HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Görögország: “A gyermekeim félnek, nem akarnak visszamenni a házunkba”

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 április 08    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A Görögországban élő csaknem 350 ezer főnyi roma kisebbség már generációk óta folyamatos diszkrimináció és intolerancia áldozata. Az erőszakos kilakoltatások, iskolai szegregáció, diszkriminatív rendőrségi razziák, és az etnikai alapon elkövetett erőszak közepette volt alkalmuk megtanulni, mit jelent az egyenlőtlenség – számol be az Amnesty International.

Hirdetmény

Különböző kisebbségi csoportok, például a romák ellen az utóbbi években megsokszorozódtak a rasszista támadások Görögországban.

 

2012 óta a nyugat-görögországi Etoliko faluban élő romák szenvedik el a legsúlyosabb támadásokat, akiknek a házait sokszor megtámadták vagy Molotov-koktélokkal gyújtották fel. Emiatt számos roma családnak nem maradt más választása, mint gyermekeikkel együtt elmenekülni a saját otthonukból.

 

A 36 éves Parakevi Kokoni hétgyermekes családanya számára az utolsó csepp a pohárban 2012 októberében, a roma közösség ellen elkövetett tömeges támadássorozat volt.

Parakevi éppen ételt vásárolt 11 éves fiával, és 23 éves értelmi fogyatékos unokaöccsével Kostasszal, amikor az utcán több férfi megkergette, és brutálisan megtámadta őket. „Ketten nekem estek, a többiek Kostast ütötték és rugdalták. Segítségért kiáltoztam, de senki sem jött…Fogtam a fiam és elmenekültem, de az unokaöcsém ott maradt”– mondta.

 

Parakevi segítségért sietett a helyi rendőrőrsre, ahol elmondta az ügyeletes tisztnek, hogy az unokaöccse még mindig veszélyben van. Állítása szerint a rendőr azt mondta, nem tehet semmit, mivel ő nem mer egyedül a színhelyre menni. Mire megérkezett az erősítés, már mindenki eltűnt.

 

Kostast Paraskevi férje taláta meg eszméletlenül fekve az utcán. Paraskevi és Kostas is megsérültek, mindkettőjük testét vágások és horzsolások borították, ezért kórházba kellett őket szállítani.

 

Paraskevinek így nem maradt más választása, mint gyermekeivel együtt elhagyni a várost. „A rendőrség nem védett meg minket. Otthonunkat, Etolikot elhagyva Patraba költöztünk. A gyermekeim nem akarnak visszamenni a házunkba, mert félnek. Az a ház az otthonom, de én sem akarok visszamenni. Félek…miért is menjek vissza, hogy megölhessék a gyermekemet?” – mondta Paraskevi.

 

2013 novemberében a támadásban résztvevők közül három férfit súlyos testi sértés vádjával ítéltek el. Bírósági tárgyalásuk az elkövetkező hetekben várható.

 

Paraskevi története sajnos nem egyedülálló Etolikoban. 2013 januárjában a roma-ellenes erőszak egy újabb szintre lépett, amikor egy 70 fős tömeg támadta meg  a helyi romákat.

 

Több emberi jogi szervezet, köztük az Amnesty International is azt gondolja, a görög rendőrség azzal, hogy nem tudja megakadályozni a sebezhető csoportok, így a roma közösség elleni támadásokat, továbbá nem képes az elkövetők felelősségre vonására sem, nagyban hozzájárul a brutális rasszista támadások számának növekedéséhez.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt