HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EU-elnökség - Balog Zoltán: a negatív szenzációk előbbre vitték a romastratégia ügyét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Június 23    Forrás:


Ez a cikk archív

Előnyös, ha van szenzációja egy ügynek, és bár a roma keretstratégia esetében ezek jobbára negatívak voltak, mindenképpen segítettek abban, hogy az uniós tagállamok "ne söpörhessék le" az ügyet - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Hirdetmény

A Nézőpont Intézet által a magyar EU-elnökségről szervezett beszélgetésen az államtitkár kijelentette, a nyugati tagállamok vezetői "nem csukhatják be a szemüket", ha nem akarják, hogy a romák Közép-Kelet-Európából nyugatra menjenek, itt kell olyan helyzetet teremteni, amely a maradásra ösztönzi őket. Ezért összeurópai probléma a romák helyzete - mutatott rá.

 

Kifejtette: néhány tagállam, amelyben nem él jelentős számú roma, úgy látta, elegendő lett volna azoknak az országoknak összefogniuk, amelyeket érint ez a probléma, és nem volt szükség európai együttműködésre. Ez az álláspont azért is elfogadhatatlan, mert az EU bővítésének fő iránya a Nyugat-Balkán, ahol ugyancsak nagy számban élnek romák.

 

Az unióban volt súlya a témának, sokat foglalkoztak vele az elmúlt félévben - tette hozzá.

 

Mint mondta, Járóka Lívia (Fidesz), az Európai Parlament néppárti képviselője évek óta dolgozik azért, hogy a tagállamok foglalkozzanak az üggyel, de eddig egyikük sem merte felvállalni.

 

A magyar elnökség vállalta, hogy "kiteszi a szennyest az ablakba" - emelte ki. Közölte: az országban még nincs megoldva a romák helyzete, de az elmúlt időben komoly eredményeket értek el.

 

Az államtitkár Európában egyedülállónak nevezte a kormány és az Országos Roma Önkormányzat között nemrégiben létrejött keretmegállapodást és a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszert.

 

A mélyszegénységben élők támogatása nem lehet "színvak" - hangoztatta. Mint vélekedett, másfajta megközelítésre van szükség egy olyan családban, ahol az apa néhány éve elveszítette a munkáját, és azóta is folyamatosan új állást keres, illetve egy olyan családban, ahol a gyermek nem látott olyat, hogy egy rokona reggel munkába indulna. Az utóbbi helyzet főleg a romák körében fordul elő - jegyezte meg.

 

Úgy látja, a romák problémáját Európában leginkább a volt szocialista blokk országainak uniós csatlakozása hozta elő, mert ezekben az országokban jelentős számú roma él. A romák lettek a legnagyobb kisebbség Európában - fűzte hozzá.

 

Balog Zoltán szerint ezek az országok megörökölték a kommunista rezsim "összes nyomorúságát", és a romák gondjainak nagy része is ebből fakad.

 

A romastratégia ügye sajátos, mert az uniós tagállamok miniszterei több tanácsi formációban is foglalkoztak vele - idézte fel.

 

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője az eseményen kijelentette, hogy a roma keretstratégia megindítása, kidolgozása a magyar elnökség egyik legjelentősebb eredménye.

 

A munka még tavaly ősszel indult meg a bizottságban - mondta, hozzátéve: az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács várhatóan hamarosan jóváhagyja a "nagy ívű" stratégiát.

 

A keretstratégia gyakorlati haszna elsősorban a tagállamoktól függ - mondta.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   leleplezés  | 2011 Június 23 15:03:31 like(0) dislike(0)

BALOG, TI MIT TETTETEK A CIGÁNYOKÉRT A 6 HÓNAP ALATT, ÉS MOST MÁR TOLJÁTOK A FELELŐSÉGET A TÖBBI TAGÁLLAMOKRA!! AZ ÉG VILÁGON SEMMIT SEM TETTETEK, CSAK A SOK PÉNZT TALICSKÁZTÁTOK KIFELÉ A ROMA STRATÉGIÁRA HIVATKOZVA. KÍVÁNCSI LENNÉK HOGY MENNYIT SZÓRTATOK EL A 6 HÓNAP ALATT!! INKÁBB ABBÓL CSINÁLTATOK VOLNA NORMÁLIS 8 ÓRÁS MUNKAHELYEKET, ÉS NEM CSAK MONDVA CSINÁLT MUNKAHELYEK LENNÉNEK!! AZT IS FELEMELT FŐVEL HAZUDTAD A BRÜSSZELI KOLLÉGÁIDNAK, HOGY 2000 NŐT KÉPEZTETEK KI ÉS DOLGOZTATTOK!! CSAK AZ A KÉRDÉS HOGY KIK AZOK ÉS HOL DOLGOZNAK ÉS MIT????HAZUG CSUHÁS KÖCSÖG


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt