HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - A tatárszentgyörgyi áldozatokról emlékezett az MCF a helyi temetőben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  mcf, romagyilkosságok
2013 Február 23    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A négy évvel ezelőtti gyilkosság áldozatairól emlékezett meg az elhunytak családtagjaival a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) és Roma Összefogás Párt elnöksége pénteken a Pest megyei település temetőjében.

Hirdetmény

A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság a romák sérelmére elkövetett összesen hat halálos áldozattal járt 2008-2009-es támadássorozat hetedik cselekménye volt. A feltételezett elkövetőket 2009. augusztus 21-én fogták el, és büntetőügyük első fokú tárgyalása 2010 márciusban kezdődött és jelenleg is zajlik.

 

A Pest Megyei Főügyészség vádirata szerint Tatárszentgyörgy cigánysorának utolsó házára 2009. február 23-ra virradóra a gyanú szerint a bíróság előtt álló Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobott be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán Molotov-koktélokat, majd a másodrendű vádlott, Kiss István négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislánya súlyosan megsérült.

 

A település temetőjében a gyilkosság negyedik évfordulójának emlékére koszorút helyett el és gyertyát gyújtott Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke, az MCF vezetője, aki emlékező beszédében a támadássorozatért a jobbik politikusainak egyéni, a radikális párt politikai felelősségét hangsúlyozta.


A roma politikus - aki a támadássorozat idején a roma érdekképviseleti szervezet vezetője volt - azt mondta: a jobbikos politikusokat azért terheli felelősség, mert táptalajt biztosítottak a rasszizmusnak, az előítéletnek és a gyűlölködésnek, bátorítást adtak és sugalltak a gyilkosságot elkövetőknek.


A párt politikai felelőssége abban áll meg - véli Kolompár Orbán -, hogy nem szabott gátat vezetőik gyűlölködésének, nem állította meg "beteges ámokfutásukat", hanem hagyta, hogy Magyarországon katasztrofális méreteket öltsön a Magyar Gárda felvonulásából táplálkozott cigánysággal szembeni erőszak.


A roma vezető azt mondta: bízik abban, hogy a bíróság még azelőtt ítéletet tud mondani a vádlottak felett, hogy augusztus vége előtt leteljen az előzetes letartóztatásban tölthető maximális négy évük, mert mint fogalmazott, nem lenne jó példa, ha szabadlábon védekeznének a 21. század legnagyobb mészárosai, akiket cigányvadászként emlegettek.
Kolompár Orbán hangsúlyozta: a gyilkosságsorozat áldozatairól való megemlékezésnek nem tereken, utcákon, hanem a temetőben van a helye,főleg akkor, amikor az OCÖ szákházának faláról a roma testület jelenlegi vezetése eddig értehetetlen és megmagyarázhatatlan okok miatt eltávolíttatta azt az emléktáblát, amelyet az előzővezetés helyezett ki a kormány képviselőivel közösen.

Tavaly Budapesten, a VIII. kerületi Mátyás téren az Ide tartozunk Facebook-csoport szervezésében roma szervezetek és családtagok gyertyagyújtással, énekekkel, versmondással, beszédekkel, illetve a Hit Gyülekezete lelkészének prédikációjával és imádságával több százan gyűltek össze, hogy imákkal, gyertyagyújtással emlékezzenek meg tatárszentgyörgyi bűncselekmény és a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat valamennyi áldozatáról.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Társadalmi
Felzárkózásért Felelős Államtitkársága koszorút helyezett el az áldozatok, Csorba Róbert és kisfia, Robika sírjánál, mag Balog Zoltán akkori államtitkár, ma emberi erőforrási miniszter közleményben emlékezett meg a támadássorozat valamennyi áldozatáról.

 

A tatárszentygörgyi és további nyolc helyszínen romák ellen
elkövetett fegyveres és Molotov-koktélos támadás elkövetésével
gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én, mintegy három héttel a Szabolcs megyei Kislétán történt gyilkosság után, Debrecenben fogták el. A feltételezett elkövetők azóta előzetes letartóztatásban vannak, büntetőügyük tárgyalása még mindig zajlik.

A négy gyanúsított 9 helyszínen intézett támadást romák ellen; a vád szerint összesen 78 lövést adtak le, 7 helyszínen összesen 11 Molotov-koktélt dobtak el. A bűncselekmények következtében hatan meghaltak, öten életveszélyesen megsérültek, és a nyomozók szerint összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették a gyanúsítottak.

A bírósághoz benyújtott vádirat szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 2007 végén, 2008 elején arra az elhatározásra jutott, hogy "mivel az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el feladatát a romák által elkövetett bűnesetek kapcsán", saját kezébe veszi a "rendcsinálást": fegyveres támadásokat hajtanak végre romák lakta házak ellen, hogy félelmet keltsenek az ott élőkben, illetve felhívják a figyelmet a fenti "problémára".


Mivel a végrehajtásához fegyverük és fegyvertartási engedélyük nem volt, 2008. március 7-én bűncselekménnyel szereztek ilyen eszközöket. A vádiratban az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettével, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.


Az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád esetében foglalkozás körében
elkövetett szándékos veszélyeztetés, míg a negyedrendű vádlott, Csontos István esetében előre kitervelten, aljas indokból, több emberen bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette is vádpontként szerepel.


A gyanúsítottakat a legszigorúbb fogva tartási szabályok szerint, úgynevezett plusz IV-es fokozatú biztonsági előírások mellett őrzik fővárosi és Pest megyei börtönökben.

 

Kolompár Orbán a tatárszentgyörgyi temetőben részvétét fejezte ki a támadássorozat további négy áldozatának családtaginak, rokonainak is, valamint Csorba Csaba feleségének, a tatárszentgyörgyi áldozatok nagyszülőjének, ugyanis férje, az elhunytak apja és nagyapja a napokban váratlanul elhuny egy budapesti kórházban.


Szombaton a kettős gyilkosság évfordulóján a fővárosi Nehru parton tartanak békesétával egybekötött megemlékezést szintén Facebook-os csoportok szervezésében.

RomNet/HBAHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt