HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Július 14    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
A tíz éves, szendrőládi BHIM RAO Egyesület fennállása óta hátrányos helyzetű gyerekek iskolai sikerességét támogató programokat szervez. Az egyesület július 9-e és 15-e között a velencei tó melletti táborban üdülteti a fenntartásukban működő Kincses Sziget – Térségi Tanoda Hálózat öt tanodájának mintegy kétszáz diákját.

Hirdetmény

A szendrőládi székhelyű Bhim Rao egyesület lassan tíz éve tevékenykedik Borsod-Abaúj-Zemplén megye leghátrányosabb helyzetű településein, elsősorban a fiatal korosztálynak szóló programokkal, de nem egyszer bonyolítottak le foglalkoztatási projekteket is. A közeljövőben indul például a gombatermesztő üzem, ami mintegy tíz embernek ad majd munkát a munkanélküliségtől leginkább sújtott térségben.

Az egyesület vezetői, Káló Károly, és öccse, Káló Norbert, már egyetemi éveik alatt nagy szerepet vállaltak a helyi gyerekek tanulmányainak segítésében, jelenleg öt tanodát tartanak fenn Szendrőládon és az edelényi kistérség falvaiban, de mentoraik segítségével szerte az országban további tizenöt településen tartanak kulturális foglalkozásokat mintegy háromszáz mélyszegénységben élő iskolás gyereknek.

A tanodás gyerekeknek szóló tábor egyben egy uniós támogatással megvalósított nagyszabású projekt lezárását is jelenti az egyesületnek. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára kiírt Társadalmi Megújulás Operatív Program - Minőségi oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel az LHH kistérségek esélyegyenlősége érdekében című pályázati projektből a Bhim Rao mintegy kettőszáznegyven hátrányos helyzetű általános iskolás diák iskolai sikerességét tudta támogatni az elmúlt két évben.

A tanoda olyan iskolán kívüli tevékenység, amely ugyan tanárok segítségével, de az iskola merevebb szabályaitól eltérő, modern módszerekkel segíti a gyerekek tanulmányi fejlődését. „Az egyénre szabott figyelem és segítés, ami leginkább megkülönbözteti ezt a nevelési formát a hagyományos tanítási metódustól” – hangsúlyozta Káló Norbert, és hozzátette: „a gyerekek nagyon szeretik a tanodai foglalkozásokat, és ez ráadásul az iskolai eredményeiken is látszik. Persze ebben nem kis részben az elhivatott tanodai tanárok odaadó munkája is benne van.”

A tanodás gyerekek különvonattal érkeztek a Velencei-tóhoz, hogy egy hétre birtokba vegyék a part menti táborhelyet. Nyaralásuk aktív szabadidős foglalkozásokkal telik, a tábori mentorok napi egy-két órában foglalkozásokat tartanak számukra. Bársony János és Daróczi Ágnes a roma kultúra és történelem, a Khamorro Táncegyüttes vezetője, az egykori Kalyi Jag tag Farkas Zsolt a hagyományos roma népzene és tánc, az MTV Roma Magazinjának egykori műsorvezetője, Joka Daróczi János a média, míg Lakatos Erika és Bogdán János Amigó festőművész a képzőművészet rejtelmeibe vezetik be a diákokat. Hajdú Eszter filmrendező a filmkészítés gyakorlati fogásait is megmutatja a gyerekeknek, az idősebb korosztálynak, illetve az érdeklődőknek pedig Nótár Ilona blogger tart egészségügyi foglalkozásokat. A táborban megfordulnak a roma közélet neves szereplői is, így Fátyol Tivadar zeneszerző, Choli Daróczi József költő, műfordító, Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész. A „Borsod kincsei” című játékos tehetségkutatón a vállalkozó kedvű diákok a legkülönfélébb műsorszámokban mutatják be produkcióikat szombaton.


„Az aktív pihenés mellett persze bőven marad idő a kötetlen szórakozásra is. A velencei tavi fürdőzés nagy élményt jelent a gyerekeknek, akik ritkán nyaralnak. Esténként diszkó vagy élő koncert várja a gyerekeket.”– mondja Káló Károly.

A tanodai projekt kétéves időszaka most lezárul, de a Káló fivérek készülnek a folytatásra.  A napokban került kiírásra a legújabb tanoda pályázat. „Minden követ megmozgatunk, folyamatosan pályázunk, és magánadományozók segítségére is számítunk a jövőben. Az Open Society Institut támogatásával megvalósított mentorprogramunkat is folytatni akarjuk, a gyerekek el is várják tőlünk.” – mondja Norbert, aki további terveibe is beavat bennünket: „augusztus elején régi nagy álmunk válik valóra, a felújított szendrőládi kastélyban megnyílik a Roma Múzeum, ami jelenleg inkább helytörténeti jellegű lesz, a településre és a térségre jellemző roma mesterségeket mutatja majd be, de helyet kapnak benne roma képzőművészek alkotásai is.”Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt