HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián újra a Fidesz-listán fut be a parlamentbe?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Február 03    Forrás: RomNet-HBA


Ez a cikk archív

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke kész tényként közölte néhány hete egy rádióinterjúban, hogy újra a Fidesz listáján indul az idei választáson, így a területi vagy az országos listáról bejutva már negyedik ciklusát kezdheti meg a parlamentben. De akkor ki vezeti majd az ORÖ nemzetiségi listáját?

Hirdetmény

Úgy látszik a Fidesz tökéletesen meg van elégedve Farkas Flórián képviselői munkájával, ha újra befutó helyet biztosít a Tisztelt Ház „néma Leventéjének”. Tény: Farkas Flórián 2010-től mindössze öt alkalommal szólalt fel az Országgyűlésben, annak ellenére, hogy a kormány és a törvényhozás nemzeti és európai roma stratégiát alkotott, és kiemelt feladatukként kezelték a cigányok társadalmi felzárkóztatását. Sőt, e célból önálló csúcsminisztériumot és államtitkárságot hoztak létre a cigányügy legfőbb elkötelezettje, Balog Zoltán lelkész irányításával.  A „főcigán” mandátuma 2010 május 14-től datálódik, és az Országgyűlés honlapján található nyilvános adatok szerint legelőször két évvel később, 2012. március 20-án, a közfoglalkoztatásról szóló törvénymódosítás kapcsán 234. felszólalóként hallatta a hangját 7 perc 42 másodpercig. Ugyanaz év szeptember 11-én a kisadózókkal kapcsoltban hat és fél percet, november 20-án a cigányok felzárkózási esélyeiről szóló vitában két ízben is felszólalt: vezérszónokként 11 perc 8 másodpercet, majd 179. felszólalóként a politikai vitában négy és fél percet beszélt. Bizonyára bele is fáradt a szónoklásba, mert legközelebb már csak 2013. július 4-én szólat meg, igaz nem a romákat érintő ügyben, hanem megvédve Orbán Viktort és a kormány. A Tavares-jelentést bírálva és a 4 perc 42 másodpercig tartó rendkívül tartalmas és színvonalas szónoklása során felolvasta az Európai Parlament elnökének, Martin Schulznak, az ORÖ elnökeként írt levelét. ( A teljes felszólalás szövegét a cikk alján olvashatják)

 

Ezt követően Farkas Flórián már nem hallatta hangját a parlamentben. Igaz, némaságát már megszokhatták a képviselők és a Fideszes-politikusok (ezt többen szóvá is tették nyílt vitákban), mert a Lungo Drom vezetője a korábbi két ciklusban sem bővelkedett a beszédben. 2002-2006 között mindössze 34, azt követő négy éves ciklusban 49 alkalommal emelkedett szólásra. A felszólalások színvonalát, tartalmát nem említve megjegyzendő, volt olyan felszólalása, amely mindössze 30, illetve 42 másodpercig tartott, de többségében egy-két percnél hosszabban nem szónokolt. Igaz, önálló, vagy közös képviselői indítványokkal sem bombázta az Országgyűlést. Az elmúlt majd négy alatt mindössze 5 dokumentumot nyújtott be, és abból is csak egyetlen egy volt önálló indítvány, a többit félszáz másik kormánypárti képviselőtársával jegyezte.

 

A „rendkívül aktív” képviselő, aki nem mellesleg frakcióvezető-helyettes is, a Lungo Drom és az Országos Roma Önkormányzat elnöke, a Magyar Rádió 180 perc című műsorában már több héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy Ő újra a Fidesz listáján indul a 2014-es országgyűlési választásokon. Mindezt már akkor közölte, amikor még a köztársasági elnök nem tűzte ki a választás időpontját. (Ez azóta kiderült, április 6.) A mai híradások szerint a Fidesz országos választmánya viszont csak február 8-án ül össze, és véglegesíti, hogy kik szerepelnek majd a Fidesz–KDNP pártszövetség országos listáján. A Fidesz–KDNP tavaly december 9-én véglegesítette a 106 egyéni választókerületben induló képviselőjelöltet, azok között nem szerepel Farkas Flórián neve.

 

A választással kapcsolatban Farkas Flórián eddig nem szólat meg. Igaz, arról sem, hogy a rezsicsökkentés milyen nagymértékben segíti a cigányokat, főleg azokat a családokat, ahol tartozások miatt kikapcsolták az áramot már évekkel korábban, vagy palackos gázról főznek komfort nélküli otthonaikban. Nem alkotott még egyértelmű véleményt az ORÖ és az LD elnöke az általa készítendő nemzetiségi listáról, de a nemzetiségi névjegyzékről sem adott egyértelmű nyilatkozatot. Mindössze egy sablon levelet küldött a CKÖ vezetőknek és a Lungo Drom tagjainak, hogy egyelőre ne regisztráltassák magukat a nemzetiségi névjegyzékbe. Farkas Flórián egyetlen alkalommal sem foglalt állást, hogy az általa is megszavazott választójogi törvény megfelelő képviseletet biztosít-e a nemzetiségeknek, és mi a véleménye arról, hogy a törvény értelmében egy választópolgárnak döntenie kell állampolgári vagy nemzetiségi identitása között. Vagyis, ha a nemzetiségi névjegyzékbe veteti magát, akkor nem szavazhat pártlistára.

 

A nemzetiségi regisztráció ellen már a törvény elfogadás után, 2012 januárjában szót emelt Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, tavaly szeptemberben pedig 36 roma társadalmi szervezettel együtt Ne regisztrálj! címmel kampányt is indított. Ehhez az akcióhoz az örmények is csatlakoztak. Talán ennek is köszönhető, hogy Farkas Flórián egyelőre a kivárásra játszik, és a cigányok nem aktivizálták még magukat a nemzetiségi regisztrációban.

 

Farkas Flórián minden bizonnyal kivárja, hogy milyen helyre számíthat a Fidesz-KDNP országos, vagy területi listáján, és biztos befutóként lehet-e tagja a 199 főre csökkentett Országgyűlésnek. Amennyiben a Fidesz úgy dönt, hogy a Lungo Drom vezetője mérettesse meg magát a cigányai között, akkor gőzerővel kell regisztráltatnia a cigány nemzetiségi választópolgárokat, hogy 20-25 szavazattal bejuttathassa magát a törvényhozásba.  Igaz, a közmunkások adatait e célból már több mint egy hónapja gyűjtik, és napok alatt ezrek kerülhetnek be, akár tudtuk nélkül is a nemzetiségi választói névjegyzékbe. A hatékony regisztrációs kampányra a Lungo Drom felhasználhatja a kormánytól tavaly és erre az évre kapott 150-150 millió forintos működéi támogatását, az ORÖ évi negyedmilliárdos költségvetését, és a különféle címkék alatt juttatott további százmilliókat.

 

Amennyiben Farkas Flórián újra a Fidesz listáján indulva számíthat parlamenti mandátumra, kérdés, ki fogja vezetni az ORÖ által állítható nemzetiségi listát, és kaphatja meg az akár teljes jogú, vagy a szószólói mandátumot, és az azzal járó sok százezer fontos havi fizetést? Minden bizonnyal hetek óta zajlik az egyeztetés, az ígérgetés a Dohány utcai ORÖ-székházban, vagy Szolnokon. Vajon ki lesz az a bizonyos, akiben megbízik majd a cigányok kegyelmes ura?

 

Politikai köpönyegek és szerepvállalások 

 

Flórián

 

A romák elsőszámú vezetőjének számító politikus valódi előéletét pedig homály fedi. Az Országgyűlés honlapján olvasható életrajza szerint 1983-tól bekapcsolódott a roma közéletbe. 1985-től a Szolnok Megyei Cigány Koordinációs Bizottság tagja és a Szolnok Városi Tanácsnál cigánycsalád-segítő. 1987-től az Országos Cigány Tanács titkára, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Cigány Koordinációs Bizottság tagja. 1989-től a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége főtitkára. 1990-től a „Lungo Drom” Érdekvédelmi Cigányszövetség alapítója, először főtitkára, majd elnöke (napjainkig). 1994-től a Roma Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsának ügyvezetője. 1995-2003 között két cikluson át volt az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. 2002-től országgyűlési képviselő a Fidesz színeiben, és egészen a frakcióvezető-helyettesi tisztségig emelték. Tanulmányiról mindössze annyit tudni: 2001-2005 között az ELTE Jogi Kar politológia szakán politológus képzettséget szerzett, és ugyanitt 2006 végéig óraadó tanár volt.

 

Politikai pályáját széles és színes ív jellemzi. A Hazafias Népfont, az MDF, az MSZP és számos politikai képződmények után a Lungo Drom vezetőjeként 2002-ben kötött a Fidesz vezetésével választási szövetséget. Ennek köszönhetően az elnök, Farkas Flórián, és akkori sofőrje, az Országos Cigány Önkormányzat és az LD alelnöke - az azóta már elhunyt Lukács Mihály - kerülhetett be a törvényhozásba.  Az 1994-től 2002-ig még az MSZP-vel választási szövetségben lévő Farkas Flórián hiába kötött szövetséget az 1998-tól 2002-ig kormányzó Fidesszel, azt  ígérve cigányok százezreit szavaztatja az akkor még kormányzó Fideszre,  Orbán Viktor nem tudott újra győzni, mert a Medgyessy Péter által  vezetett baloldal megnyerte a választást.  Az LD vezetője ennek ellenére a Fidesz országos listájáról 2002-ben bejutott a parlamentbe, de az ellenzéki padsorokban ülhetett. Négy évvel később szintén a párt országos listájáról jutott a törvényhozásba, de Lukács Mihály már nem követte. 2010-ben már nem kockáztatták az országos listát, mert biztosak voltak a kétharmados győzelmükben, így Farkas Flórián a Fidesz fővárosi területi listájáról jutott az Országgyűlésbe. Képviselőtársa lehetett a Lungo Drom, és az ORÖ alelnöke, Berényi László, aki a Somogy megyei területi listáról szerzett mandátumot. Berényi 2010-től 42 alkalommal szólat fel az Országgyűlésben. Farkas Flórián annak ellenére kikezdhetetlen, és töretlen ívű pályát befutó politikusa a Fidesznek, hogy számos kérdésre a mai napig nem kapott választ a közvélemény. Mint arról már korábban is olvashattunk, különös védelem és figyelem alatt állt eddig az ország elsőszámú roma politikusának számító Farkas Flórián, akinek minden olyan ügyét, amely politikailag vagy erkölcsileg, így gazdaságilag is hátrányosan érinthette volna vagy besározza, tisztára mosattak, vagy lepedőbe burkolva mélyen elhallgatták, esetleg államtitokká minősítve egy emberöltőnyire páncélszekrénybe zárták. Ma sem tudni, valójában miért kapott eljárási kegyelmet Göncz Árpád köztársasági elnöktől a sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt ellen indított ügyben, és a Mancs 1998-ban megjelent cikkének mi a valóságalapja, hogy Farkas Flóriánt korábban nem védte ennyire a hatalom, mert „az elnököt 1975 és ´82 között háromszor ítélték el, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre egyaránt”. Azt sem lehet tudni, kik voltak azok, akik majd húsz évvel ezelőtt Szolnokon egy szállodában lerabolták, majd fogva tartották, és váltságdíjat követeltek tőle.

 

Talán ezekre is fény derülhet egyszer.

 

HBA

 

Farkas Flórián legutolsó felszólalása az országgyűlésben, mert 2013-ben ez volt a legfontosabb dolog „ nálunk, cigánéknál”.

 

 „FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ahogyan ez már az imént elhangzott, cigányügyben is támadás érte hazánkat, és mindez a hazugságot tartalmazó úgynevezett Tavares-jelentés úgy készült el, hogy erről a törvényes magyarországi cigány képviseletet nem kérdezték meg. Ezért aztán úgy gondoltuk, hogy nyílt levélben fejtjük ki álláspontunkat az Európai Parlament elnökének, Martin Schulz úrnak. Helyesnek tartjuk, ha az ellenzéki padsorokban is hallanak arról, hogy mi az, amit Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének álláspontként az Országos Roma Önkormányzat megküld. Úgyhogy kérem, engedjék meg, hogy ismertessem önökkel ezt a levelet.

 

"Európai Parlament elnöke, Martin Schulz úr részére. Az Országos Roma Önkormányzat nyílt levele az Európai Parlament Tavares-jelentése kapcsán. Tisztelt Elnök Úr! A magyarországi roma nemzetiség törvényes képviseletének vezetése megdöbbenéssel fogadta azokat a vádakat, amelyekkel az Európai Parlament illeti Magyarországot a Tavares-jelentés elfogadásával. Az Országos Roma Önkormányzat különösen méltánytalannak tartja a jelentés rasszizmusra és cigányellenességre utaló részeit, amelyek azt a látszatot keltik, hogy Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök személyesen felel a jelenségekért. A magyarországi cigányság nevében az ORÖ ezennel visszautasítja a hamis vádakat, és egyben jelzi, hogy a jelentés készítői semmilyen módon nem kérdezték meg az ORÖ véleményét a magyarországi rasszizmus és a romaellenesség témájában álláspontjuk kialakítása előtt.

 

Csak nyílt politikai ellenszenvek alapján igaztalanul sztereotip állításokat fogalmaztak meg, minden tárgyszerűséget nélkülözve. Visszautasítjuk a Tavares-jelentés cigányellenességre vonatkozó megállapításait, mert Orbán Viktor kormánya volt az első Európában, aki adminisztratív szinten önálló kormányzati szakpolitikává tette a roma integráció kérdését. Visszautasítjuk a Tavares-jelentés rasszizmusra vonatkozó megállapításait, mert az Orbán Viktor vezette pártszövetség adja az Európai Parlament egyetlen roma származású képviselőjét, amely pártlistára több millió magyar állampolgár adta le szavazatát. Visszautasítjuk a Tavares-jelentés cigányellenességre vonatkozó megállapításait, mert Orbán Viktor kormánya kezdeményezte az európai roma stratégia elfogadását, és elsőként adott nemzetiségi roma stratégiát az EU elnökségének Magyarország által betöltött időszakában. Visszautasítjuk a Tavares-jelentés rasszizmusra vonatkozó megállapításait, mert Orbán Viktor miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett mindenféle hátrányos megkülönböztetéssel szemben, és ő a világtörténelem első és egyetlen miniszterelnöke, aki keretmegállapodást kötött a magyarországi roma vezetéssel a társadalmi felemelkedés és integráció programjáról, amelynek végrehajtását miniszteriális szintű bizottság élén maga a miniszterelnök felügyeli. Végül visszautasítjuk a Tavares-jelentés cigányellenességre vonatkozó megállapításait azért is, mert az Orbán Viktor vezette kormány három év alatt több fiatalt juttatott tanulási és munkalehetőséghez, mint az azt megelőző kormányok együttvéve húsz év alatt. (Dr. Józsa István: Hát, ez nem igaz!)


Az ORÖ vezetése mindezek alapján elhatárolódik az EP döntésétől, és nem engedi, hogy a Tavares-jelentés agresszív megállapításai megrontsák azt a kiváló viszonyt a magyar kormány és a magyarországi cigányság között, ami az elmúlt három esztendőben bontakozott ki, és példaértékű Európában is."

 

Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek egy szélesebb, bővebb változatát Brüsszelben is kívánjuk tájékoztatásul elmondani az európai parlamenti képviselőknek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)”

 

Kapcsolódó anyagok:

 

http://www.romnet.hu/hirek/2012/09/13/a_ciganyok_kegyelmes_ura_akinek_minden_ugyet_es_multjat_elsikaljak

 

http://www.romnet.hu/hirek/2013/11/12/az_ormenyek_is_csatlakoztak_a_ne_regisztralj_kampanyhoz

 

http://www.romnet.hu/hirek/2014/01/07/ne_regisztralj_8211_az_rpt_felhivasaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségét

  • Az ÖRÖ közleményeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt