HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma holokauszt - ORÖ: elismerésre méltó Balog Zoltán munkája

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Augusztus 07    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere rendkívül sokat tett és tesz a társadalmi felzárkózás és a roma integráció területén, munkáját a hazai cigányság elismerésre méltónak tarja.

Hirdetmény

Ezt hangsúlyozta a szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében, reagálva a miniszter elleni - a roma holokauszttal kapcsolatban tett nyilatkozata miatti - támadásokra.

    

 

Az ORÖ sajnálatosnak nevezte, hogy "az ellenzéki politikai körök a miniszter elmúlt évtizedes munkájának eredményeit nem veszik figyelembe, hanem a tőlük megszokott botránypolitizálással kezelik a roma ügyet".
    

 

Az Országos Roma Önkormányzat a roma holokausztot megcáfolhatatlan történelmi ténynek tekinti, és az ország minden részében, minden évben megemlékezik és fejet hajt az áldozatok előtt - olvasható közleményükben.
    

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság a roma holokausztra emlékező augusztus 3-ai adásában telefonon azt mondta: "a holokauszt kapcsán akár a zsidókról beszélünk, akár más kisebbségekről, akár a romákról vagy cigányokról, mindig egy nagyon csúnya számháborúba keveredünk és aztán folyamatosan nyomni kell fölfelé a számokat. Akkor ugye mi meg hozzuk, hogy a Gulag, ott hányan és hol többen, ami valóban nagyon-nagyon rosszízű megközelítés, azzal együtt természetesen, hogy ezeket a dolgokat dokumentálni kell. De azt fontos tudni, hogy Magyarországról semmifajta roma, cigány deportálás nem történt, Ausztriából történt, tehát a magyar cigányokat is onnan vitték el, és ezért valóban Magyarország is érintett. A számok azok nagyon változóak, van, aki hetvenezret mond, van, aki félmilliót mond, de azért fontos az, hogy legyen egy olyan tisztességes dokumentáció-kutatás, ahol szembenézünk ezekkel a tényekkel."
    

 

A miniszter az interjúban azt is mondta, "az áldozatokat nem felejtjük, az emlékezés kötelességünk, a bűnösök néven nevezése kötelességünk, ugyanakkor mindez a megbékélés érdekében, a megbékélés jegyében történik. Azért emlékezünk együtt, hogy az, ami bennünket szétválaszthatna, egymással szembe fordíthatna, mert mégiscsak ez történt - ezt nem kéne tagadni - 1944-ben, az többé ne legyen köztünk olyan szakadék, amin nem tudunk átlépni, hanem a múlt terheitől megszabadulva tudjuk ezt az országot, nemzetet együtt építeni".
    

 

A miniszter szavai ellen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM és több civil szervezet is tiltakozott, a Fidesz szerint ugyanakkor felháborító, hogy "a bukott baloldal politikai célból félreértelmez és eltorzít egy roma áldozatokért való tiszteletadásról szóló telefonos interjúból kiragadott mondatot".
    

 

Balog Zoltán a tiltakozások nyomán elismerte, pontosabban is fogalmazhatott volna. "Arra gondoltam, hogy az a fajta szervezett deportálás - direkt módon koncentrációs táborokba -, ami a magyarországi zsidósággal történt nagyon nagy szégyen", és a magyar állam a roma holokausztban más szerepet játszott. "Az interjú teljes szövegét elolvasva világosan kiderül, hogy egy romaholokauszt-megemlékezésre sietettem, és az áldozatok iránti alázatot és bocsánatkérését próbáltam meg hirdetni, és továbbra is ezt fogom tenni, bármilyen támadás ér is ebben az ügyben" - hangsúlyozta kedden Balog Zoltán.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt