HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Felnőtt az "elveszett roma generáció" Csehországban - A megoldás továbbra is ködbe vész

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, csehország
2012 Május 14    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A tizenhat éves Radek egyike azoknak az "elveszett generációként" emlegetett csehországi roma fiataloknak, akik sosem látták szüleiket dolgozni. Jelenleg az észak-csehországi Novy Bor mellett egy barlangban húzza meg magát. Abban a kis lakásban, amelyben hat testvérével együtt felnőtt, már mozdulni sem lehet, ezért a tinédzser "elköltözött" hazulról: úgy és ott él, ahogy és ahol lehet.

Hirdetmény

Elszakítva a gyökerektől

    

"Ócskavasat keresek, gyűjtök. Ez naponta mintegy ötven koronát hoz. Örülök, ha jóllakom" - magyarázza siralmas helyzetét a fiatal roma gyerek. Panaszkodik sorsára, de azt mondja, tisztességgel él, és senkinek egy haja szálát sem görbítené meg. 
    

 

Több kortársa azonban lázad az örökölt kilátástalanság ellen, és erőszakos cselekedetekre, nem egyszer törvénysértésre ragadtatja magát. A rendőrség szerint ezt jelzik azok az incidensek, amelyek az utóbbi hónapokban történtek Novy Borban, Varnsdorfban, Breclavban, Olmützben és Tanvaldban. Szociológusok úgy vélik, hogy az erőszakos esetek és konfliktusok száma a jövőben növekedni fog. Nagy valószínűséggel hasonló módon megszaporodhat azoknak a tüntetéseknek a száma is, amelyek a "cigánybűnözésre" kívánnak reagálni, de a valóságban maguk is csak az indulatokat szítják.
    

 

Ivan Gabal neves cseh szociológus már évekkel ezelőtt azt jósolta, hogy a gyökereitől elszakított, családjukban és közvetlen környezetükben jó társadalmi viselkedési példát sosem látott gyermekek előbb vagy utóbb súlyos gondokat okoznak majd.
    

 

"A támadások, konfliktusok száma emelkedni fog. Az utcán élő fiatal gyerekek bandái semmire nincsenek tekintettel, senkihez sem kapcsolódnak" - állítja a szociológus. 
    

 

Szakértők szerint Csehországban felnőtt az a szociálisan elmaradott rétegekből származó, elsősorban roma nemzedék, amelynek tagjait a válságban lévő oktatásügy nem tudott megtanítani az életben való érvényesülésre. Ezek a fiatalok - az "elveszett roma generáció" - nem ismerik el a társadalmi normákat, és csak az erőszak nyelvén értenek. 

 

 

Észak-Csehország figyelmeztet
    
    

 

Észak-Csehországban - konkrétan Varnsdorfban, Rumburkban és Novy Borban - tavaly augusztus óta több hónapig szinte napirenden voltak acigányellenes tüntetések, és félő volt , hogy az ország más részeire is átterjedhetnek, hiszen a roma lakosság drámai elszegényedésének és gettókba településének problémája több más régióban is ismert, sőt egyre mélyül. Miután a cigányellenes megmozdulásokat a rendezők hivatalosan a bűnözés elleni tiltakozásként jelentik be, nem kell engedélyt kérniük, a hatóságok a tüntetéseket nem is tudják megakadályozni.
    

 

A feszültség roma és cseh fiatalok közti verekedésből indult ki, amely néhány cseh gyerek súlyos sérülésével végződött. Ahogy ez ilyenkor szokás, a felek egymást hibáztatták. Még éppen csak megindult a hivatalos vizsgálat, amikor kirobbantak az első cigányellenes tüntetések. Ezek mögött ugyan a cseh szélsőjobb állt, de erős támogatást kapott a helyi lakosságtól. A kormány egyetlen konkrét lépése az volt, hogy kommandósokat küldött a három városba, tehát oda, ahol nyílt konfliktusok voltak.
    

 

A régió majdnem kéttucatnyi polgármesterének Petr Necas miniszterelnökhöz intézett tavaly májusi levele, amelyben megoldásokat javasoltak, máig megválaszolatlan. Egyik elképzelésük megvalósítását, nevezetesen azt, hogy alapítsanak polgárőrségeket, a hatályos cseh törvények nem is tennék lehetővé.
    

 

A roma ügyekkel foglalkozó aktivisták és a sajtó szerint is nyilvánvaló, hogy az etnikai színezetet kapó konfliktusok mögött az egyre mélyülő szociális problémák, a romák általános munkanélkülisége és a velük való manipuláció húzódik meg. A polgárjogi aktivisták állítják, hogy romák szervezett betelepítése folyik a régióba. Ugyanis az ingatlanügynökségek - főleg Közép-Csehországban - olcsón megvásárolják a romák házait, amelyeket felújítva aztán jó pénzért később értékesítenek. A cigányokat eközben alacsony komfortfokozatú lakásokba költöztetik a határ menti régiókba. Az ottani városokban így romagettók alakulnak ki. A mintegy 11 ezer lakosú Rumburkba például 2010-ben több mint 1200cigány települt be, és legalább ugyanennyi tavaly az első félévben. 

 

 

Gettós ország

    

 

Jana Horvátovának, a brünni Roma Kultúra Múzeuma igazgatójának meggyőződése, hogy minél inkább a társadalom peremére és gettókba szorulnak a csehországi romák, annál inkább azt fogják normálisnak tartani, hogy a mindennapi betevőjüket erőszakkal kell elvenniük, beszerezniük a többségtől. Bizonyos értelemben erre tanítják őket a több évszázados tapasztalatok is.
    

 

"Nálunk a cigányok hosszú éveken keresztül a társadalmon kívül éltek. Emberemlékezet óta ezért saját törvényeik voltak, hogy közösségként fennmaradjanak" - vélekedik.
    

 

A gyorsan változó modern világban, amely megfosztotta egykori vándorló életformájuktól és megélhetésüktől a romákat, ezek az ősi törvények bár még érvényesek, de egyre inkább felhígulnak: a cigány közösségek kezdenek felbomlani, vagy olyan közösségekké átalakulni, amelyekben a régi szabályok már nem érvényesek.

 

 

Számos város peremén, illetve környékén a rendszerváltás után többé-kevésbé etnikai gettók jöttek létre, amelyekben főleg a társadalom szegény rétegeihez tartozó romák élnek. Észak-Csehország különösen elszegényedett, mert a helyi nehézipar és bányászat nagyrészt megszűnt. A régió nagyobb városaiban - Chomutovban, Litvínovban, Tepliceben, Ústí nad Labemban - többezres cigány gettók alakultak ki, miután a városok vezetése az évek folyamán egy helyre költöztette a lakbért nem fizető, problémás polgárokat.

    

 

A gettókban az átlagnál jóval magasabb a bűnözés, a prostitúció, és szinte mindennaposak a konfliktusok a cigányok és a többségi lakosok között. Néhány éve Litvínovban is utcai összecsapások robbantak ki.
    

 

Egy korábbi országos szociológiai felmérésből kiderült, hogy mintegy 80-90 ezer roma, a kisebbség több mint egyharmada él gettókban. A legsúlyosabb felismerés, hogy külső segítség nélkül képtelenek kitörni a gettókból, hogy a saját lábukra álljanak. A gettólakók szinte minden ellenállás nélkül hagyják magukat kifosztani az uzsorásoktól, nem foglalkoztatja őket, hogy gyermekeik járnak-e iskolába, ahogy az sem, hogy a fiatal cigánylányok egyetlen foglalkozása, megélhetési lehetősége az olcsó pénzért nyújtott szex. 
    

 

A szociológusok a felmérés során 170 csehországi városban és faluban összesen 310, gettónak minősíthető lakótelepet találtak. 

 

 

Növekvő romaellenesség
    
    

 

Jan Cerny emberjogi aktivista szerint több városban és községben mindent megtesznek a helyi politikusok annak érdekében, hogy a romákat elüldözzék a településről. "Többnyire törvényes eszközöket alkalmaznak céljuk elérésére, ám olyan emberekkel szemben teszik, akik képtelenek védekezni" - domborítja ki Cerny.
    

 

A többségi társadalomban egyre növekszik a cigányellenesség. Jó példa erre az észak-csehországi Chomutov, ahol a város vezetése 2009-ben nagyon keményen fellépett a lakbért nem fizetők - többnyire romák - ellen: egyszerűen elkobozta az érintettek szociális támogatásainak egy részét. Hasonlóan járt el Litvínov is. Nem érdektelen, hogy a szigorú fellépést támogató civil petíciót rövid időn belül több mint százezer ember írta alá.
    

 

A gettók nagyobbik része az utóbbi tíz évben jött létre. "Nagy szerepet játszott ebben a lakóházak privatizációja és a vagyoni kárpótlás, az, hogy a többségi lakosság, amelynek anyagi helyzete folyamatosan javul, egyre kevésbé kíván közösködni a romákkal. Nem igen látok lehetőséget arra, hogy ezt a folyamatot megállítsuk" - húzza alá Gabal. 
    

 

Egy új, áprilisi felmérés szerint tovább romlott a cigányok megítélése a társadalomban.

 

 

Megoldási esélyek

    

Valamelyest reményt ad, hogy Prága a roma gondok megoldására pénzt és támogatást kaphat az Európai Uniótól. A kormány már bejelentette, hogy megpróbálja megszerezni a forrásokat, konkrét programokkal azonban adós. A munkaügyi és népjóléti minisztérium azt állítja, hogy 2008-2013 között mintegy kétmilliárd koronát fordítanak a gettók felszámolására és a cigányok megsegítésére.
    

 

Gabal szerint "még a legkedvezőbb esetben is legalább 30-40 évre lesz szükség a probléma felszámolásához. A kormányzatnak egyelőre nincs konkrét elképzelése a gondok megoldására, és nagy kérdés, hogyan fogadják majd az elképzeléseket maguk a cigányok".
    

 

A romáknak elsősorban munkára lenne szükségük a kitöréshez, de pont abból nagy a hiány, és a jövő sem biztató. A 2011-es népszámláláskor mintegy 13 ezer ember vallotta magát roma nemzetiségűnek, nem hivatalos kimutatások szerint azonban a cigányok száma meghaladja a 250 ezret. Sok helyen majdnem száz százalékos a roma munkanélküliség, és a családok egyetlen hivatalos jövedelmét a szociális támogatások jelentik.
    

 

A cseh kormány az 1989-es rendszerváltás után több programot dolgozott ki a romák felzárkóztatására, az egyre súlyosabb gondok kezelésére, de hatékony megoldás még mindig nincs a látóhatáron. A jelek szerint az eddigi stratégiák nem bizonyultak ütőképesnek - beleértve a kormány tavaly elfogadott programját is -, leginkább a megcélzott roma fiataloknál nem sikerült előrelépést elérni.
    

 

"Az utcán élő fiataloknál nagyon alacsonyra kell tenni a követelményküszöböt, évekig kell velük dolgozni. Ma már általánosan elfogadott, hogy elsősorban a műveltségi szint emelését kell elérnünk. Ez még akkor is igaz, ha a problémás családokra gyakorlatilag rá kell erőszakolnunk a modellt" - jelentette ki egy vitában Monika Simunková, a kormány emberi jogi megbízottja.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt