HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - A Fehér Gyűrűt kérte fel a kormány a kárenyhítés módjának kidolgozására

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Február 04    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A kormány a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesületet kérte fel arra, dolgozza ki a romák ellen 2008-2009-ben elkövetett rasszista indíttatású bűncselekmény-sorozat közvetlen károsultjainak kárenyhítésének módját - közölte kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

Hirdetmény

Emlékeztettek rá: a kormány rendeletet hozott a romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett áldozatainak megsegítéséről, és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kapott megbízást arra, hogy meginduljon a kárenyhítő folyamat. 

 

Mivel jogerős bírósági ítélet még nem született károkozó magatartásról az ügyben, így a segítségnyújtás jogcíme egyedi, leginkább a kárenyhítéshez hasonlító megoldást tesz lehetővé - írták. 

 

A most felkért Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülettől a tárca olyan megoldást vár, amely hozzájárul az áldozatok által elszenvedett károk megtérüléséhez és egyúttal megakadályozza életkörülményeik további romlását. A közlemény szerint az egyesület közvetlenül az áldozatokkal veszi fel a kapcsolatot, egyúttal szükség szerint pszichológiai, jogi és anyagi segítséget is nyújtva. 

 

Az egyesületnek ki kell dolgoznia az Emmi számára a hatékony segítségnyújtást lehetővé tévő javaslatot, amelynek végrehajtásáról a minisztérium tájékoztatja majd a nyilvánosságot is.

 

Az Emmi emlékeztetett rá: a 25 éve működő Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesületnek megkérdőjelezhetetlen hazai és nemzetközi tapasztalatai vannak az áldozatvédelemben, már csaknem 50 ezren keresték meg problémájukkal, 2002 óta pedig további 44 ezer külföldi állampolgár is hozzájuk fordult segítségért. 

 

A 2008-2009-es romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett egyéb áldozatainak megsegítésére az akkori kormány semmilyen lépést nem tett - olvasható a közleményben. Az első, a kormánytól jövő segítségre 2010-ig kellett várni, amikor Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere - még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként - 8,5 millió forintot juttatott az áldozatok családjainak. Ebből az összegből egyebek között négy lakóházat újítottak fel a Phralipe Független Cigány Szervezeten keresztül - tették hozzá.

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, az Együtt-PM társelnöke január elején írásbeli kérdésben tudakolta Balog Zoltán minisztertől, miért nem sikerült a még tavaly nyáron bejelentettek értelmében a romagyilkosságok túlélő sértettjei megsegítésének ügyét 2013-ban lezárni. Emlékeztetett rá: a Fidesz-kormány tavaly augusztusban döntött arról, hogy anyagi kártérítést kaphatnak azok a roma családok, amelyek a romagyilkosságok néven elhíresült támadássorozatban elveszítették hozzátartozóikat vagy a támadások sértettjei voltak. A határidő lejárta ellenére azonban a kormány semmilyen érdemi lépést nem tett az ügyben - írta a képviselő. 

 

A Budapest Környéki Törvényszék augusztus elején tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok miatt Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István negyedrendű vádlott büntetése pedig tizenhárom év fegyház. A Kiss testvérek és Pető 2008-2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt