HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Chachipe Map nemzetközi fotókiállítás a roma-nem roma együttélésről

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

 

 

A Chachipe Map - Tedd a térképre! nemzetközi fotópályázat válogatott anyaga péntektől három héten át látható az Akváriumban, az Erzsébet téri volt Gödör Klubban.

 

 

A kiállítást a Beszélgetés a romák képi ábrázolásáról a kortárs fotográfiában című fórum vezeti be. Az eseményen a díjazottak is jelen lesznek.

 

A fotók 46 országból, 200 pályázótól érkeztek. A nemzetközi zsűri 1177 képből összesen kilencet díjazott a Helyi hős, a Közös nevező és a Valóságos álmok kategóriában. A nyertes képek közül négy Magyarországon, kettő Romániában, kettő Szerbiában, egy Bulgáriában készült - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

 

A Helyi hős kategóriában első díjat kapott a Tamango - Egy történet Valea Propilorból című kép Tudor Stefan Vintiloiu román fotográfustól, aki a harmadik díjat is elnyerte. A második helyezett Madonna rózsaszín szalaggal című képet Virág György készítette.

 

A Közös nevező kategóriában első lett a bolgár Nina Nikolova Nyári szomszédok című fotójával. A második helyezés Jágity Fannié, aki Szőke - barna című képén két barátnőt, egy világos és egy sötétbőrűt kapott lencsevégre. A harmadik helyet is magyar, Balogh Zoltán érdemelte ki Lomtalanítás című fotójával.

 

A Valóságos álmok kategóriában első lett Boris Kocis Szerbiából Szabadidő című képével. Cabello-Colini Kristóf Magyarországról Borsod-lyuk című képével a második, míg a Napi betevő című alkotásával Molnár-G. Olivér lett a harmadik ugyancsak Szerbiából.

 

A szervezők - a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) és az OSA Archívum (Budapest) - a pályázatra olyan fotókat vártak, amelyek előítéletek nélkül ábrázolják romák és nem romák együttélését, nyitottan közelítenek a témákhoz, és új formát is találnak a képek készítésekor.

 

A fotókat a pályázók az internetre három kategóriában tehették fel, és a nemzetközi zsűri ezek alapján döntött. A versenyben bárki részt vehetett olyan felvételekkel, amelyek 2005 és 2011 között a roma integráció évtizede program valamelyik országában - Albánia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Spanyolország - készültek.

 

A Chachipe Map on-line fotópályázatot harmadszor hirdették meg 2011-ben. Előtte 2007-ben és 2009-ben volt ilyen típusú versengés. A cél az, hogy a cigányok életét többféle szempont szerint mutassák be.

 

A pénteki díjátadón és kiállításmegnyitón a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei muzsikálnak, majd a Romano Glaszo együttes játszik és a Gipsy.Cz ad elő csehországi romani hip hop zenét.

 

A Chachipe Map fotókiállítás július 13-ig tart nyitva.

 

Hirdetmény


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt