HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

OGY - Krónika 2. rész (PSZÁF-jelentés)

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OGY, vita
2011 Október 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az Országgyűlés kedden megkezdte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2010. évi tevékenységéről szóló jelentés megtárgyalását.

Hirdetmény

Szász Károly: biztosítani kell a pénzügyi rendszer jövedelmező működésétA szervezet elnöke szerint a pénzügyi közvetítőrendszer stabil, hatékonyan működik, de alkalmazkodóképessége határára ért, ezért szerepét akkor tudja betölteni, ha további terheket nem raknak rá.

 

Szász Károly expozéjában ismertette, hogy a magyar pénzügyi szektor hárítani tudta a több éve tartó, s egyre újabb fordulatokat vevő globális gazdasági, pénzügyi válság ostromait, de a küzdelem nyomai egyre kevésbé takarhatók el. Hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a közvetítőrendszer jövedelmezően működhessen, a képződő jövedelem pedig tőkeként a rendszerben maradhasson, növelve az alaptevékenység kockázatkezelő-képességét. "A jövedelemképződés nem egy ágazat belügye, hanem az egész gazdaság finanszírozásának kulcskérdése" - mondta.

 

Nem a magas jövedelmezőséget kell támadni, hanem mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szektor tőkéjével szolgálja és betöltse társadalmi és gazdasági szolgáltatási funkcióját, mert a pénzügyi közvetítőrendszer olyan éltető infrastruktúra a modern piacgazdaság számára, amely nélkül az nem képes hatékonyan és versenyképesen működni, amely nélkül nincs növekedés és jólét - fogalmazott Szász Károly.Fidesz: fontos jogosítványokat kapott a PSZÁFBabák Mihály (Fidesz) vezérszónoki felszólalásában fontosnak nevezte azokat a jogszabályi változtatásokat, amelyekkel az új kormányzat növelte a PSZÁF feladat- és hatáskörét. Kiemelte az alkotmánymódosítást, amellyel alkotmányos szervvé minősült a felügyelet, és rendeletalkotási jogot kapott, rendeletei pedig a miniszteri rendelettel egyenértékűek.

 

Emlékeztetett arra, hogy a válság olyan anomáliákat és hibás termékeket szült a pénzügyi piacon, amelyekről az állampolgárok nem rendelkeztek kellő információkkal, és bár a PSZÁF korábbi vezetése a szocialista kormányok alatt is rendszeresen figyelmeztette ezekre a kormányzatot, kellő hatáskör hiányában "önhibáján kívül, fogatlan oroszlánként próbált küzdeni".

 

Babák Mihály szerint a többletjogosítványokat már az ország európai uniós csatlakozásakor meg kellett volna adni a felügyeletnek, ennek hiányában ugyanis a magyar szerv le volt maradva a többi uniós hatóságtól.

 

A politikus fontosnak tartja a PSZÁF szervezeti és funkcionális átalakítását és a többi közt azt, hogy lehetőség nyílt az elektronikus ügyintézésre. Mint mondta, legtöbbször engedély nélküli betétgyűjtés, kölcsönnyújtás és az internetes devizakereskedelem tárgykörében vizsgálódott a szervezet, amely a 2010-re tervezett 10 milliárd 255 millió forintos bevételt több mint 4 százalékkal teljesítette túl.MSZP: a magyar bankrendszer a terhelhetősége határára értA szocialista Tukacs István az elnök beszámolójából két momentumot emelt ki: a pénzügyi rendszer a terhelhetősége határára ért, ugyanakkor a vállalkozások számára fontos, hogy kiszámítható, biztonságos hitelrendszer működjön.

 

A képviselő fontosnak tartja, hogy a kormány figyelembe vegye a felügyelet elnökének megállapítását, és ne terhelje tovább a bankokat, a vállalkozások ugyanis - mutatott rá - már most nagy nehézségekkel találják szemben magukat akkor, amikor hitelt akarnak felvenni. A szocialista felszólaló a bankok terhelhetősége szempontjából veszélyesnek minősítette a devizahitelesek ügyében meghozott, "ad-hoc végtörlesztési javaslatot" is.

 

Az ellenzéki politikus szerint egészséges egyensúlyt kell találni a szigorú, fogyasztókat védő szabályozás és egy olyan működésfelügyelet között, amely lehetőséget ad a hitelkihelyezésre.

 

Tukacs István kifogásolta, hogy a kormány által beterjesztett jövő évi költségvetés az eddigiekkel ellentétben nem tartalmaz kitekintést a 2013-as, 2014-es évekre, így nem tudható, hogy a kormány meddig kívánja fenntartani a különadókat, azok között is a bankokat terhelő adót.

 

A képviselő az interneten beinduló, játéknak álcázott gazdasági tranzakciók ellenőrzésével bővítené a PSZÁF feladatait, és a korábbi stresszteszteknél extrémebbeket alkalmazna a bankok esetében. Az eddig elvégzettről ugyanis - mondta - kiderült, hogy nem extrém, hanem maga a valóság.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   salamon  | 2011 Október 04 18:33:38 like(0) dislike(0)

Igen! Menteni a menthetőt! Jól előadni magunkat a nem létező magyar bankrendszer megmentése érdekében. A magyar állampolgárokat akik hitelt vettek fel - mindegy hogy milyen devizanembe - cserben hagyni. Ezt kell csinálni politikai elit! Okosan! Ügyesen! Majd eltününk! És a nemzet megszűnik!    


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt