HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tavares-jelentés - Farkas Flórián KO-val ütötte ki Tavarest

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Július 11    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Tárgyilagosnak és eredményesnek nevezte szerdai brüsszeli találkozóját Rui Tavares zöldpárti európai parlamenti képviselővel Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke. Megérte eljönni Brüsszelbe - jelentette ki Farkas Flórián.

Hirdetmény

Elmondása szerint azért utazott az uniós központba, hogy tisztázza az alapjogok magyarországi helyzetéről jelentést készítő politikussal azokat a szerinte igaztalan állításokat, amelyek az Orbán-kormányt és a magyarországi cigányságot érték. "Magyarságomból eredően acigányságomat is megbántotta ezzel, és rajtam keresztül a több százezer cigányembert is, amit ő sajnálatosnak nevezett" - hangsúlyozta a fideszes roma politikus, aki magát a jelentést veszélyes tendenciának nevezte.
    

 

Farkas elmondta, a találkozón világossá vált számára, hogy Tavares eddig nem volt autentikus, hiteles információk birtokában, de ezt most "helyre tették": német és angol nyelvű tájékoztatót adtak át a portugál jelentéstevőnek, amely az Orbán-kormány romapolitikáját ismerteti.
    

 

"A képviselő elismerte, hogy az Orbán-kormány modellértékű, és jó irányba halad, elismerte, hogy az Orbán-kormány nem rasszista" - szögezte le Farkas, aki arról is beszélt, hogy Tavares azt is belátta, nem volt szerencsés, hogy a jelentés készítése folyamán nem kereste meg az ORÖ-t. Az ígérte, ha a jövőben hasonló jelentést készít, akkor kikéri majd az ORÖ álláspontját.
    

 

"Az is nagyon fontos, hogy egy olyan kormányt ne ítéljen el a jelentés rasszistaként, ne bélyegezzen meg, aki a legtöbbet tesz az európaicigánypolitikában Magyarországon" - hangoztatta Farkas, aki rámutatott arra is, hogy az Országgyűlésben a Fidesz és a Lungo Drom közötti megállapodásnak köszönhetően három roma képviselő ül, míg az Európai Parlamentnek a mai napig a szintén fideszes Járóka Lívia az egyetlen roma tagja.

 

Az Európai Parlament által július 3-án elfogadott, az alapjogok magyarországi helyzetével foglalkozó határozat a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekhez kapcsolódó intolerancia jelenkori formáival foglalkozó ENSZ-különmegbízott jelentésére hivatkozva azt állapítja meg, hogy Magyarországon "a rendvédelmi hatóságok nem léptek fel a rasszista indítékú bűncselekményekkel szemben", de nem pontosítja, hogy pontosan mikor és melyik bűncselekményekre gondol. 

 

A dokumentum az ajánlások között arra szólítja fel a kormányt, hogy "fokozza a romák integrációját célzó tevékenységeit, és hozzon megfelelő intézkedéseket" védelmük érdekében. Emellett a határozat hangsúlyozza, hogy a roma lakosság elleni rasszista fenyegetéseket egyértelműen és határozottan el kell utasítani. A jelentés ezen túlmenően úgy fogalmaz, hogy "bár a roma és a zsidó közösségek tagjaival szembeni intolerancia nemcsak Magyarországhoz köthető probléma, és más tagállamoknak is szembe kell nézniük ugyanezekkel a nehézségekkel, az utóbbi időkben egyes események arra utalnak, hogy Magyarországon a roma- és zsidóellenes gyűlöletbeszéd újra erősödőben van". Az EP állásfoglalása felrója, hogy "a közelmúltbeli nyilvános romaellenes megnyilatkozásokat a magyar médiahatóság nem szankcionálta".

 

Az EP állásfoglalása arra is kitér, hogy az Országgyűlés az elmúlt években büntetőjogi és polgári jogi jogszabályokat fogadott el a rasszista gyűlöletkeltés és a gyűlöletbeszéd leküzdése érdekében, és méltatja a magyar uniós elnökség szerepét az uniós nemzeti romastratégiák életre hívásában.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   Borisom  | 2013 Július 11 22:49:36 like(0) dislike(0)

Ez a pasas kritikán aluli. Nemrégen jópofizni is megpróbált az sem jött be neki. Csak hallanék egyetlen pozitiv tettéről,ha tudnátok ilyet szivesen veszem. Köszönöm

#2   rromano  | 2013 Július 11 18:26:18 like(0) dislike(0)

Ezért miért is kellett kiutazni? Egy levél nem lett volna elegendő?Vagy jól jött a napidíj? A mi pénzünkből. Láthatnánk/hallhatnánk a beszélgetést? Messziről jött ember azt mond, amit akar. Flórit az MSZP kiküldte Kanadába, a Fidesz kiküldte Brüsszelbe, s ő mindenütt felmondta a gazdái által írt szövegeket. Ha majd a Jobbik küldi, azt is elvállalja.

#1   3698741  | 2013 Július 11 15:04:42 like(0) dislike(0)

"fokozza a romák integrációját célzó tevékenységeit, és hozzon megfelelő intézkedéseket"- erről kellene beszámolni az Orbán-kormány romapolitikájában.

Bemutatni,hogy egy-egy megyében,melyik állami intézményben dolgozik/dolgozhat roma munkaerő is.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt