HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Már az adónyomozók vizsgálódnak ORÖ-ben

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2015 Február 27    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

A bűnügyi adónyomozók vizsgálódnak az Országos Roma Önkormányzat foglalkoztatási projektjével kapcsolatban tett bűntető feljelentés miatt – tudta meg a RomNet.

Hirdetmény

Mint arról a RomNet - az RTL Klub híradójának szerdai információja alapján – beszámolt, Polt Péter legfőbb ügyész büntetőeljárást kezdeményezett a budapesti főügyészégen a Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnöke által alapított, és az általa jelenleg is vezetett Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet programjával kapcsolatban.

 

A RomNet érdeklődésére a Nemzeti Adó és Vámhivatal bűnügyi sajtóirodája pénteken azt közölte, hogy Országos Roma Önkormányzat vonatkozásában a Főváros Főügyészség feljelentés kiegészítést rendelt el, amelynek végrehajtásával a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályát bízta meg.

 

Az adóhivatal pénzügyi nyomozóihoz az ügy iratai a napokban érkeztek, ezért jelenleg ennél több információt nem tudunk megosztani a nyilvánossággal – tudatta a RomNettel a NAV Bűnügyi Sajtóirodája.

 

A büntetőfeljelentéstől függtlenül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a héten személyesen rendelt el vizsgálatot az Országos Roma Önkormányzat vitatott pénzköltései miatt.  Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, az ellenőrzésre azután kerülhet sor, hogy kiderült, a Híd a munka világába program gyanús kiadásokat tartalmaz. Felvetődött, hogy az ORÖ részvételével zajló csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program forrásait nem a célnak megfelelően, vagyis nem a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel. 


A tárca közlése szerint a vizsgálat legalább öt, de legfeljebb tizenöt napot vesz igénybe., és ennek során azt ellenőrzik majd, hogy a Híd a munka világába program szakmai terve és támogatási szerződése összhangban van-e.

 

A minisztérium a vizsgálat eredményétől függően dönt majd a támogatás kifizetésének mértékéről, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával a program módosítását is kezdeményezhetik.

 

Bár Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető, az uniós pénzek felhasználásának felügyeletét is ellátó miniszter a Magyar Nemzetnek még a hét elején úgy nyilatkozott, hogy kész ellenőrizni a Híd a munka világába program fejlesztési pénzeinek útját, de csak akkor, ha az már befejeződött. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte nem volna szerencsés, ha a különböző híresztelésekből vagy névtelen feljelentésekből indulna ki a vizsgálat. Pár nappal korábbi parlamenti felszólalásában a tárcavezető még indokoltnak látta a vizsgálódást, és tárcájának szakemberei segítségét ígérte, hétfőre már visszakozott, és közlése szerint a Kehi vizsgálatát sem kezdeményezik.

 

A parlamentben már az összes ellenzéki párt felszólat, minisztereket, államtitkárokat kérdezve, mire költötte az ORÖ az elmúlt években kapott százmilliókat. Rétvári Bence államtitkár az ORÖ projektjét és munkáját dicsérve azt hangoztatta, hogy a legfontosabb, hogy a munkanélküli és szegény körülmények között élő emberek ne segélyből legyenek kénytelenek megélni, hanem visszakerüljenek a munkaerőpiacra, a foglalkoztatásba.

 

Teleki László szocialista képviselő, volt romaügyi államtitkár az Országgyűlésben megjegyezte azt is, hogy a kormány és a Fidesz egyedüli monopolhelyzetet teremtett a romaügyben, mert kizárólag a Lungo Dromot és Farkas Flórián törekvéseit támogatták. A Lungo Drom egyedüli cigány civil szervezetként évente 150 millió forintos költségvetési támogatást kap az adófizetők pénzéből, kapott egy 300 millió forint értékű budapesti székházat, 150 millió forintot annak felújítására, és külön költségvetési fejezetben több száz millió forint plusz támogatást kap az ORÖ a több mint negyedmilliárdos éves normatív támogatása mellett.

 

A több milliárd forint hazai és uniós források elosztásáról egyedül a fideszes parlamenti képviselőként és miniszterelnöki romaügyi megbízottként is tevékenykedő Farkas Flórián, aki a Lungi Drom elnöke és a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet vezetője dönt, legalábbis az ORÖ képviselői ezt állítják, mert a pénzek felhasználásáról eddig nem találtak a jegyzőkönyvek között közgyűlési felhatalmazást. Az ORÖ lungo dromos és ellenzéki képviselői már kezdeményezték a rendkívüli közgyűlés összehívását a botrányos pénzköltésekkel kapcsolatban, de annak határozatképességét Farkas Flórián – állításuk szerint – különféle „ráhatásokkal” megakadályozta.

 

Hadházy Ákos LMP-s parlamenti képviselő által tett feljelentés alapján a Farkas Flórián vezette foglalkoztatási szövetkezet a „semmire” költött el 300 millió forintot abból a 600 milliós uniós projektből, amely elméletileg a munkahelyteremtést szolgálta volna. A dokumentumok szerint 30 millió forintot költöttek mindössze fél évig tartó szerződés alapján autóbérlésre, darabjáért 3 millió forintot fizetve.

 

Winkler Gábor projektvezető korábban még tagadta a Roma Sajtóközpontnak, hogy a szövetkezet budai székházát megvásárolták volna, azt állítva, csak bérlik a 450 m2-es irodát, kiderült, mégis megvásárolták azt. Információk szerint legalább 300 millió forintba került a Gellérthegy utcában lévő patinás ingatlan, míg a projektvezető dokumentumokat nem mutatva azt állította, „csak” 205 milliót fizettek az általuk főként reprezentációs célokra szolgáló épületért. Az ORÖ képviselői sem tudják valójában mennyibe kerülhetett a Gellérthegy utcában lévő ingatlan, amelyre korábbi tulajdonosa 450 millió forint jelzálogot jegyezhetett be. Winkler Gábor projektvezető az Index beszámolója szerint félállásban látja el a feladatát, és ezért 1 200 000 forintos havi bért kap. A dokumentum szerint a szakmai asszisztenseknek és a munkaügyi asszisztensnek is fejenként legalább 450 ezret irányoztak elő havonta, de még az adminisztrátor is 350 ezret kap.

 

A Híd a munka világába projekthez kapcsolódó több tízmillió forintos pályázati kiírásokról Hadházy Ákos korábbi összesítése szerint az ORÖ több százmilliót költött feleslegesen, ami álláspontja szerint felveti a korrupció gyanúját:

 

 • 29 millió forintot autóbérlésekre,
 • 31 millió forintot irodabútor-vásárlásra,
 • 31 millió forintot a toborzás módjának meghatározását célzó tanulmányokra,
 • 19 millió forintot egy olyan tanulmányra, amely arról szól hogy milyen számítógépes hálózat kellene a központi irodába és a hét vidéki irodába,
 • 26 millió forintot a központi iroda felújítására,
 • 21 millió forintot számítógépek és szerverek vásárlására,
 • 30 millió forintot médiavásárlásra,
 • 31 millió forintot szóvivői feladatokra.

 

RomNet már korábban megpróbálta kideríteni a Hadházy Ákos által közzétett adatok és információk alapján mely cégekhez juthatott az több száz milliós keretösszegű pályázati pénzekből. A RomNet-nek csak néhány tételt sikerült adatok hiányában fellelnie. A közbeszerzések között a szóvivői feladatokra és tanulmányokra vonatkozó pályázati kiírást nem sikerült megtalálnunk.

 

A fellelhető és hozzáférhető dokumentumok szerint:  

 

Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába” című projekt keretében gépjárművek bérlete és kapcsolódó flottakezelési szolgáltatásra az Opel típusú autókkal foglalkozó Rentpont Kft. (Budapest, Hősök fasora 50) nyert érvényes pályázati ajánlatával nettó 22.606.452 Ft. ajánlattal. Feltétel volt: 10 (tíz) db alsó és középkategóriás, ebből 3 (három) db középkategóriás kombi típusú, dízel vagy benzin meghajtású, legalább 65 kW motorteljesítménnyel ellátott és 7 (hét) db alsó kategóriás, 70 kW motorteljesítményt meg nem haladó dízel vagy benzin meghajtású személygépjármű bérlete, az ahhoz kapcsolódó flottakezelési szolgáltatással, 2015.07.31-ig terjedő időtartamra. A gépjárműveknek nem szükséges azonos gyártmányú gépjárműveknek lenniük. További feltételek: A gépjárművek mindegyikének rendelkeznie kell: ABS-sel, min 4 légzsákkal, 4 irányban állítható vezető üléssel, és fejtámlával; - klíma berendezéssel; - minimum (normál állapotban, álló üléssorokkal) 350 liter csomagtérrel; - az alábbi felszereléssel: riasztó, indításgátló, GPS nyomkövető, váltózár.  tíz autó bérlése mindössze fél évre szrevízszolgáltatással nettó 22 millió 606 ezer Ft.

 

„Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába című projekt keretében központi iroda felújítása”  nyertes ajánlatot tett Lukács László és Társa Kft. (Postai cím: Budaörs, Estike u. 6.) nettó: 19.347.700 Ft.  A cégnek az ORÖ 1016 Budapest, Gellérthegy u. 21. szám (Budapest I. kerület, belterület 7237/1/A/1 hrsz.) alatti, 450 m2 alapterületű irodájának felújítása, ennek keretében építészeti munkák (bontási, kőműves, asztalosipari, lakatos, gipszkartonozási, burkolási, festés-mázolási munkák) elvégzése, az iroda klimatizálása, elektromos felújítása, gépészeti munkák elvégzése, továbbá a jelenlegi raktárhelyiség szerverszobává alakítása a feladata.

 

A „Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába” elnevezésű projekt szakmai megvalósításához kapcsolódó projektmenedzsment tevékenység szakértői támogatása és a foglalkoztatási szövetkezet működésének megalapozását támogató pályázati tanácsadói tevékenység határozott idejű megbízási szerződés keretében. A nyertes a mindössze két bejelentett dolgozóval működő Synergy Capital System Kft. Szombathely, 9700, Szövő u. 46/a. nettó 23.850.000 Ft értékben.

 

„Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába című projekt keretében nyomdai kivitelezésre”  érvényes ajánlatával nyert a 2013-ban alakult Green Voice Kft. Kecskemét, Széchenyi tér 14. (a hivatalos cégadatok szerint a cég Kecskeméten a Batthyány utca 17. I. em. 2. alatt van bejegyezve, és éves árbevétele mindössze 1.608 ezer Ft. volt.) 11.085.000 Ft-os ajánlattal, és a keretösszegből a következő feladatokat kell ellátnia:

 

Feladat:

• konferenciacsomagok gyártása – 500 csomag
• brosúrák gyártása a helyi szövetkezeti irodák munkaerő-piaci szolgáltatásait ismertetendő – 25 000 példány
• nyomtatott tájékoztató anyagok: szórólapok gyártása – 100 000 példány
• a beruházás helyszínén "C" típusú tábla elkészítése és elhelyezése – 11 db
• a beruházás helyszínén "D" típusú tábla elkészítése és elhelyezése – 11 db
• eredménykommunikációs kiadványok gyártása – 1000 példány
• roll upok gyártása – 10 db
• sajtófal gyártása – 1 db
• regionális irodák külső dekorációjának legyártása és felszerelése – 7 vidéki helyszínen

 

„Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába” elnevezésű projekt keretében rendszerépítés és rendszerüzemeltetés, valamint webszerver elhelyezése szerverteremben. A nyertes a 2013. december 21-én alakult, és 2014. 01-09-én 500 ezer forintos tőkével bejegyzett Stark Consulting Kft. (Budapest, Kőris utca 27.5.em.12.) lett nettó  24.380.000 Ft-os ajánlatával.

 

A korábban Farkas Flórián által vezetett Országos Roma Önkormányzatnál az Állami Számvevőszék jelenleg is vizsgálódik, de ez időszakos vizsgálat, amelyet minden 4 évben megtartanak. Kérdés, a számvevőszék munkatársai állapítanak-e meg pénzügyi szabálytalanságot, mert erre Farkas Flórián elnöki regnálása alatt többször volt példa, amely miatt feljelentést tett a hatóság.

 

Az Állami Számvevőszék az Országos Cigány Önkormányzat 1999 és 2003 közötti időszakát vizsgálva megállapította: nem tett eleget a célszerű és takarékos gazdálkodás követelményének, három év alatt 20 százalékára csökkent az önkormányzat összes vagyona. A még Farkas Flórián időszakában vezetett OCÖ ellen az ÁSZ feljelentést tett a pénzügyi-gazdasági vizsgálatát követően számviteli fegyelem megsértése és jogosulatlan pénzügyi elszámolások miatt. Farkas Flórián ellen az Állami Számvevőszék az alapján is tett feljelentést, azt követően, hogy 2003-ban Horváth Aladár leváltotta az OCÖ elnöki székből, és a pénzügyi vizsgálatokból kiderült, közel 80 millió forintos hiányt tártak fel. Papíron Farkas képviselőivel együtt körbeutazták a földet egy hónap alatt, hogy így igényeljék az utazási költségtérítést, de volt két személyre szóló, több mint 100 ezer forintos vacsoraszámla. 2001 decemberében, 2002 januárjában és februárjában, tehát  a választások előtti hónapokban Farkas Flórián mint elnök, és az akkori és jelenlegi hivatalvezetője, Dobóvári Ildikó több mint egymillió forintos fizetést kaptak havonta, fejenként. Az OCÖ lakásépítési Kht.-ja több tízmillió forintos adósságot és büntetőeljárást hagyott hátra, mert a szocpoltámogatásokból nem építették fel  a beígért lakásokat. Sok helyen már az alapozásnál félbemaradtak a munkálatok, pedig a műszaki ellenőrök a támogatás lehívásához igazolták az építmény készültségi fokát, ennek alapján a teljes állami támogatást felvették, amely eltűnt a vállalkozók és a két hivatal berkei között, a követelés, az állami támogatás visszafizetési kötelezettsége pedig megmaradt.

 

Ász vizsgálaton a Farkas Flórián vezette Lungo Drom cigány szervezet és az (akkor még) Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat is átesett, 1994-ben, amikor a számvevőszék a szervezet 1993-as állami támogatásának felhasználását vizsgálta. Abban az évben a legtöbb állami pénzzel támogatott cigány szervezet a legalapvetőbb számviteli követelményeknek sem tudott megfelelni. Az OCKÖ-t 1996-ban vizsgálta az ÁSZ. Egy, a testületbe tartozó képviselő jelentette fel az önkormányzatot többszörös törvénysértés miatt. Többek között azért, mert az OCÖ megválasztásakor a Lungo Drom csaknem 9 millió forintot költött a vidéki elektorok Budapestre szállítására, amit az újonnan megalakult önkormányzat utólag számolt el saját költségeként. A vádpontok között az OCÖ állami támogatásának szabálytalan felhasználása, fiktív kifizetések és aránytalanul magas szakértői tiszteletdíjak kifizetése szerepelt. Az ügyben Paksi Éva ellen folyó eljárást a Szolnoki Városi Bíróság megszüntette, a határozat ellen az ügyészség fellebbezett. Ennek nyomán 1998 októberében a Szolnok Megyei Bíróság bűnösnek találta Paksi Évát magánokirat-hamisítás vétségében, és bírói megrovásban részesítette.

 

Ugyanennek az ügynek az elsőrendű vádlottja Farkas Flórián volt, aki nem állt bíróság elé, mert időközben köztársasági elnökhöz folyamodott kegylemért, és az eljárási kegyelmet meg is kapta. Minderre 1998. február 25-re kitűzött első tárgyalási napon derült fény, ahol az is kiderült az igazságügyi miniszter által ellenjegyzett köztársasági elnöki döntést, valamint az ügyet államtitokká minősítve 33 évre titkosították. Hogy miért éppen ennyi időre, és miért, ma sem tudni.

 

Ha a politikai támadásokat nem is számoljuk, büntetőeljárási kezdeményezések azért korábban is bőven akadtak Farkas Flórián ellen. 2011 tavaszán, miután leváltotta Kolopár Orbánt az OCÖ elnöki székből, tettek ellene feljelentést, mert a gyanú szerint az azóta már elhunyt Lukács Mihály volt fideszes országgyűlési képviselő, az önkormányzat első számú elnökhelyettesével, akivel Farkas képviselő a tiszapüspöki cigány önkormányzatban is együtt dolgozott, sáros vízzel locsolta össze az OCÖ Dohány utcai székházában a falakat, majd lábával is összerugdosta. Mindezt a biztonsági kamera rögzítette. Hiába járta be a felvétel a televíziókon keresztül a teljes sajtót, ügyészségi nyomásra megszüntették a rongálás miatt tett feljelentést. A romossá tett épületet bemutatva Farkas Flórián Latorcai Csaba államtitkártól azonnali segítségként közel 30 millió forintot kapott a kormányon keresztül székházfelújításra, amelynek összege végül 47 millió forintra rúgott. Orbán Viktortól intézmény-megerősítésre az éves költségvetésük mellett plusz 300 millió forintot kapott külön programokra, és emellett szintén több tíz millió forinttal támogatta az ORÖ-t néhány minisztérium is.

 

Mint azt a Mancs híradása alapján a sajtó már többször idézte,  Farkas Flóriánt „1975 és ´82 között háromszor ítélték el, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre egyaránt”. Hogy milyen ügyek miatt, soha nem derült ki. És hogy ez valóban így van-e, maga az érintett soha nem erősítette meg, igaz nem is cáfolta. Homály fedi nyilvános múltja előtti életét. Mint ahogyan azt is, hogy 15 évvel ezelőtt kik és miért rabolták el egy szolnoki szállodában, miért tartottak fegyvert a fejéhez, és miért zárták le a rendkívül súlyos bűncselekmény ügyében a nyomozást, miért nem adott a rendőrség soha egyetlen szó tájékoztatást sem az ügyről azóta sem.

 

Farkas Flórián 2011-ben, amikor újra megszerezte az országos önkormányzat elnöki székét, új alapokra, professzionális szintre kívánta helyezni a romapolitikát, a szakmaiság, a térvényesség és az erkölcsiség jegyében, de mint azt az ORÖ 47 fős közgyűlésének harmada nevében Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke megjegyezte, Farkas úr törekvése nem sikerült, mert ingoványos talajra rakta a cölöpöket.

 

Hidvégi-B. Attila

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
 • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

 • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

 • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

 • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

 • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

 • 100 Tagú Cigányzenekar  Phiren Amenca  Parno Graszt