HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Cigány fejét rúgtam a földön" - Strasbourgba kerül a cigányozó őrmester ügye

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Március 22    Forrás: hvg.hu


Ez a cikk archív

A strasbourgi bírósághoz fordult a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) annak a roma fiatalembernek az ügyében, akinek a bántalmazásáról a Facebookon számolt be az elkövető.

Hirdetmény

"Cigány fejét rúgtam a földön" – írta 2011 januárjában a Facebook közösségi oldalra az a szegedi bv-őrmester, aki előző éjjel cigányozó kijelentések kíséretében bántalmazott egy roma származású fiatalembert. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) feljelentése alapján ugyan indult nyomozás az ügyben, de az elkövetőt soha nem gyanúsították meg közösség tagja elleni erőszak bűntettével, végül pedig megszüntették a nyomozást. A jogvédő szervezet az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert a hatóságok kísérletet sem tettek annak érdekében, hogy feltárják az elkövető rasszista indítékát az ügyben.

 

A roma származású fiatalembert 2011. január 22-én hajnalban Szegeden támadta meg három ismeretlen személy egy szórakozóhely előtt. Az időközben odaérkező törzsőrmester megkérdezte a jelenlévőket, hogy "ezzel a rohadt kis cigánnyal nem bírtok", majd a fiút cigányozás kíséretében ütlegelni és rugdalni kezdte, közben pedig közölte, hogy ő rendőr. Másnap a Facebook közösségi oldalon dicsekedett el tettével.

 

Igaz ugyan, hogy az üzenőfalra kitett bejegyzést elismerte az elkövető, az ügyészég azonban úgy találta, hogy "abban csupán a konkrétan meg nem nevezett sértett származását jelöli meg, arra utal, anélkül, hogy a cselekmény motivációja kiderült volna" – áll a Csongrád Megyei Főügyészég nyomozást megszüntető határozatában.

 

NEKI állásponja szerint a hatóságok eljárása megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény 3. cikkét. "Jelen esetben odáig sem jutottunk el, hogy a nyomozóhatóság a feleket szembesítse, illetve az elkövető hátterét, környezetét megvizsgálja abból a szempontból, hogy van-e kapcsolata rasszista, romaellenes csoportokkal, szimpatizál-e ilyen eszmékkel, holott a strasbourgi bíróság joggyakorlata szerint a hatóságoknak prioritásként kellene kezelni a rasszista indítékok feltárását " – mondta Udvari Márton, a NEKI munkatársa.

 

"Többéves tapasztalatunk, hogy olyan esetekben, amikor valakit a romasága miatt ér támadás, az ügy már nyomozati szakban befejeződik, és a nyomozóhatóság nem közösség tagja elleni erőszak, hanem csak valamely más, enyhébb bűncselekmény ügyében kezd el nyomozni" – tette hozzá a jogász.

 

A bántalmazott fiatalember 10 000 euró nem vagyoni kártérítés megállapítását kérte a nem megfelelő nyomozás miatt elszenvedett sérelmek kapcsán.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt