HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem a segély, a munka vonzza a romákat Nyugat-Európába

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Január 20    Forrás: hir24.hu


Ez a cikk archív

Ellentétben a sztereotípiákkal, a kelet-európai romák túlnyomó többsége dolgozik, és nem a magasabb segélyért migrál a nyugati országokba – állítja egy nemrég megjelent kutatás.

Hirdetmény

Az ENSZ Fejlesztési Programja által publikált vizsgálat szerint a Kelet-Európából kivándorló romák és nem romák motivációi között nincs lényeges eltérés: magasabb fizetés és egy jobb élet reményében hagyják el országukat – áll a Roma Sajtóközpont közleményében. 

Három fő oka van a kivándorlásnak

A régió 12 országának migránsait, köztük magyarokat is megkérdező kutatásban a válaszadók szerint három fő faktor játszik szerepet a kivándorlásban. Ezek közül az első a munkanélküliség és ezzel összefüggésben a szegénység. Míg a nem roma kivándorlók társadalmi státuszánál számít a munkanélküliség ténye, mindez nem érvényes a romákra, akik akkor is a szegények közé tartoznak, ha dolgoznak. A romák ezért akkor is kivándorlás mellett döntenek, ha történetesen van munkájuk, míg a nem romákra ez kevésbé jellemző.

A második migrációs szempont az a tudás és ismeret, amit a potenciális migráns megszerez a célország társadalmáról. A romák kevésbé támaszkodnak az interneten fellelhető információkra, inkább a már kivándorolt ismerőseiket kérdezgetik.

Az anyaország elhagyását eredményező harmadik faktor a kivándorolni készülők mobilitása, az, hogy megvan-e az anyagi forrásuk az utazásra és az első hetek fedezésére. Ezért a kivándorló romák többsége szegénynek mondható ugyan, de nem a legnincstelenebbek közül kerül ki. Bár a válaszadók egyharmada szenvedett el életében hátrányos megkülönböztetést, mindez nem szerepel a legfontosabb kivándorlási indokok között. A romák ugyanis azt gondolják, hogy a velük szembeni előítéletek a nyugati társadalmakban is jelen vannak.

Ilyen munkát kapnak

A kutatás szerint lényeges, hogy a befogadó országokban a romák a nem roma bevándorlókénál alacsonyabb státuszú és rosszabbul fizetett állásokat kapnak, és gyakran kényszerülnek feketemunkára. Mindez ugyanakkor segít a nyugati kis és közepes vállalkozások ezreinek, akik az alacsony bérért dolgozó munkaerő révén képesek túlélni a gazdasági válságot – állítja a tanulmány. A roma nők jelentős része dolgozik családoknál dadusként, vagy beteggondozóként, emellett jellemzően takarítói, házvezetőnői állásokat is betöltenek. 

Összegzésükben a bolgár kutatók, Stoyanka Cherkezova és Ilona Tomova megállapítják, nem igazolódtak azok a széleskörű sztereotípiák, amelyek szerint a romák bűnözni és a segélyekért vándorolnak ki nyugatra. A kutatásban résztvevő kivándorolt romák nagy többsége dolgozik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt