HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kiállítás roma festők képeiből a FROKK-ban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 November 20    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Roma festők képeiből nyílt kiállítás szerdán a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központban (FROKK), ahol bemutatták Halper László Zenészlegendák című könyvének bővített és átdolgozott kiadását is.

Hirdetmény

A megnyitón az intézmény vezetője, Kathy Horváth Lajos elmondta: mintegy 2400 értékes, színvonalas képzőművészeti alkotást őriznek. A kamaratárlaton húsz mű kaphatott helyet, de a többit is folyamatosan be akarják mutatni. A központ fokozatosan országos hatókörűvé válik a megyei központok hálózatba kapcsolásával.

 

A tervek szerint tavasszal Brüsszelben széles körűen bemutatják a roma kultúra kincseit. "Nem szeretem a címkézést, hogy roma festő, romamuzsikus. A zenei teljesítmény, a műalkotások magukért beszélnek és véleményem szerint a magyar kultúra szerves részét adják" - hangsúlyozta a hegedűművész Kathy Horváth Lajos, Yehudi Menuhin egykori növendéke.

 

Kifejtette: Balázs Jánostól Péli Tamáson át Szentandrássy István festőművészig sokan hoztak dicsőséget az országnak. Felidézte azt is, hogy a "magyar Orfeusznak" nevezett Bihari János, az Ady barátságát élvező Dankó Pista vagy a 20. századi cimbalomművész, Rácz Aladár magas művészi rangja kétségbevonhatatlan - ezt az örökséget kell megmutatni itthon és a határokon kívül.

 

Halper László, a virtuóz gitáros, a Zenészlegendák című könyv szerzője az MTI-nek elmondta: először a Rádió C-ben vetette fel, hogy fel kellene tárni a fiatalok számára a neves cigány muzsikusok történetét.

 

"Az én családomban is neves zenészek voltak, vannak. Mindig nagy érdeklődéssel hallgattam az idősebbek meséit azokról a felmenőkről, akiknek a neve már számomra is csak kevéssé csengett ismerősen, a nálam fiatalabbak pedig szinte semmit sem tudtak arról, ki volt például Banyák Kálmán, akit a New York-i Filharmonikusok szerződtettek koncertmesternek, vagy Sívó József hegedűművész és mások" - fejtette ki a gitáros.

 

 

Hozzátette: úgy gondolta, utánajár a legendáknak, hogy ne csupán életük, pályájuk történetét rögzítse, hanem a színes mesélési stílusukat is megmutassa. A műsorokból kerekedett ki az első kötet, amelyet egy CD is követett archív zenei részletekkel. A mostani kiadványt átdolgozta, mert bár kutatta a tényeket, de az emlékezet újabb és újabb aspektusokkal gazdagította a szöveget.

 

Az utolsó szó jogán című fejezet teljesen új, ebben az utóbbi években elhunyt muzsikusokról olvashatók kisebb-nagyobb történetek. Új a Zenészújságok című fejezet is; a Magyar Cigányzenészek Lapja 1908-ban indult és hónapról hónapra beszámolt érdekességekről, például arról, hogy a híres prímás, Rigó Jancsi, aki megszöktette Chimay hercegnét, élete miként alakult, de közölt a cigány muzsikát elemző cikket Pablo Casalstól is.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt