HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

MSZP: a Fidesz-kormány oktatáspolitikája ellopja a cigány gyerekek jövőjét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 28    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az MSZP szerint ha elfogadják az új közoktatási törvényt, okafogyottá válik a magyarországi cigányság integrációjáról szóló szakmai és politikai egyeztetés.

Hirdetmény

Teleki László, az MSZP elnökségi tagja, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány romaügyekért felelős államtitkára az MTI-nek küldött pénteki közleményében úgy fogalmazott: "bár tagadják, hogy a közoktatási törvény tervezetéhez készült egy, a kormány szegényellenes gazdaság- és társadalompolitikájáról lényegében mindent eláruló titkos dokumentum, a nem létező iromány világos képet ad arról, mi vár cigány gyerekek ezreire, ha a javaslat a mostani formájában emelkedik törvényerőre".
    Teleki László

Az fn24.hu hírportálon csütörtökön ismertettek egy háttérszámítást, amely szerint a tankötelezettség alsó korhatárának leszállítása 2015-ig 73 milliárd forintos megtakarítást hoz, de emiatt fiatalok ezrei maradnak képzettség nélkül és szakmai tudás nélkül. A weboldalon közöltek alapján a kormányzati koncepció több mint hatszáz iskola bezárásával és nyolcezer pedagógus elbocsátásával számol a következő években, miközben az iskolák államosítása 136 milliárd forintba kerül, a pedagógus-életpályamodell pedig a bevezetés évében 61, 2014-ben 91, míg 2015-ben 229,5 milliárd költségvetési pluszforrást igényel. 
    

A szocialista politikus szerint másfél évvel a kormányváltás után világossá vált, a jelenlegi hatalom a cigányság jelenével nem kíván foglalkozni, a Fidesz politikája kimerül abban, hogy négyórás közmunkaprogramban kívánja megoldani a munkapiacról kiszorított romák foglakoztatását.
    

Hozzátetette: a tankötelezettség korhatárának két évvel való csökkentése azt jelenti, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű cigány fiatalság nagy része vesztese lesz az oktatáspolitikának.     Teleki László közleményében megjegyezte, a roma és a nem roma társadalmi elit az elmúlt húsz évben számtalanszor és világosan megfogalmazta: egyedül az oktatás teremthet esélyt a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek, köztük a halmozottan hátrányos helyzetű cigányság felemelkedésére.     A magyarországi cigányság nem szociális segélyre, hanem az oktatás által szerzett tudásra, s ennek révén a valódi felzárkózást biztosító munkaerőpiacra szeretne berendezkedni - fogalmazott, arra szólítva fel a kormányt, ne adjon esélyt arra, hogy a jelenlegi, igen szűk roma értelmiségi réteg "tovább vékonyodjon".Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   Mantai  | 2011 November 02 10:11:04 like(0) dislike(0)

Kalo baro rom. Bár ezt nem érted Teleki László, mert Te másképp állsz a dolgokhoz. Kérj segítséget a gyurcsányitól. Tényleg Te hova állsz, és a szakadások talaján??? Szóval Te miért gondolod, hogy van jogod, a 8 év semmit tevés után bármit is kritizálni. ???

#2   koszta62  | 2011 Október 31 14:37:27 like(0) dislike(0)

Sajnos egyet kell érteni Teleki Lászlóval.

De sajnos a baj nem az hogy lejjebb viszik a korhatárt .

Mert miért is?

Azért ,mert a fiatal romák integrációja és tanulási akarata .Ott meg szűnik sajnos  zömében,hogy 14-15 évesen még mindig az alsó tagozatban bugdácsolnak.

Ez visszavezethető az elmúlt 20 év cigánypolitikára az oktatás terén is.

Szerintem,a hejzet megoldásamár kiskorban kezdődne .Mikor  a szegregált cigány ellenes iskolákat  államilag finanszírozzák,és működtetik.

De még is hozzá kell tennem,a cigányszülők felelősségét a gyermekeikkel szembem.

Mert ritka az a roma szülő aki ösztökéli vagy, buzdítja acsaládját a tanulásra.

De  tudom hogya mély szegénység ami jellemző a cigányságra nagy részben közre játszik a dologban.Tehát a dolog legfőképpen arra megy ki minél kevesebb családipotlékot fizessenek ki.meg különböző járandóságokat.Ezzel a kormányintézkedéssel.Mert egyértelmű aki nem iskola köteles annak nem az állami juttatásokból.

 

 

 

#1   salamon  | 2011 Október 31 12:26:26 like(0) dislike(0)

László!

Írod, hogy "..... másfél évvel a kormányváltás után világossá vált, a jelenlegi hatalom a cigányság jelenével nem kíván foglalkozni, a Fidesz politikája kimerül abban, hogy négyórás közmunkaprogramban kívánja megoldani a munkapiacról kiszorított romák foglakoztatását".

Valyon, Te és a pártod foglalkozott-e a cigány kérdéssel mélyrehatóan? Sajnos nyolc évig csak romboltatok, ehhez Te csak aszisztáltál. Valójában sosem emelted fel szavad a cigányság érdekében, érdekeiket semmilyen szinten nem képviselted.  Olyan vagy Te is mint Farkas Flórián, mind ketten barnák, Dávid (kicsi) és Góliát (nagy), értelmi színvonal azonos, tisztesség és becsület hiánya és még lehetne sorolni. Te akarod most megmondani mit kellen csinálni, Te kritizálod a jelenlegi kormányt. Te aki aszisztáltál a MACIKA leépítésében karöltve az akkori Esélyegyenelőségi Hivatal vezetőjével, aki később Európai Parlamenti képviselővé vált, most meg időközi parlamenti képviselőjelölt. KI hissza már Neketek.

Bár ez a kormányzat sem  fogja a cigányok intergrációjával kapcsolatos végrehajtási feladatokat elvégezni, végeztetni. Ez tudott tény!!

László! A fentiek figyelembe vételével a későbbiek folyamán ne vindikál semmilyen jogot arra, hogy a Te a cigányság érdekében vagy épp védelmében megszólalj!!     
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt