HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EU-szankciókat sürget a romák elleni erőszakot eltűrő tagországok ellen az AI

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 április 04    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az Európai Uniónak azonnali hatállyal alkalmaznia kell a rendelkezésére álló jelentős szankciólehetőségeket azon tagországok esetében, amelyek nem szállnak szembe a roma lakosságot érő diszkriminációval és erőszakcselekményekkel - áll az Amnesty International csütörtökön Londonban ismertetett állásfoglalásában. A jelentés a többi között Romániára is kitér, de Magyarország kapcsán a romák ellen 2008 és 2012 között elkövetett súlyos erőszakcselekményekről is ír.

Hirdetmény

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete a közelgő Nemzetközi Roma Nap alkalmából 12 oldalas elemzést állított össze az EU roma lakosságának helyzetéről.

 

A jelentés megállapítja, hogy az unió becslések szerint hatmilliós lélekszámú roma közösségének életminősége szinte minden humán fejlettségi mérőszám alapján messze elmarad az országos átlagoktól. Az Amnesty International adatai szerint az európai romák nyolcvan százalékát fenyegeti szegénység, és a fiatal roma felnőtteknek mindössze a hetede fejezi be középiskolai tanulmányait.

 

A romák kényszerkiköltöztetése lakóhelyükről továbbra is rendszeres gyakorlat, semmint kivétel számos EU-tagállamban, köztük Romániában, Olaszországban és Franciaországban.

 

Csehországban, Görögországban és Szlovákiában szegregációs rendszerben folyik a romák oktatása, jóllehet ez ellentétes a faji diszkriminációt tiltó tagországi és uniós szintű jogszabályokkal.

 

Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Bulgáriában 120-nál több súlyos erőszakcselekmény történt 2008 és 2012 között romák ellen; előfordult lőfegyverrel vagy késsel elkövetett támadás és gyújtogatás is. A hatóságok és a rendőri erők sok esetben ki sem vizsgálták alaposabban ezeket a támadásokat - áll az Amnesty International csütörtöki helyzetértékelésében.

 

A jelentés felidézi a Jobbik által 2012 augusztusában Devecseren szervezett megmozdulást. Az Amnesty International leírása szerint a tömegből többen romaellenes jelszavakat skandáltak, betondarabokkal és egyéb tárgyakkal dobálták meg a romák házait, ám a rendőrség nem akadályozta meg az erőszakcselekményeket és a helyszínen nem történt őrizetbe vétel.

 

A szervezet szerint „nehezen hihető”, hogy EU-polgárok nem jutnak ivóvíz-szolgáltatáshoz, ám egyes roma településeken ez napi realitás szerte a kontinensen. Szlovéniában például a helyi hatóságok csak azoknak biztosítják az ivóvízellátást, akik otthonukra vonatkozó meghatározott iratokat, például építési engedélyt mutatnak be. Ez azonban megkülönböztetés a romákkal szemben, akiknek sok esetben nincsenek ilyen dokumentumaik, és így nem jutnak hozzá a vízszolgáltatáshoz. Egy felmérés szerint az ország délkeleti részében lévő roma települések 20-30 százalékában nincs biztonságos ivóvíz-szolgáltatás - áll az emberi jogi szervezet jelentésében.

 

Az Amnesty International mindezek alapján felszólítja az Európai Bizottságot az EU rendelkezésére álló minden lehetséges eszköz bevetésére - beleértve a kötelezettségszegési eljárások indítását is - a roma lakosság elleni diszkrimináció és erőszak felszámolása érdekében. A szervezet felszólítja Brüsszelt arra is, hogy figyelje az EU-támogatások felhasználását, annak érdekében, hogy ne jussanak uniós források a romák vagy más közösségek emberi jogait sértő programokra.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nemzetközi Roma Nap: Kitűzték a roma zászlót az EP épületére

  • Egy roma vezető szerint a migránsok 90 százaléka terrorista

  • 2010-ben a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőse

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt