HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gina Csanyi-Robah tiltakozik a romák elleni "rasszista általánosítás" ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Május 05    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A romákkal kapcsolatos "rasszista általánosítás" és az új kanadai menekültügyi törvény "diszkriminatívvá" tétele ellen szólalt fel csütörtökön az ottawai parlamenti alsóházának a készülő jogszabályt felülvizsgáló bizottsága előtt Gina Csanyi-Robah, a Torontói Roma Közösségi Központ ügyvezető igazgatója.

Hirdetmény

A kanadai sajtó szerint ez volt az első eset, hogy az ország szövetségi parlamentjében meghallgatták a helyi, 80 ezresre becsült cigányközösség egy vezetőjét.  
    

 

"Nagyon remélem, a parlamenti meghallgatásom hozzájárul ahhoz, hogy megállítsuk a romákról kialakult rasszista sztereotípiák terjedését" - jelentette ki pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva a második generációs kanadai Gina Csanyi-Robah. Szerinte ehhez hozzájárulhat  az a tény, hogy a parlamenti bizottság előtt tett nyilatkozata országos médianyilvánosságot kapott hazájában.
    

 

A készülő menekültügyi törvénnyel kapcsolatban Csanyi-Robah elfogadhatatlannak nevezte, hogy Kanada azzal a céllal állítson össze listát az úgynevezett biztonságos országokról, hogy visszatartsa egy etnikum képviselőit, mert ez "önmagában is előítéletes" lenne.
    

 

Kifogásolta, hogy Kanada még mindig annak megállapításán fáradozik, hogy éri-e üldöztetés európai országokban a cigányokat, holott ez  szerinte világosan kiderül abból a jelentésből, amelyet idén februárban tett közzé Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Hangsúlyozta: a helyzetet több európai országban elemző Hammarberg-jelentés külön kitért arra, hogy Magyarországon a romaellenes gyűlöletet és a gyűlölet-bűncselekményeket "az ultrajobboldali Jobbik párt és a hadserege" ösztönzi.
    

 

Gina Csanyi-Robah  a Kanada történetének legsúlyosabb embercsempészési ügyeként kezelt hamiltoni bűnügyet illetően  hangsúlyozta, hogy abban csak 20 ember vett rész, s annak nem lenne szabad befolyásolnia az elmúlt négy év során benyújtott mintegy 7000 menekültkérelem elbírálását.  
    

 

Kérdésre válaszolva elismerte, hogy a menedékkérelmet benyújtó ezrek - a hivatalos kanadai adatok szerint Magyarországról csak 2011-ben 4423-an folyamodtak menekült státusért - nem azonos mértékben érte diszkrimináció vagy üldöztetés.
    

 

"Nem állítom, hogy a kérelmezők 100 százaléka egyformán jogosult a menekültstátusra. Az tévedés lenne. De azt mondom, hogy vannak olyan emberek, akiknek határozottan szükségük van a segítségre és védelemre, és ha itt, Kanadában megvilágítjuk azt, ami odaát (Európában) történik, akkor egyértelműen a helyes irányba teszünk lépéseket" - hangoztatta Gina Csanyi-Robah. 
    

 

 

Emlékeztetett rá, hogy 2008-2009-ben, a Csehországgal szemben ismét bevezetett kanadai vízumkényszer előtt az illetékes hatóságok a roma menedékkérelmek 85 százalékát minősítette jogosnak.
    

 

A kanadai kormány még a nyárig el akarja fogadtatni az úgynevezett C-31-es törvényt, amely  októberig megnyithatja az utat egy "új és gyorsabb menekültügyi rendszer előtt". Ha a törvényt megszavazzák, akkor a jóhiszemű menedékkérők néhány hónapon - és nem éveken - belül állandó lakhatási engedélyhez juthatnak, és egyúttal a kormány könnyebben tudja majd azonosítani az álkérelmeket. 
    

 

A készülő jogszabály értelmében a kanadai kormány össze fogja állítani azoknak az országoknak a listáját, amelyek "biztonságos" és demokratikus államnak tekinthetők, aláírták a nemzetközi emberi jogi törvényeket és megállapodásokat, a bíróságaik függetlennek tekinthetők, és állampolgáraikat nem fenyegeti üldöztetés. Ezen országok állampolgárait gyorsított eljárással fogják meghallgatni, és megfosztják őket a fellebbezés lehetőségétől.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt