HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jászapáti iskola - Jogszabály-módosítást kért az ombudsman az egyenlő bánásmód érdekében

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Augusztus 30    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az egyenlő bánásmód hatékonyabb érvényesítéséhez jogszabály-módosításra kérte az alapvető jogok biztosa az oktatásért felelős minisztert a jászapáti iskola roma gyerekeket megkülönböztető gyakorlatának vizsgálata alapján; a tárcavezető elfogadta a javaslatokat - közölte Szabó Máté hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Hirdetmény

 A közlemény szerint az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény az oktatási elkülönítést csak szűk körre, pontosan meghatározott esetekben, feltételekkel, indokoltsággal engedi meg, különben akkor is jogellenes az elkülönítés, ha amiatt senki nem szenved hátrányt. Emellett "mások tanuláshoz fűződő jogának jobb érvényesülése érdekében sem lehet jogszerűen létrehozni és működtetni személyek, csoportok elkülönítésére szolgáló telephelyet, osztályt, csoportot". 
    

 

A közlés szerint a jászapáti iskolában "magatartászavarra" hivatkozva különítik el a többiektől a roma gyerekek többségét, amivel azt akarták elérni, hogy a tanórák közötti szünetekben se találkozhassanak a többiekkel. Az ombudsman hangsúlyozta: ez közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül.  
    

 

A biztos hangsúlyozta: az állam szerveinek különösen fontos kötelessége intézkedéseket tenni azon tanulók jogainak védelméért, akiknek a családja nem él panasszal.    
    

 

A hivatal közleménye szerint az egyenlő bánásmód érvényesítésének ellenőrzésekor az állam oldaláról nem érvényesült maradéktalanul az alapvető jogok védelmének kötelezettsége, illetve a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga, így az ombudsman egy további vizsgálatában elemzi a jászapáti iskola fenntartói jogainak részbeni átadását az egyháznak.
    

 

Szabó Máté a közoktatási szakértők továbbképzésére vonatkozó jogszabály szigorítását is kérte a minisztertől, aki megígérte a szabályozás felülvizsgálatát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • A KÁVÉHÁZI CIGÁNYZENE NEM A MÚLT SZÁZADÉ!

  • Különleges koncertre készül a Gandhi Pécsett

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknak

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBANCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt