HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyufa a benzinraktárban - Navracsics szerint rendben van

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Május 28    Forrás: stop.hu


Ez a cikk archív

Cigányozgat a magas beosztású magyar állami hivatalnok. Navracsics miniszter válaszolt a jogvédők kérdéseire. A helyzet ettől nem javult - sőt.

Hirdetmény

Horváth László Heves megyei kormánymegbízott még áprilisban jelentette ki egy rablóbanda elfogása kapcsán megtartott sajtótájékoztatón, hogy "Ki kell mondani, hogy cigány család követte el a bűncselekmény-sorozatot."

A sajtótájékoztatót a kormánymegbízott megyei rendőri vezetőkkel együtt tartotta, máig nem világos, milyen célból. Mivel a gyanúsítottakat már elfogták, nem kellett a lakosság segítségét kérni a bűnözők megtalálása céljából. Éppen csak arra nem érkezett tehát világos magyarázat, miért nyilatkozta azt a magyar állam egyik vezető tisztviselője, hogy "ki kell mondani" az elkövetők etnikai hovatartozását.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) az ügyben levelet írt Horváth László felettesének, Navracsics Tibor miniszternek. Feltették azt a kérdést, hogy a magyar kormány hivatalos álláspontja szerint egy bűncselekmény elkövetésekor valóban "ki kell-e mondani", hogy milyen származású az elkövető?

 

Navracsics Tibor nevében kabinetfőnöke válaszolt a NEKI kérdésére. A jogvédő szervezet így emeli ki a miniszteri válasz lényegét: "az egész problémakört lezártnak tekintette annyival, hogy a 'sajtótájékoztatón elhangzott állítás, miszerint a megyében a közelmúltban történt emberölés és rablássorozat elkövetői cigány származásúak voltak, megítélésünk szerint tényközlésnek minősül. Mint ilyen, nem ellentétes sem a nemzetközi normákkal, sem a hazai jogszabályokkal, továbbá nem alkalmas arra, hogy a ... romaellenes közhangulatot fokozza' ..." (A miniszteri válasz )

A NEKI ezután honlapján tette közzé a levélváltás tanulságait . Mint írták: továbbra sincs ésszerű magyarázat arra, hogy "miért is kellett kinyilvánítani, hogy romák az elkövetők? Milyen objektív, ésszerű oka is volt egy ilyen megállapításnak? Segíti esetleg a rendőrség munkáját ebben a kétségkívül brutális bűncselekmény-sorozatban? Vagy bűnmegelőzés céljából volt esetleg fontos kiemelni? A NEKI álláspontja szerint semmilyen racionális érv nem szól egy ilyen kijelentés mellett, arra viszont nagyon is alkalmas, hogy szélsőjobboldali retorikának muníciót szolgáltasson, illetve tovább élezze a romák és nem romák közötti - sokszor igen feszült - hangulatot és bizalmatlanságot."

A jogvédők emlékeztetnek a hazai és nemzetközi normákra is, amelyek ilyen ügyekben egyértelműek: "Még a rendőrségi gyakorlatban, körözések esetében sem szokták egy feltételezett bűnelkövető származását megjelölni, pontosan azért, mert teljesen lényegtelen, milyen felmenőkkel rendelkezik a gyanúsított (nem keverendő ez össze természetesen az olyan tulajdonságokkal, amelyek fontosak lehetnek a körözés során, mint például a haj, vagy a bőr színe).

Az Európai Rasszizmus és Intolerancia-ellenes Bizottság (ECRI) is azt hangsúlyozza 11. számú általános politikai ajánlásában, hogy a rendőrségnek úgy kell kommunikálnia a médiával és a közvéleménnyel, hogy ne tartson fenn és erősítsen ellenségességet a kisebbségi közösségekkel szemben, ennek érdekében pedig nem fedhet fel a nyilvánosság előtt a gyanúsított etnikai hovatartozására vonatkozó adatokat."

A Navracsics Tibor miniszter hivatalából érkezett válasz arra hivatkozik: amit a kormánymegbízott közölt, "tény". A NEKI ezzel kapcsolatban emlékeztet: "Attól, hogy egy kijelentés tényközlésnek minősül, nem biztos, hogy jogszerű, hiszen például az információs önrendelkezésről szóló törvény szerint egy személy etnikai származásra vonatkozó információt csak kivételes esetben lehet nyilvánosságra hozni, így tehát egy ilyen esetben nem az a fő kérdés, hogy tényszerű-e az állítás, hanem az, hogy a nyilvánosságra hozatal feltételei fennállnak-e?"

 

Ennek alapján tehát "a rendőrség jogi felelőssége is felvetődik, hiszen nyilvánvalóan ez a szerv volt az, amely az információt átadta - egyrészt a kormánymegbízottnak, másrészt a médiának" - írták. 


Úgy látják továbbá, hogy a kormánymegbízott kijelentése "azt sugallja, hogy van kapcsolat etnikai hovatartozás és bűnelkövetés között". Mint hangsúlyozzák, a NEKI véleménye szerint az a legaggasztóbb, hogy "a kormány képviselője - aki a miniszter úr tájékoztatása szerint továbbra is élvezi annak támogatását - minden következmény nélkül hangoztathat olyan kijelentéseket, amelyek a szélsőjobb által olyannyira kedvelt "cigánybűnözés" mítoszának megerősítésére kiválóan alkalmasak." 

Portálunkon egy publicisztikában is foglalkoztunk az üggyel (Ki kell végre mondani, hogy cigányok - Miért is kell? 

A jegyzet nem ment bele abba a kérdésbe, hogy mi lenne a helyes eljárás még felderítetlen ügyekben, szökésben lévő gyanúsítottak keresése esetében. Ha egy eset sértettje vagy szemtanúi egyértelműen cigány elkövetőkről számolnának be, ez az adat segíthetné az elkövetők keresését. (És persze, egy mélyen előítéletes közegben egy hamis nyom végzetesen félre is vezethetné a nyomozókat.)

 

Az adott esetben azonban nem erről van szó, mivel a bűnözők őrizetben vannak, tehát a rendőrség és az igazságszolgáltatás sikerrel végzi a dolgát. Ebben az esetben tehát a cigányozás "nem egyéb, mint lebukott bűnözők által keltett közfelháborodás összekapcsolása egy több százezres csoporttal. (Akkor is így van ez, ha a cigányok emlegetése után kijelentik, "nem megengedhető, hogy egy egész közösség megítélése egy család tettein múljon".) 

A bűnözők etnikai meghatározása ebben a fázisban már nem szűkíti a szökésben lévő gyanúsítottak körét, hiszen már rács mögött vannak. Ilyenkor miért is van jelentősége annak, hogy cigányok követtek el valamit? Mit akar elérni a politikus, illetve a rendőr? Több százezer emberre vonatkozó etnikai alapú korlátozó, megkülönböztető rendelkezéseket követel? Ha ilyesmin jár az esze, miért csak célozgat? Miért nem beszél nyíltan? Csak nem attól tart, hogy azonnal lenullázná magát? Ha viszont ilyesmi eszébe se jut, sőt, azt sem akarja, hogy másnak eszébe jusson, akkor miért is cigányozik?"Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   belakukorelli  | 2012 Május 30 08:37:00 like(0) dislike(0)

Talán ha  minden jóindulatomat össze szedem..akkor azt mondom hogy felelőtlen..azért cigányozik,ami furi,mert felelős beosztásban nem kellene felelőtlenül viselkedni,mert az hogy én mint pógár sötét,demagog faszfejjancsi vagyok,mondjuk az is szar,de van egy szint,ahol már ez nem hogy ciki,hanem egyesesen felelőtlenség,izgatás,stb.

Lemondani,lemondatni,áhh dehogy,akkor már sokakat lekellett volna,naszóval ez az a mentalitás ami miatt sosem fog  elkkészülni  ez az ország.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János Pál

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnökeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt