HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: potenciális munkaerőként kellene tekinteni az EU-ban a közép-európai romákra

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 21    Forrás: MTI


Ez a cikk archív
Hirdetmény

 

 

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének reményei szerint előbb-utóbb az Európai Unió potenciális munkaerőként, munkavállalóként is tekinteni fog a közép- és kelet-európai romákra.

 

    

 

Az EU-tagországok foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes minisztereinek luxembourgi találkozójáról az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva a magyar miniszter elmondta: felszólalásában hangoztatta, hogy megfelelő képzés esetén ezek az emberek munkavállalók lehetnek olyan területeken, ahol ma Európa "importra" szorul, azaz unión kívüli országokból is érkeznek munkavállalók.
    

 

Balog Zoltán beszámolt arról, hogy a találkozó kötetlen részében, a szociális Európa és a munkaerőpiac viszonyáról folytatott eszmecserében vetette fel az említett lehetőséget.
    

 

Közlése szerint a felvetésre érdekes reakciók születtek. Kiemelte: Ursula von der Leyen német munkaügyi miniszter arra is rámutatott, hogy pluszképzésekkel, nyelvi továbbképzések támogatásával az Európai Unió is hozzájárulhat e munkaerő jobb integrálódásához, illetve ahhoz, hogy jobb minőségben tudjon dolgozni.
    

 

A magyar miniszter jelezte, el kellene érni, hogy az unióban ne kizárólag emberi jogi vagy migrációs problémaként tekintsenek a romakérdésre, hanem a közösség tagjait potenciális munkavállalóként lássák, akik megfelelő képzés után megjelenthetnek az európai foglalkoztatási piacon.
    

 

A találkozón elmondott felszólalásában Balog Zoltán különösen fontosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság az EU-tagállamoknak szánt, úgynevezett országspecifikus ajánlások május végi kialakítása során hangsúlyt fektetett a nemzeti roma integrációs stratégiák végrehajtására. Elismerést érdemelnek a tagországokban már megkezdett intézkedések is - tette hozzá.
    

 

A nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy a roma stratégiák elkészítésének területén Magyarország volt a kezdeményező, az uniós keretstratégiát a tavalyi magyar elnökség alatt fogadták el.
    

 

Az Európai Bizottság a mostani találkozón ismertette az uniós tagországok képviselőivel azokat a következtetéseket, amelyekre a nemzeti stratégiák értékelésével jutott.
    

 

A magyar miniszter egyetértett azzal, hogy a tagállamok számára a legfőbb feladat most a nemzeti stratégia végrehajtása, amelynek során "biztosítani kell a stratégiák és a releváns nemzeti politikák összhangját".

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt