HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Bensőségesen, zsiványkodás nélkül - A Művészetek Völgye egy pap szemével (2.rész.)

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kultúra, egyház, fesztivál
2011 Augusztus 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

- Nagyon érdekes a helyzet. Voltak olyan időszakok, amikor nagyon sok kábítószeres és más kétes elem járt ide. Csak egy esetet mondok el: a templom oldalán állt egy missziós kereszt.

Hirdetmény

 

 

- Mi a helyzet a rendbontókkal? Mit tapasztal, mennyire vannak jelen a fesztiválon?

 


- Nagyon érdekes a helyzet. Voltak olyan időszakok, amikor nagyon sok kábítószeres és más kétes elem járt ide. Csak egy esetet mondok el: a templom oldalán állt egy missziós kereszt. Jó pár évvel ezelőtt egyik este néhány fiatal fázott, hát fölvagdalták és eltüzelték. Mindenki föl volt háborodva. Később kiderült, hogy valami veszprémi főmuftinak a fia volt. Lehetett volna arénázni, de minek. Inkább azt találtuk ki, hogy kirakunk a sütödéhez (a taliándörögdi világzenei színpadnál - a szerk.) egy farönkökből összeácsolt keresztet és egy baltát. Kiírtuk fölé, hogy nekünk ez az eset szomorúságot okozott, segítsetek, faragjuk ki együtt. Jöttek is az emberek, faragcsálták, sokan beleírtak az emlékkönyvbe is. Az utóbbi években úgy tapasztalom, hogy nagyon szűk az a réteg, aki balhét csinál és zsiványkodik. Úgy tűnik, ők már nem ide járnak. Amikor például versenyfőzést tartottunk itt a plébánia udvarán, az egyik bográcsnál egy átmeneti otthonban lakó cigánycsalád főzött, a mellette levőnél egy csapat punk, kicsit arrébb két keszthelyi séf valamelyik szállodából, megint odébb Szőke András üstje rotyogott. Jól megfértek egymás mellett. Kisebb szabálytalanságok persze akadnak. Néha például a fiatalok itt sátraznak a templom mellett, ami elvileg tilos, de hát mit csináljak velük? Őket is szereti a Jóisten, meg hát elvégre jó helyen vannak, felső felügyelet alatt.

 

- Többször említette Szőke Andrást. Régi barátok?

 

- Szőke András Taliándörögdön él; akkoriban költözött ide, amikor én is idekerültem, azóta jó barátok lettünk. Akik csak a médiában látták-hallották, valójában nem ismerik. Egy nagyon mély lelkű ember, aki olyan dolgokkal - természetgyógyászattal, masszázzsal - foglalkozik, ami tényleg az emberekről szól. Emellett képviselő is a faluban. Szereti ezt a helyet, és nagyon sok ötlete van, többek között művészeti szakkört indított az itteni fiataloknak. Amikor filmekből lett pénze, finanszírozta ennek az egész színpadnak a létrehozását egészen a tereprendezéstől kezdve, ami több millió forintra rúgott. Sajnos gyakran tapasztalni, hogy amikor az ember önzetlenül ad valamit, mert fontosnak tartja az ügyet, és van neki miből, sokan nem hiszik el, hogy valóban minden hátsó szándék nélkül tette. Hallani például ilyet: Szőke András "megvette" a plébániát. Dehogy vette meg!

 

- Mivel telik az idő két Művészetek Völgye között?

 

- Először is itt a romeltakarítás, majd következik a jövő év szervezése ezerrel. Éppen kemencét tervezünk építeni, mert egy hagyományos pékséget szeretnénk létrehozni. Eddig a plébániaépület a fesztivál tíz napja után majdhogynem zárva volt. Idén ez már nem így lesz. Bevezettettük a központi fűtést, alakult egy ökumenikus nőegylet, akik ide járnak, a fiatalok is benéznek néha, és az udvart, a színpadot is igénybe vesszük. Most Dörögdön vagyunk, erről beszélünk, de a többi faluban is említhetők hasonló sikertörténetek a fesztiválnak köszönhetően.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt