HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - A nagycsécsi áldozatokra emlékeznek ma

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2014 November 03    Forrás: RomNet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Pontosan hat évvel ezelőtt gyilkolták meg Molotov-koktéllal felgyújtott házukban Nagy Tibornét és Nagy Józsefet. A romák elleni támadássorozat nagycsécsi áldozataira emlékeznek ma.

Hirdetmény

Nagycsécsen, halottak napja éjszakáján támadtak rá a Dózsa utca utolsó két házára kommandósnak öltözött cigánygyűlölők. Benzines palackokat dobtak a házra, majd sörétes puskákkal célba vették az ablakokat, miközben azt kiáltozták: „most meghaltok cigányok, megdöglötök köcsögök!”. Két házat vettek tűz alá, majd a lángok fényében elmenekültek. A pár percig tartó támadásban két ember meghalt, egy súlyosan megsebesült. A megtámadott házakban lakók ma is rettegésben élnek, hátrahagyva mindenüket más faluba költöztek. Nagycsécs Dózsa utcája ma is ugyanolyan árva, mint fél évtizeddel ezelőtt, az ott nem mernek beszélni a hat évvel ezelőtti éjszakáról, mert tudják, mindez bármikor megismétlődhet.

 

Nagy Tibor feleségével, rokkant bátyjával és süketnéma lányával a Dózsa utcai ház az utcafronti szobájában aludt 2008. november 2-án. Üvegcsörömpölésre ébredtek, és azt vették észre, hogy a kisszobában tűz van. A zajra felriadt embereket puskalövések ébresztették a valóságra. Mindhárman kiszaladtak, hogy eloltsák a tüzet, de újabb durranások jöttek: a lavórban lévő vízért siető feleség hirtelen az előszobában összeesett.  József  sógornője teste mellé zuhant, szólni már egyikük sem tudott. "Kelj fel, mi van veled, ég a ház!" – kiabálta Tibor az akkor még csak 43 éves feleségének, de az nem válaszolt. Megemelte testét, ekkor vette észre, hogy egy nagy vértócsa van a feje alatt. A nála két évvel idősebb bátyja a felesége mellett feküdt, nem volt ideje megnézni, azonnal segítségért  sietett.  A véres és kormos kezek még kihozták a házból a fogyatékos lányt, és akkor vette észre, hogy bordái között apró lyukakból csordogál  a vére. A sörétszemek megsebesítették, de szerencsének mondhatja magát, hogy az ólomgolyók nem hatoltak mélyebbre, mert most Ő is ott feküdhetne rokonai mellett.

 

A támadás híre néhány óra múlva bejárta az országot. Bár kezdetben uzsorások leszámolásáról, bosszúról beszéltek, megkezdődtek a találgatások is. A rendőrség bejelentette, ez a gyilkosság egy sorozat része, ugyanazok lehetnek az elkövetők, akik korábban már öt másik faluban is házakra, emberekre támadtak sérüléseket okozva. Nagycsécs fordulópont volt: a halálos áldozatokkal járt támadás után már nem a megfélemlítés, hanem a gyilkolás lett a támadók célja, aprólékos, katonai pontossággal megtervezett akcióikat eszerint hajtották végre.

 

A kiégett, komfort nélküli ház udvarán politikusok, civil szervezetei vezetők, helybéliek találgatták mi történhetett, kik lehetnek az elkövetők. Abban egyetértettek, meg kell védeni a cigányságot, és azonnali segítséget kell nyújtani. A Borsod megyei település utolsó utcájába mindig is gödrös, sáros út vezetett. A házak elhanyagoltak, a benne élők segélyen tengődnek már hosszú évek óta, munkájuk nincs. A szegénységüket és bajukat tetézte a támadás, az ezzel járó média szenzáció, a zaklatások.

 

A kiégett házban járva, látva az esztelen pusztítást és gyilkolást, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnöke úgy döntött, megpróbál segítséget nyújtani az özvegyen maradt, sörétekkel megsebesített férfinak és lányának. Kolompár Orbán bejelentette: újjáépítik a házat, hogy a tél beköszöntével az életben maradt megtámadottaknak legyen hol lakniuk, ezért a ház felújítását az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, az Országos Cigány Önkormányzat és tucatnyi roma vállalkozó segítségével végzik.

 

Az alig ezerfős borsodi település szélén, a gödrös földutas Dózsa utcában lévő házban teljesen összeégtek a berendezési tárgyak, ágyak, szekrények, edények és ruhák nagyrésze megsemmisült. A kormos tankönyveket, fazekakat és ágyakat, gyermekek ruháit az udvarra hordták, a másfél szobás lakás belsejében leverték a vakolatot, hogy a mennyezet kijavítása után újravakolják és újra fessék a falakat. Mivel egy beteg gyermeket is nevelt a család, és ellátása problémába ütközött, egy fürdőszobát is kialakítanak. A tetőszerkezetet kijavították, a tereprendezés után pedig új kerítést is építetek a ház köré.  Az adományokból és társadalmi munkából felújított házat berendezve még a hónap közepén át is adták.

 

A gyors eredménnyel járó összefogás után újra a média figyelmébe került Nagycsécs. Nagy József több televízió-társaságnak és újságnak nyilatkozva hálás szívvel, könnyes szemekkel mondott köszönetet Kolompár Orbánnak, hogy segítséget nyújtottak, így nem kellett rokonokhoz, idegenekhez, vagy a helyi önkormányzat szükséglakásába költözniük. A szegénységben élő család másik nagy gondja a temetés és annak költése volt, de mivel az akkori Országos Cigány Önkormányzat saját halottjának tekintve minden költséget átvállalt, a roma érdekképviseleti szervezet a gyász fájdalmát is enyhíve ebben is segítséget nyújtott. A különböző pártállású roma civil szervezeti vezetők egységet mutatva segédkeztek, és ott álltak a kiégett, majd az újjáépített ház udvarán, hogy virrasszanak, és gyertyát gyújtsanak az áldozatoknak. A gyász, a fájdalom, a közös tenni akarás utakat nyitott, és a segítség, az anyagi támogatás reményt mutatott egy országnak is.  A temetésen a rokonokon, falubelieken és Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselő, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke roma vezetőkön kívül ott volt Draskovics Tibor rendészeti miniszter, dr.Vereckei Csaba, megyei rendőrfőkapitány és Mecser Tamás, bűnügyi igazgató.

 

Nagy Tibor és a cigányság gyásza viszont nem múlik, és nem múlhat. Egy évvel később az akkori OCÖ közgyűlése úgy döntött, november 3-át a cigányság gyásznapjává nyilvánítja, hogy emlékezzenek a romák elleni támadássorozat valamennyi áldozatára. A Dohány utcai székházban egy, az áldozatok nevét viselő márványtáblát is avattak, ahol mindig friss virág és örökmécses égett mind a hat áldozat tiszteletére.

 

Két év sem telt el, a gyásznapot eltörölték, az emléktáblát eltávolították. Megsemmisítették a márványlapot, mintha azzal el lehetne törölni a cigányság gyászát és fájdalmát, fekete lepel alá lehetne rejteni a súlyos és mély társadalmi problémákat, amelyek a támadássorozathoz vezettek.

 

Az OCÖ akkori közgyűlése és tagjai minden évben megemlékeztek az áldozatokról, saját halottjuknak tekintve nyújtottak gyors segítséget az árváknak, a gyászolóknak, átvállalva a temetés költségeit.  Nagycsécs, Tatárszentgyörgy, Tiszalök és Kisléta mélyszegénységben élő lakosai, árván maradt cigányai rémületükben, fájdalmaikban hogy is tudtak volna helyt állni, tisztességgel és méltósággal elbúcsúztatni szeretteiket? Árván maradt családok, házak, települések, és megyék, amelyeket átsző újra az ellenségeskedés, a kirekesztés.

 

Nagycsécs-plakát

 

Nagycsécs sáros és gödrös útja, a kiégett ház emlékeinkben megmarad.  Emlékezni és emlékeztetni gyűlnek össze ma a Romano Teatro Társulat szervezésében Körömben, és gyertyagyújtásukkal fényt és utat mutatnak a sötétségből, hogy soha ne ismétlődhessen meg Nagycsécs, Tatárszentgyörgy, Tiszalök és Kisléta tragédiája.

 

HBA

 

nagycsécs   Nagycsécs1Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt