HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szakmai állásfoglalásokkal zárult az európai ifjúsági roma holokauszt megemlékezés-sorozat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Augusztus 04    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Európa legnagyobb ifjúsági roma holokauszt rendezvénysorozatára került sor a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat szervezésében a roma népirtás 70. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban 2014. július 30. és augusztus 3. között.

Hirdetmény

Európa 20 országából érkezett 1000 roma és nem roma fiatallal, mintegy 50 roma és nem roma civil szervezet képviseletében tartott szakmai konferencián bemutatásra került az Európa Tanács Ifjúsági Igazgatósága Roma Fiatalok Akciótervének (Roma Youth Action Plan) keretében a roma holokauszt oktatásával kapcsolatban készült kiadvány. A segédanyag nem csak a népirtásra, a diszkrimináció elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet, hanem történelmi áttekintést ad a roma népirtásról, ötleteket ad az oktatásához kapcsolódóan, emellett felhívja a figyelmet a romák jelenlegi helyzetére is. A segédkönyv elsősorban nem formális módszerekre épül, de jól alkalmazhatóak akár iskolai tananyagként is. A budapesti székhelyű Phiren Amenca szervezésében megvalósuló programok alatt a 20 országból érkező résztvevőnek több mint 40 workshopot és előadást tartottak a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásával és aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetem épületében, valamint Krakkó belvárosának közterein. A nemzetközi konferencia 70 szakértő, érintett, döntéshozó, roma és nem roma ifjúsági szervezeti tag számára kínált lehetőséget a holokauszt emléknapok stratégiájának megvitatására, különböző megközelítések és oktatási anyagok ismertetésére, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközök bemutatására. A konferenciákon az ENSZ, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint a lengyel kormány képviselői is részt vettek.

 

 

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke levélben köszöntötte a konferenciát, és támogatásáról biztosította a két európai roma szervezetet.  Martin Schulz levelében fontosnak nevezte, hogy a ternYpe munkája megmaradjon, és törekvései sikerrel járjanak. Aláhúzta, ha a tagállamok hivatalosan is elismerik a roma holokauszt emléknapját, ezzel még nem lehet törölni, vagy megváltoztatni a múltat, de az emléknap egyfajta figyelmeztető lehet, hogy a holokauszt leckéjéből az egész emberiségnek tanulnia kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma, 70 évvel a holokauszt után a romák ma is diszkrimináció ádozatai. Martin Schulz az Európai Unió egyik legfontosabb feladatának nevezte a diszkrimináció elleni küzdelmet, és az alapvető jogok egyenlő biztosítását minden ember számára, valamint a kisebbségi népcsoportok, beleértve a romák szociális kireksztése elleni küzdelmet.

 

 

A vasárnapi zárókonferencián a ternYpe és a Phiren Amenca tagországainak koordinátorai közös állásfoglalásukban lefektették: “Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a vészkorszak borzalmait, az emberiség szégyenfoltját, a holokausztot túlélt emberekkel, ezért a mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A népirtás borzalmait soha nem szabad feledni, az emberiség ellen elkövetett bűnöket kisebbíteni, vagy elhallgatni. Mi, az új generáció tagjai kell, hogy átadjuk a tudást a következő nemzedéknek, arra figyelmeztetve, a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk. Együtt, közösen, emberként. A fiatalságot nem problémaként, hanem lehetőségnek kell tekinteni, mert mi építjük majd a jövőt, tagjaink közül lesznek a társadalom aktív, meghatározó tagjai.”

 

 

A terYpe és a Phiren Amenca európai roma ifjúsági szervezet szakami konferencia-sorozatának közös állásfoglalása alapján azzal a kezdeményezzéssel fordul az Európai Parlamenthez és az Európa Tanácshoz, hogy javasolja az unió tagállamainak, hogy a roma holokauszt emléknapja, augusztus 2-a minden tagországban legyen hivatalos állami emléknap. A roma ifjúsági szervezet követendő példának tarja mindebben Lengyelországot, ahol 2011-től augusztus 2-a, hivatalos nemzeti emléknap, munkaszüneti nap a roma holokauszt tiszteltére!  A roma holokausztról való méltó megemlékezés nem csak a politikai elit felelőssége, hanem a civil közösségek kötelessége is, ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a vészkorszak áldozatairól való közös emlékezés csak a politikai pártok, civil szervezetek közötti konkurencia és hierarchia harcra fókuszáljon.

 

 

A ternYpe és a Phire Amnenca szervezésben tartott megemlékezés-sorozat legfőbb eseménye a roma holokauszt nemzetközi emléknapján augusztus 2-án az egykori birkenaui lágerben, a volt cigány barakk területén lévő roma holokauszt emlékműve előtti főhajtás volt. A központi megemlékezéshez csatlakozva, majd a birkenaui láger lerombolt 5-ös krematóriumánál ezer európai roma fiatal mostani egységes kiállásával demonstrálta, hogy van, és lehet közös ügy, és az új értelmiségi réteg méltó módon hajt fejet a múlt előtt, képviselve a jelent és a jövőt. A megemlékezés-sorozaton Magyarországról 120 középiskolás, és a civil közösségben aktív szerepet vállaló fiatal vett részt, hogy saját szemükkel tapasztalják és lássák a vészkorszak borzalmainak bizonyítékát, és a látottakat osszák meg saját közösségeikben, csökkentve ezzel is az előítéletet, a gyűlölködést, a rasszizmust. Többségük most először járt Auschwitzban és a birkenaui láger területén, a barakkok és a koncentrációs táborból kialakított múzeumban látottak mélyen megérintették a zarándokcsoport tagjait.

 

 

A Phiren Amenca (Járj velünk) roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. http://phirenamenca.eu/ A ternYpe Magyarország Hálózat olyan tenni vágyó fiatalok közössége, akik a kölcsönös tisztelet, együttműködés és az elfogadás szellemiségét képviselik. http://www.ternype.eu/Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt