HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ceglédi konfliktus - ORFK: szakszerű volt a rendőri intézkedés

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Szeptember 10    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Törvényes, szakszerű és határozott volt a rendőri intézkedés a ceglédi konfliktus kezelésénél az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tényfeltáró vizsgálata szerint, amelyet Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője ismertetett hétfőn Budapesten.

Hirdetmény

A Hatala József országos rendőrfőkapitány által augusztus 22-én elrendelt tényfeltáró vizsgálat eredménye szerint a rendőrség  "kimondottan jól kezelte a kialakult konfliktust", ennek köszönhetően nem történt atrocitás, összetűzés, "illetve megakadályozták a további jogsértések elkövetését" - mondta a sajtótájékoztatóján a szóvivő.
    

 

Beszámolt arról is, hogy a vizsgálattól függetlenül a Cegléden elkövetett jogsértések megalapozott gyanúja miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) két nyomozást rendelt el: egyet visszaélés lőfegyverrel, lőszerrel bűntette miatt, egy másikat pedig csoportosan, fegyveresen elkövetett garázdaság bűntette miatt. Még egyik ügyben sincsen gyanúsított, ugyanakkor az utóbbival kapcsolatban a PMRFK már 40 embert hallgatott ki tanúként - emelte ki Garamvölgyi László.
   

 

Hozzáfűzte: a ceglédi rendőrkapitányság közúti veszélyeztetés bűntette miatt rendelt el nyomozást, hétfőn gyanúsítottként hallgattak ki egy embert.
    

 

A szóvivő azt is elmondta, hogy amíg szükséges és indokolt, addig részben a PMRFK, részben a Készenléti Rendőrség munkatársai rendszeresen járőröznek Cegléden és a térségben, tehát a rendőrség a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a terület közbiztonságára.
    

 

A rendőrség honlapjára hétfőn feltett közlemény szerint a vizsgálati jelentés megállapította, hogy augusztus 19-én, ceglédi intézkedéssorozata során "a rendőrség megelőzte a jogsértő cselekményeket". Mint írták, a rendőrség reagálásának eredményeként a településen összetűzés, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. A police.hu-n az is olvasható, hogy az országos rendőrfőkapitány hétfőn elfogadta a vizsgálati jelentést.
    

 

Garamvölgyi László az MTI-nek pénteken elmondta: a vizsgálat, amely arra irányult, történt-e szakmai mulasztás augusztus közepén a rendőri intézkedés során, a szeptember 3-i határidőre elkészült, ám Hatala József hiányosnak tartotta, ezért pénteki határidővel elrendelte a kiegészítését. A kiegészített jelentést az országos rendőrfőkapitány péntek reggel megkapta.
    

 

Cegléden augusztus 19-én, vasárnap este mintegy négyszázan gyűltek össze a város külterületének néhány utcájában, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy hetven-nyolcvan rendőr zárta el az összegyűltektől. 
    

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint egy nappal korábban érkezett bejelentés, hogy egy húsz-harminc tagú csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök akkor nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az esettel összefüggésben csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen.
    

 

Helybéliek az MTI munkatársának augusztus 19-én a konfliktus előzményeiről azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Gárdatagok - állításuk szerint - szombat este "rendfenntartó sétára" indultak a Kékkő utca térségében, amikor mintegy nyolcvan, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró- és vágóeszközzel felfegyverkezettroma rontott rá a tizenöt-húsz "járőrözőre".
    

 

A történtekre reagálva tíz roma szervezet közös állásfoglalásában azt közölte: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. "Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította" - írták. 
    

 

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat képviselői a szélsőséges romaellenes megnyilvánulások elleni tiltakozásul petíciót fogalmaztak meg, amelyet eljuttattak a belügyminiszternek. A több mint kétezer ember által aláírt dokumentumra a tárca közleményében úgy válaszolt: a kormány és a Belügyminisztérium "az ország valamennyi polgárát képes megvédeni a támadásoktól", minden szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlölködő megnyilvánulás ellen fellépnek. Hozzátették: "Magyarország egyetlen települését, városrészét, utcáját nem uralja semmilyen szélsőség, a közrend, a közbiztonság szilárd".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

  • A cigányok harminc éve elszenvedői a túlóratörvénynek

  • ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt