HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigányoknál razziáznak Sepsiszentgyörgyön az Őrkőn

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Szeptember 26    Forrás: erdely.ma


Ez a cikk archív

Rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak tegnap reggel 6 és 9 óra között a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben a hatóságok. Az összesen 104 fős, rendőrökből, helyi rendőrökből és csendőrökből álló alakulat 323 személyt igazoltatott, ebből kilencnek nem voltak papírjai, tizenegy közlekedési kihágásért felelős, egy pedig bűnvádi eljárás gyanúsítottja.

Hirdetmény

Egyúttal 19 gépkocsit is ellenőriztek, négy lakott utcában legelő lovat pedig elkoboztak – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester, és azt is elmondta, hogy a városban 31 kültéri videokamerát szereltek fel a közbiztonság javítása érdekében, ebből hét az Őrkő környékén működik, négy a városbejáratoknál, továbbá a Csíki negyedben, a Kós Károly-iskolánál, a főtéren, a Mihai Viteazul Líceum előtt, az állomási körfogalomnál és más olyan helyeken, ahol gyakoribb a rendbontás. Így a város problémás helyeinek 70–80 százalékát figyeli a helyi rendőrség, minden sarokra és minden ember mellé azonban nem tudnak és nem is akarnak őrt állítani, ezért a kárt okozó utcai vandálokról a lakosságtól várják a bejelentéseket. 

 

Egyelőre a legtöbb panasz az Őrkő környékéről érkezik, az ott megnyitott rendőrőrs azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hatékonyabb a járőrözés. Ennek ellenére vannak gondok – különösen a nem is igen büntethető 12–16 éves korosztály tagjai randalíroznak –, ezért az elöljáró egy őrző-védő cég szerződtetését is fontolgatja, ha nem sikerül a helyi rendőrség létszámát megfelelő mértékben emelni.

 

Hosszú távon azonban másféle terveket szövöget a városvezetés: a szegregáció felszámolását tűzték ki célul, és Antal Árpádnak meggyőződése, hogy tíz év alatt ezt is lehetséges megvalósítani, hiszen a „csúcsidő­ben” közel ezer lakót befogadó SingSing-blokkot három év alatt kiürítették – habár senki sem hitte, hogy ez lehetséges –, az Őrkőn pedig kétezren laknak. Igaz, más helyzetben, de ugyancsak a társadalom peremén, és ezzel kezdeni kell valamit.

 

Az önkormányzatnak már megvan a (kolozsvári Kisebbségkutató Intézet tava­lyi felmérése alapján készült, öt tengely mentén felépített) stratégiája erre nézve, el is kezdte az egészségvédelmi programját, és remélik, hogy pályázni tudnak valahol a cigány közösség felzárkóztatására, mert ez nem csupán idő és energia, hanem pénz kérdése is. Hiába aszfaltozzuk le az utcákat, az ott élőknek elsősorban nem erre, hanem munkahelyekre, nevelésre van szükségük, nekünk pedig uniós és kormánytámogatásra – magyarázta a polgármester, hangsúlyozva, hogy nem egyszerű a feladat, és nem is gyors megoldásban gondolkodnak (más városokból egyszerűen kitaszították a romákat), de már van egy pozitív tapasztalat a Sing-Singről, ezért hiszik, hogy szigorú szabályokkal, következetes mun­kával, egyházi és civil szervezetek bevonásával az Őrkőn is eredményt tudnak felmutatni. 

 

Valami máris érzékelhető: a szekerezést megtiltó határozat nyomán a céltalanul zörgő járművek 80 százaléka eltűnt már, a kóbor lovak heti rendszerességgel végrehajtott befogása pedig a lóállomány 45 százalékos csökkentéséhez vezetett.

 


Végül egy hosszú távú elképzelést is ismertetett Antal Árpád: „ha Székelyföldnek autonómiája lenne”, olyan törvényt hoznának, amely nem a legszegényebbeket ösztönözné gyermekvállalásra alanyi jogon járó támogatással, hanem a dolgozó családokat a gyermekek száma szerint arányosan csökkenő adóval. Így sokkal egészségesebb szerkezetű társadalom jönne létre, mint a jelenlegi, hiszen a román állam már két és fél évtizede az eltartott rétegek szaporodását bátorítja, ami a sepsiszentgyörgyi polgármester szerint eleve elhibázott hozzáállás.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt