HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Számonkérés - Tüntetés Farkas Flórián ellen, a cigányság érdekében

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Szeptember 25    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Elkezdődik a roma politikai számonkérésre vonatkozó tüntetéssorozat, amelyről a napokban a RomNet is beszámolt. Az első megmozdulást pénteken délelőtt, az Országos Roma Önkormányzat székháza, (a tüntetés szervezői által Horthy-székháznak nevezett épület) előtt tartják, hogy a Farkas Flórián által meghirdettet Erkölcsösség, Törvényesség, Szakmaiság alapján megismerjék a roma politikus érettségi bizonyítványát és egyetemi diplomaunkáját. De szót emelnek majd Vitéz Mága Zoltán közszereplése miatt is.

Hirdetmény

A TernYpe Magyarország Hálózat még a múlt héten nyílt levélben szólított fel Farkas Flóriánt, hogy az ORÖ által működtetni kívánt nemzeti iskolákkal kapcsolatban tárja a nyilvánosság elé oktatáspolitikai vagy szakmai koncepcióját, hogy ne szegregációt erősítő intézményeket hozzon létre. A több mint ötszáz, felsőoktatási intézményben tanuló roma fiatalt tömörítő szervezet azt is követelte az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom elnökétől, fideszes országgyűlési képviselőtől, hogy a magyarországi cigányság felelős képviselőjeként adjon számot múltjáról, számoljanak el, mire fordították a kormány által az éves működési támogatásuk mellett juttatott 300 millió forintos többlettámogatást, miért nem fogadják több mint egy éve az ügyfeleket az 50 millió forintból felújított Dohány utcai hivatalban. Az erkölcsiség alapján követelték továbbá Farkas Flóriántól, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöki kegyelemmel megszüntetett büntetőeljárásának dokumentumainak államtitok alóli feloldását, hogy megismerhessék, miért kellett egy, állítása szerint alaptalan rágalmakon és vadakon alapult ügyet 33 évre titkosítani.

 

Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért elnevezésű szervezet vezetője a Parlament előtt Cigány-ország-értékelő - 2012 címmel tartott múlt szerdai sajtótájékoztatóján megjelent néhány roma fiatal, és szórólapokat osztogatott az újságíróknak; a "roma civil önszerveződés" érdekében azt követelték Farkas Flóriántól, hogy az általa hirdetett, erkölcsiségre épülő új roma politika bizonyítékaként hozza nyilvánosságra hol és mikor érettségizett, tárja a nyilvánosság elé politológusi diplomamunkáját és indexkönyvét, számoljon be arról, miért kért és kapott 1998-ban államfői kegyelmet az ellene indított büntetőeljárásban, és kik, miért rabolták el még a 90-es években, és valóban 15 millió forintot fizetett-e ki váltságdíjként érte az akkori országos önkormányzat, és ezt a súlyos bűnügyet miért hallgatták el azóta is.

 

A Magyar Narancs még 1998-ban megjelent cikke szerint nem mindig kapott kegyelemet Farkas Flórián: "az elnököt 1975 és ´82 között háromszor ítélték el, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre egyaránt". A tüntetést szervezők erre a felvetésre is szeretnének választ kapni, már csak azért is, mert Farkas Félix, a Lungo Drom és az ORÖ alelnöke 2009. augusztus 30-án, éppen egy héttel a romagyilkosságok vádlottjainak elfogása után azt mondta sajtótájékoztatóján: "Magyarországon nincs politikai üldöztetés, nem üldözik a cigányságot, és aki ezt állítja, az riogat; ezzel pedig csak feszültséget kelt romák és nem romák között". A magyarországi cigányság helyzetének kapcsán pedig kijelentette: "olyan személyeknek kell képviselniük a romákat, akik tiszta kezűek, becsületes, törvénytisztelő emberek, nem volt és jelenleg sincs ellenük semmiféle büntetőeljárás".

 

Farkas Flórián ellen tett feljelentéseket az ügyészség és a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette, így nem lett bizonyítva, hogy elkövették azt a rongálást, amelyről videofelvétel készült, és a televíziókat, a médiát is bejárta.

 

A közelmúltban már tartottak egy villámcsődületet az ORÖ Dohány utcai székházánál, azért tiltakozva, hogy a devecseri szélsőséges felvonulás, a romákra támadó jobbikosok garázda cselekedetei miatt Farkas Flórián sem az ORÖ, sem a Lungo Drom elnökeként, sem pedig fideszes országgyűlési képviselőként nem emelte fel szavát a rasszista megnyilvánulások miatt, nem állt ki a romákért, választóiért, akik a hatalomhoz segítették, holott erre elnökként és képviselőként is esküt tett.

 

A mostani és a jövő hónapban tervezett megmozdulások során tiltakozni kívánnak azért is, mert az ORÖ sem tavaly, sem idén nem tartott megemlékezést a roma holocaust évfordulóján, de még csak közleményben sem emlékezett a vészkorszakban elpusztított cigányok ezreire, miközben a miniszterelnök ellen megfogalmazott külföldi sajtónyilatkozatok, vélemények, a kormánypárt által békemenetén, a sepsiszentgyörgyi kollégium bezárás kapcsán azonnal fontosnak tartotta, hogy megszólaljon, és részt vegyen a kormánypárti megmozdulásokon.

 

Farkas Flórián minden bizonnyal ezúttal sem fog megszólalni az őt ért vádakkal, véleményekkel kapcsolatban, mert a tüntetés napján tartja az ORÖ közgyűlését, természetesen vidéken, a sajtó és a nyilvánosság kizárásával, ahogyan történt az eddig az elmúlt másfél évben minden egyes alkalommal.

 

A Horthy vitézzé avatott Mága Zoltánnak is megfogalmazzák majd üzenetüket, aki a 100 Tagú Cigányzenekart váltva kizárólagos próbálási lehetőséget kapott a Dohány utcai palotában, és szoros barátságot ápol Farkas Flóriánnal, és elhúzzák a hegedűművész nótáját is.

 

A szervezők azt mondták: a megmozdulást nem valakik ellen, hanem valamiért, a cigányság érdekében szervezik, mert a kormányzatnak és az ORÖ-nek számot kell adnia elmúlt 2 éves tevékenyégéről, nem lehet a választókat, az embereket szép szavakkal tovább etetni, miközben vidéken egyre nagyobb a nyomor és a kilátástalanság, és a rendpárti állammá alakult országban a szélsőséges erők és megnyilvánulások dominálnak.

 

rOmaBaHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   horvathf62  | 2012 Október 06 07:13:53 like(0) dislike(0)

A szervezők azt mondták.....

Melyik a cikkben szereplő névhez vagy szervezethez kötehető a flash mobok "szervezése"? Kicsit fals a szöveg!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt