HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Bemutatjuk a kuruc.info tulajdonosát

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Szeptember 04    Forrás: atlatszo.hu


Ez a cikk archív

Ez hivatalos: a kaliforniai Healdsburg-ben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa. Július 20. óta ugyanis a domain regisztrációs adatbázisokban a kuruc.info internetcím valódi tulajdonosát a portál indulása, 2006 óta rejtegető cég, az anonim domain-szolgáltatásra szakosodott Domains by Proxy helyett a valódi tulajdonos neve és lakcíme szerepel. Ő pedig nem más mint a kaliforniai Sonomában élő volt borász, akit már korábban is többször összefüggésbe hoztak a gyűlöletbizniszben utazó hírportállal, de eddig nem volt erről konkrét bizonyíték.

Hirdetmény

“A Btk. 177/A. $ (1) bekezdésébe ütköző és az (1) bekezdés a. pontja szerint minősülő jogosulatlan adatkezeléssel elkövetett személyes adattal visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folytatott nyomozást [...] mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható – felfüggesztem.” Ezt a választ kaptuk a rendőrségtől (PDF)június 29-én a még májusban tett feljelentésünkre, melyben személyes adatokkal való visszaélés és becsületsértés gyanúja miatt fordultunk a rendőrséghez egy a kuruc.infón a nevemben elhelyezett kamu hirdetés miatt.

 

 

A határozat felhívta a figyelmünket arra is, hogy a nyomozás során keletkezett iratokat megtekinthetjük és lemásolhatjuk, ám amikor élni kívántunk ezzel a jogunkkal, az ügyünkben eljáró VIII. kerületi rendőrkapitányság úgy tájékoztatott, hogy valójában nem folytattak nyomozást és nem keletkeztek iratok, mert a kuruc.info ellen érkező feljelentések ügyében – központi útmutatás értelmében – automatikusan így kell eljárniuk.

 

A nyomozás automatikus felfüggesztése esetünkben másfél hónapot vett igénybe. A nyomozás során megállapítást nyert, hogy “a kuruc.info weboldalt üzemeltető cég, a CloudFlare Inc. nem magyarországi telephelyű, hanem az Amerikai Egyesült Államok, Kalifornia, San Francisco területén van. A fenti tárgyi súlyú bűncselekmény esetén az Amerikai Egyesült Államokkal kötött jogsegély egyezmény alapján hatóságunknak nincs lehetősége arra hogy jogsegély kérelemmel olyan információt szerezzen be, mely alapján a hirdetést elhelyező személy kiléte megállapítást nyert volna” – áll a határozatban.

 

A hamis, becsületsértő hirdetés pedig továbbra is ott virít a kuruc címoldalán, a nevem és a lakcímem pedig a médiaajánlatban és az impresszumban is szerepel. A magyar rendőrséggel ellentétben mi nem tudtunk ebbe belenyugodni, és saját nyomozásba kezdtünk a tartalomszolgáltatás valódi tulajdonosa után, akiről eddig csak találgatások jelentek meg, a rendőrség pedig rendre azzal az indokkal teszi ad acta az ilyen feljelentéseket, hogy bár a bűncselekmény gyanúja megáll, az elkövető kiléte nem megállapítható.

 

*****

 

A domain regisztrációs adatbázisokból kiderült, hogy a gyűlöletportál korábban ismeretlen tulajdonosa és tréfásnak szánt álneveken munkálkodó szerkesztői a kezdetek, a domain 2006-os bejegyzése óta nem vállalják a jogi felelősséget az általuk közölt tartalmakért. Eleve úgy jegyezték be a kuruc.info domaint, hogy az “identitásvédelemre” szakosodott Domains by Proxy amerikai internetszolgáltató neve jelenjen meg az adatbázisokban a valódi domain-tulajdonos neve helyett.

 

A Domains by Proxy ebből a szolgáltatásból él, és csak akkor fedi fel az ügyfelei személyazonosságát ha arra a törvény kötelezi, vagy ha a felelősség átvállalásából jelentős kára származhat. “Senkinek semmi köze az ön személyazonosságához” – hirdeti a cég jelmondata. Ugyanakkor egy idevágó jogi tanulmány (PDF) szerint a cég azt azért már nem vállalja be, hogy esetleg őt marasztalja el a bíróság valamelyik ügyfele helyett, ilyenkor rövid úton megszabadul az érintettektől, aminek az a következménye hogy a domain regisztrációs adatbázisokban megjelenik a valódi domaintulajdonosok neve.

 

Hasonló filozófiával működik a magyar rendőrség által tévesen “a kuruc.info weboldalt üzemeltető cégként” azonosított CloudFlare is, amely valójában nem webhosting szolgáltató, hanem a valódi hosting szolgáltató elrejtésére, a hackertámadások elleni védelemre és a webforgalom gyorsítására szakosodott speciális online szolgáltató. A CloudFlare mögött hostolt szerverekről nem elérhető nyilvános információ, azt sem lehet megmondani, hogy valójában melyik országban működik a kuruc.info-t fizikailag kiszolgáló masina.

 

Az ilyen és hasonló anonimitás-szolgáltatóknak egyébként fontos helye és szerepe van az online szólásszabadság biztosításában, nekik köszönhetően publikálhatnak biztonságosan például elnyomó rezsimekben élő bloggerek, szivárogtathatnak közérdekű adatokat újságíróknak bennfentes informátorok.

 

De ahogyan a Domains by Proxy, a CloudFlare sem szeretne a vádlottak padjára kerülni az ügyfelei helyett, ezért “a nevére vett” szolgáltatók törvénysértése esetén fenntartja magának a jogot, hogy felmondja az ügyfél előfizetését, vagy kiadja az ügyfél adatait. Amennyiben tehát a törvénysértést bizonyítani tudjuk az online szólásszabadság védelmére oly kényes amerikai netszolgáltatóknak, lesznek adatok arról hogy valójában ki működteti a gyűlöletportált. Tehát meg kell tenni a panaszokat: a Domains by Proxynál itt, a CloudFlare-nél itt lehet bejelenteni a visszaéléseket.

 

*****

 

A szintén anonimitiásban szerkesztett kurucwanted.blogspot.hu már évekkel ezelőtt kísérletet tett a kuruc.info szerkesztőinek azonosítására, ám hitelességüket csorbítja, hogy egy az ügyben minden valószínűség szerint teljesen ártatlan embert is permanens gyanúba kevertek csak azért, mert ő is borász, ráadásul móri és Varga Bélának hívják. A “kuruc.info külképviselőről” szólóösszeállításukba ugyanis valós, a Kaliforniában élő Bela Vargáról szóló információk mellett egy másik Varga Béla, a móri Varga és Fia Pincészet tulajdonosának a fényképét rakták, és a móri borász lakcímét is felsorolták a kuruc-tulajdonos kaliforniai Varga elérhetőségei között, ezzel teljesen összemosva a két személy identitását.

 

Pedig könnyen kideríthető hogy a két férfi nem lehet azonos személy: a móri borász Varga Béla jóval idősebb kaliforniai névrokonánál, máshogy hívják a feleségét, soha nem disszidált, soha nem élt az Egyesült Államokban, viszont elismert szakember Magyarországon, ami aligha összeegyeztethető a tengerentúlról dirigált online gyűlöletkampánnyal.

 

A magyar borásznak mindezzel évek óta tartó vesszőfutást okoztak az anonim nácivadászok, akik azóta sem helyesbítették állításaikat. Telefonos érdeklődésünkre a móri Varga Béla azt is elárulta, hogy tavaly már a Nemzeti Nyomozó Iroda is kihallgatta ezügyben, pedig azt sem tudja hogyan kell rácsatlakozni az internetre. A személye iránti érdeklődés pedig minden kurucos akció után új hullámokat kelt, legutóbb például egy jó nevű amerikás magyar blog, a Hungarian Spectrum mosta össze a kuruc-tulajdonossal a Csatáry-ügy kapcsán. A Móron élő Varga Béla arra kérte az atlatszo.hu-t, írjuk meg: semmi köze nincs a kurucinfóhoz, a névrokonáról pedig csak annyit tud hogy vele ellentétben móri születésű, talán emiatt keverik össze őket lépten-nyomon.

 

*****

 

A Kaliforniában élő Bela Varga neve viszont nem most bukkan fel először a kurucinfóval kapcsolatban. Az Athena Intézet 2010-es oknyomozása során a riporterek fiktív hirdetést adtak fel a gyűlöletportálon, hogy teszteljék, hogyan jut el a hirdetési bevétel a kuruchoz. A portál munkatársa által emailben felkínált fizetési módok közül az egyik az volt, hogy  “a kérdéses összeget dollárban utaljuk Varga Béla (avagy Bela Varga) kaliforniai bankszámlájára”, és a nemzetközi banki átutaláshoz szükséges összes adatot is megadták az újságíróknak, akiket aztán egy Varga Béla néven, kaliforniai, Healdsburg-i IP-címről kommentelő olvasó később több kommentben is megfenyegetett. “Pedig olyan könnyű zsidó ügyvédeket es gyerekeket mint te is bírsz lenni, kanálisba lemosni.” – írta egyebek mellett a később kimoderált hozzászólásokban emberünk.

 

Egy amerikai borászati szakportálon elérhető sajtóközlemény (PDF) szerint a kaliforniai borász Bela Varga 1988-ban szerzett diplomát a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, és rögtön ezután az Egyesült Államokba disszidált. Először a kaliforniai Chateau Souverain, majd a Washington állambeli Claar Cellars alkalmazta. Borászati karrirejének legutolsó fellelhető, 2007-es (PDF) állomása a szintén kaliforniai Callaway Wineyard. Ezen felül tulajdonosa egy magyar árukat forgalmazó Healdsburg-i boltnak, a 2008-ban megnyílt The Red Paprika-nak, ahol visszavonult borkészítőként jellemzi magát.

 

Ez a Bela Varga minden bizonnyal azonos azzal a Bela Vargával, aki rendkívül aktív a Facebookon, több profilt is regisztrált a saját nevén, a saját képeivel, például itt és itt. Ezekkel a Facebook-profilokkal kommentál a kurucinfón, legutóbb például a Csatáry László ellen tüntetők nevének, személyazonosságának beküldésére bíztatta az olvasóit. A tüntetők személyazonosságáért pénzt kínáló kuruc-cikk szerint “Varga Béla Amerikában élő bajtársunk” 75 ezer forintot ajánlott fel az információkért.

 

A tüntetés szervezőinek nevét, telefonszámát és internetes elérhetőségeit aztán nyilvánosságra is hozták a már jól bevált recept szerint. A kipellengérezett tüntetők ennek következtében súlyos fenyegetéseket kaptak, többen feljelentéseket tettek. Egyikük, Garai-Édler Eszter fenyegető emailekről, SMS-ekről és telefonhívásokról számolt be az atlatszo.hu-nak. A jelek szerint Varga ezúttal sem elégedett meg a felbujtó szerepével és a személyes fenyegetőzésből is kivette a részét, mert Garai-Édler egy kaliforniai, Healdsburg-i telefonszámról is kapott hívásokat, amelyről kiderült: Varga feleségének nevén van regisztrálva.

 

Talán ez, talán más verte ki a biztosítékot az Egyesült Államok hagyományosan szólásszabadságpárti anonimitás-szolgáltatóinál, de július 20-án, több mint hat évvel a bejegyzése után a Domains by Proxy eldobta a kuruc.info domaint. A regisztrációs adatbázisokban pedig megjelentek  Healdsburg-ben élő főhősünk személyes adatai. Némi további kutatással pedig az iskideríthető, hogy a kuruc.info-t kiszolgáló szervert üzemeltető cég nem a CloudFlare, hanem a szintén USA-beli Sharktech Internet Services, amely az abuse@sharktech.net email címen várja a szolgáltatással való visszaélésekről szóló bejelentéseket.

 

 *****

 

Az atlatszo.hu nem gondolja azt, hogy be kell tiltani, vagy “el kell távolítani az internetről” a kurucinfót, a szabad szólás és véleménynyilvánítás a nácikat is megilleti. Határozott álláspontunk viszont, hogy a kuruc által elkövetett törvénysértésekért is vállalnia kell a jogi felelősséget valakinek, ahogyan mi sem bújunk anonimitás-szolgáltatók mögé ha valaki bíróságon kíván elégtételt venni az általunk közölt tartalomért. Amíg viszont a portál nem perelhető, mert a visszaélésszerűen közölt személyes adatok kivételével minden kontakt információ hamis, talán a domaintulajdonosnál kellene elkezdeni a rendőrségi nyomozást. Ennek most már semmi akadálya nincs: Bela Varga (1340 Woodside Ct., Healdsburg, CA 95448, USA) a kuruc.info tulajdonosa.

 

Bodoky TamásHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt