HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Nem tudta felidézni a történteket a kislétai támadást túlélő lány

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Március 09    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Nem tudta felidézni a történteket a kislétai támadást túlélő lány, csak arra emlékszik, hogy három csattanást hallott, és meleget érzett a sérülései helyén; a tinédzser erről múlt év novemberében a Kislétán tartott helyszíni meghallgatásán beszélt, tanúvallomását akkor kamerával rögzítettek, és a büntetőper pénteki tárgyalásán vetítették le.

Hirdetmény

A romák elleni támadássorozat utolsó cselekményének számító, 2009. augusztus 3-ra virradóra történt kislétai támadásról a lány annyit tudott elmondani, hogy három csattanást hallott, majd meleget érzett ott, ahol megsérült. Azt nem tudja, hogy utána mi történt - közölte.

 

Elmondta, a következő emléke, hogy kórházban van, de nem tudja miért. Egy hónapot töltött ott, és furcsállta, hogy csak rokonok járnak be hozzá, az édesanyja nem.

 

Mint felidézte, később elmondták neki, hogy rájuk támadtak, és az édesanyja meghalt.

 

Miszori László, az ügyben eljáró bírói tanács elnöke a múlt év novemberi helyszíni meghallgatáson a történtek felidézésének segítéséért elmondta a lánynak, hogy a támadást követően még el tudta mondani a mentőszolgálat munkatársainak az adatait.

 

A felvétel idején 15 éves Tímea azonban így sem tudott többet felidézni a történtekkel kapcsolatban.

 

A meghallgatásakor beszélt arról is, hogy olyan sérülései keletkeztek a támadás következtében, amelyek a mozgásában korlátozzák, példaként említve, hogy négy ujját nem tudja kiegyenesíteni.

 

Hozzátette: csak segítséggel tud felöltözni. 

 

A lány elmondta, mindezért úgy érzi, hogy nem tud majd szociális munkásként dolgozni, pedig erre készült.

 

A meghallgatása végén úgy fogalmazott: ne szabaduljanak ki a tettesek soha a börtönből. Nem érti - mint mondta -, hogy "mi jogon" támadtak meg embereket. Nekik is rossz érzés lenne, ha megölnék azokat, akiket szeretnek - mondta a tinédzser.

 

A kislétai támadás következtében a lány életveszélyes, maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett. Az otthonukban, ágyában alvó édesanyját pedig több lövéssel megölték.

 

A lány testébe mintegy százötven sörétszem fúródott, roncsolva nyakát, arcát, koponyáját, mellkasát és felsőkarját. Csaknem öt órán át feküdt az akkor 13 éves lány - jórészt eszméletlenül - saját vérében, amikor hajnalban egyik rokona rátalált. Ágyában alvó 45 éves édesanyjára két sörétes fegyverből összesen öt lövést adtak le, ő azonnal meghalt.

 

A család a bíróságtól azt kérte, hogy a testi és lelki sebeket viselő lánynak ne kelljen megjelennie a perben, és a bíró ezt tiszteletben tartotta.

 

A per március 13-án folytatódik.

 

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

 

A vád szerint a négy férfi a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni  menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadt romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Örökre rejtély marad, hogy kik voltak a romagyilkosságok felbujtói

  • Sok a fertőzött a Kassa-vidéki romatelepeken, a rendőrség felügyeli a karantént

  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrökCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt