HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

'Magyar rendőr romát nem véd'

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Október 22    Forrás: NOL


Ez a cikk archív

Amiért a romák menekülnek, és amiért Kanada elutasítja őket – a Toronto Star átfogó riportja szerint gyakorlatilag két tűz közé kerülnek azok, akik bevándorlásra adják a fejüket az észak-amerikai országban. A kanadai bevándorlási hivatal volt vezetője szerint a magyarországi romákat csak papíron védik az üldöztetéssel szemben.

Hirdetmény

„Mocskos cigányok. Kiirtunk mindenkit!” – ahogy a legnagyobb példányszámú kanadai lap újságírója, Rick Westhead a cikket indítja, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület 2011 márciusában kezdte azokat a felvonulásokat Gyöngyöspatán, amelyeket „őrjáratoknak” neveztek el. A jobboldali félkatonai szervezet fekete egyenruhákban, vicsorgó kutyákkal, fáklyákkal és korbácsokkal jött a Budapesttől 80 kilométerre fekvő településre. Gyöngyöspata 2800 lakója közül 450 roma; egyikük, egy négygyermekes családapa Westheadnek arról mesél, hogy rettegtek. „Követtek, amikor a gyerekeket iskolába vittük. Üvöltöttek és fenyegetőztek” – mondja Berki János.

 

Westhead szerint azonban a gyűlöletáradatnál is figyelemre méltóbb volt valami más, a hatóságok és a magyar kormány reakciója – a csend. A kormány egy hónapon át nem szólalt meg. Rendőrök végül akkor jöttek, amikor áprilisban megérkezett a Véderő, és „kiképzőtáborba” invitálta a fiatalokat, kőhajításnyi távolságban a romák lakta házaktól. A Vöröskereszt eközben 277 romát menekített ki a településről. A magyar kormány már korábban ígéretet tett arra, hogy betiltja a félkatonai szervezetek felvonulásait, Szijjártó Péter akkori miniszterelnöki szóvivő a sajtóban mégis„jól látható hazugságnak” nevezte a romák evakuálásáról szóló híreket, Balog Zoltán volt felzárkóztatási államtitkár pedig arról beszélt, hogy a romák csak „hétvégi kirándulásra” mentek, „ezért felelőtlenség vészhelyzetről beszélni”. Ehhez Berki felesége, Anikó teszi hozzá, hogy a szélsőségesek valójában soha nem távoztak Göngyöspatáról. „Jönnek utánam, amikor az utcán vagyok, és a kétéves gyerek előtt mondják, hogy elvágják a torkomat” – meséli az asszony a Toronto Starnak.

 

Az Európai Roma Jogok Központja a Nagycsécsen kezdődött romagyilkosságokat is beleértve 52 rasszista támadásról számolt be 2008 óta. „Ez állítólag egy EU-tagország, de elég szétnézni, hogy a romák között szubszaharai szegénységet láss, és olyan rasszista támadásokat, amelyek elkövetőt soha nem vonják felelősségre” – állítja Lydia Gall, a Human Rights Watch munkatársa.

 

A Toronto Star visszatekintője szerint a romák a rendszerváltás vesztesei voltak Magyarországon, annak ellenére, hogy a kilencvenes években virágzott a gazdaság, és ömlött be a külföldi pénz. Aztán jött a 2008-as összeomlás, a Fidesznek pedig új „közellenségre” volt szüksége, olyasvalakire, akinek Gyurcsány Ferenc bukása után a nyakába lehetett varrni a nehézségeket. Ez a közellenség a roma közösség lett. Westhead emlékeztet, hogy a Fidesz 2009-ben közleményt adott ki, amely szerint „itt az ideje az őszinte beszédnek. A cigány származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik”, és a magyar kormánypárt azóta is nacionalista húrokat penget. Erre jellemző Horthy Miklós piedesztálra emelése, akinek a kormányzósága alatt 500 ezer zsidót és romát deportáltak Magyarországról. (Westhead egyébként keményen átesik a ló túlsó oldalára: szerinte Magyarországon a közszolgálati időjárás-jelentéshez Nagy-Magyarország-térképet használnak. Ez nem igaz.)

 

Ha megengedhetné magának, a Berki-család kivándorolna Kanadába. Csakhogy Kanadában a kormány nem hiszi el, hogy a romák többségét közvetlen veszély fenyegeti Magyaroszágon. Jason Kenney bevándorlási miniszter hónapok óta beszél arról, hogy a romák – a „hamis menedékkérők” – csak a bőkezű jóléti rendszer miatt mennek Kanadába, és az egészségügyi, a lakhatási és a gyerekek után járó támogatás megszerzése után nyomuk vész. A magyar menedékkérők száma négy éve, a kanadai vízumkényszer feloldása óta növekszik meredeken. Amíg 2007-ben még csak 24 magyarországi menedékkérelem landolt a kanadai bevándorlási hatóságok előtt, ez a szám 2010-ben 2300, tavaly 4427 volt – egy országból a legtöbb az összesen 24 416 menedékkérelem között.

 

De a kanadai határőrizet, a CBSA most már újra gőzerővel készül a Magyarországról érkezők ellen. Kenney még az ősszel előáll egy listával azokról az országokról, amelyek „biztonságosnak” minősülnek állampolgáraik számára. A listán az Egyesült Államok mellett EU-tagországként borítékolhatóan Magyarország is szerepel majd. Aki ezekből az országokból érkezik, gyorsított ejárás várja. Ahogy a júniusban elfogadott bevándorlási törvény szól, harminc helyett 15 nap lesz benyújtani a kérelemhez csatolandó indoklást, ami után egy hónapon belül a meghallgatásra is sor kerül. Akit elutasítanak, nem fellebbezhet.

Az ezerarcú állat


A Torontóban működő Roma Közösségi Központ vezetője, Gina Csanyi-Robah szerint a rendszert szándékosan úgy szabták át, hogy eleve bukásra ítélje a menedékkérőket. Ilyen szűk határidők alatt a szükséges egészségügyi és rendőrségi papírok beszerzése egyszerűen lehetetlen feladat. „Az is minimum hat hétig tart, hogy az Egyesült Államokból elküldjék a papírokat, és van, aki azt várja, hogy a magyar hatóságok 15 nap alatt zavarják le az egészet? Gondolják, hogy a menedékkérőkkel bárki együtt fog működni arról a Magyarországról, ahol az emberek azt mondják, hogy a romák csak rossz hírét keltik az országnak?” – feszegeti Csanyi-Robah.

 

Nincs meggyőződve a magyar hatóságok teljesítményéről Peter Showler, a kanadai bevándorlási és menekültügyi hivatal (IRB) volt vezetője sem. Szerinte a magyar alkotmányban ugyan ott a garancia, hogy mindenkit védelem illet, a kérdés csak az, hogy ez a gyakorlatban is megvalósul-e. „A rendőrség egyszerűen nem nyújt védelmet” – állítja az Ottawai Egyetem professzora. Ahogy Showler véli, az üldöztetés „ezerarcú állat”: egy-egy atrocitás önmagában nem elegendő a menedékkérelem alátámasztásához, egymás mellé teszik őket, az már sokat nyom a latban. Tavaly az IRB 1990 magyarországi menedékkérelemről mondta ki a végső szót, ebből 848-at visszavontak, 256-tól elálltak, 660-at a hivatal elutasított, és csak 166-ot hagytak jóvá – idéz Westhead a statisztikákból.

 

Bár Ottawa 2009-ben Csehországgal szemben vízumkötelezettséget vezetett be a roma menekültek miatt – Westhead hatalmas tévedéssel jegyzi meg, hogy „Csehország nem-EU tag” –, kétséges, hogy a mostani törvényi szigorítást fogja-e követni hasonló lépés Magyarország ellen. Kanada mostanában tárgyal az EU-val a szabadkereskedelmi egyezményről, amely „könnyedén meghiúsulhat” egy Magyarország elleni új vízumkötelezettségen. A vízumkötelezettséget a CBSA sem tartja hosszú távon járható útnak: a magyarországi menedékkérők száma csökkenne ugyan, de az érintettek más európai országokból is benyújthatják folyamodványukat.

 

Korábban Kenney, most a CBSA friss jelentése is hangoztatja, hogy mivel Magyarország EU-tagország, a romák Kanada helyett mehetnének máshova az unión belül. Showler szerint azonban félrevezető dolog erről beszélni, hiszen a romák a többi EU-tagországban is ugyanolyan üldöztetésnek vannak kitéve, mint Magyarországon. Sántít a szólam a jóléti rendszer kihasználásáról is, legalábbis annyiban, hogy a romák össze tudják szedni azt a Kenney szerint „kevesebb mint ezer dollárt”, amely a kiutazáshoz kell. Ez a menekülőkre rászálló maffia nélkül gyakorta nehéz; ahogy Berki mondja, egész életében nem tudna összekaparni annyi pénzt, amennyibe a repülőjegye kerülne.

 

Kanadában összesen mintegy 40 ezer roma él, és a jóléti rendszer kihasználása csak az egyik vád, amely elhangzik a magyarokkal kapcsolatban. A másik vád – és hangulatkeltési eszköz – a bűnözés. Fél éve egy Kanada történetének legnagyobb emberkereskedelmi ügyévé kikiáltott perben kilenc évre ítélték Dömötör Ferencet, egy Pápáról az Ontario állambeli Hamiltonba kivándorolt férfit. Az ügyészség szerint Dömötör és családja az évek során 19 embert kényszerített arra, hogy jogosulatlanul vegyen igénybe szolgáltatásokat Kanadában. Szeptemberben a Dömötör-ügyre rímelő vádakkal Durhamben tartóztatták le egy, a hatóságok által „roma bűnszervezetként” aposztrofált banda 34 tagját. Az ilyesféle esetek kapcsán Csanyi-Robath elismeri, hogy vannak „profi romák”, akik a körülményeik miatt tanultak meg deviánsan élni, de „ugyanúgy, ahogy vannak roma mérnökök, tanárok, ügyvédek és újságírók, vannak tolvajok is” – hívja fel a figyelmet a világ minden népét válogatás nélkül jellemző tényre a torontói roma központ vezetője.

 

Inkább a csendben hatósági boszorkányüldözésig fajuló helyzet, és nem a jóléti szolgáltatások után nyereség az, amiért a romák hazatérnek – derül ki legalábbis Farkas János elmondásából. Farkas a gyöngyöspatai roma kisebbségi önkormányzat vezetője. A munkanélküli villanyszerelő Berkihez hasonlóan ő is a közmunkaprogramban dolgozik, és azt mondja, megérti azokat, akik a sanyarú helyzet és az üldöztetés ellenére visszatérnek Kanadából. „Úgy gondolunk Kanadára, mint valami csodálatos helyre, ahol elfogadnak, de ha odaérsz, kiderül, hogy ez ott sem így van. Mondd csak, hogy cigány vagy, és azonnal mindenki a franciaországi koldusokra gondol, nem pedig a csodálatos zenészekre és a kézművesekre” – panaszolja a Toronto Starnak a 30 éves férfi. „Amikor a házamat lángba borították, a fiaimra meg rátámadtak, a rendőrök azt mondták, hogy nem működtek a kamerák. Nem akarják, hogy lásd, nem akarják, hogy bárki lássa, mi történik Magyarországon.”

 

Kenneyt egyébként nemsokára díszdoktorrá avatják Haifán. Ez ellen a miniszter rasszista kiszólásaira hivatkozva Csanyi-Robath és a torontói roma központ tiltakozott is, ám a tiltakozást az izraeli egyetem vezetése lesöpörte az asztalról.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt