HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romaintegráció - Budapest hídszerepre törekszik az uniós és a helyi romapolitikák között

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Május 31    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Budapest önkormányzata arra törekszik, hogy a romák befogadását célzó erőfeszítések keretében a helyi hálózatok megerősítésével hidat képezzen az európai uniós és a nemzeti ágazati politikák szereplői és a helyi társadalmi szolgáltatásokat biztosító intézmények, szervezetek között - hangoztatta Csomós Miklós, a kisebbségi ügyekért is felelős főpolgármester-helyettes kedden Brüsszelben azon a konferencián, amely elsősorban a régiók és önkormányzatok szempontjából vizsgálta a cigánykérdést.

Hirdetmény

Az európai uniós intézményrendszerhez tartozó Régiók Bizottságában rendezett fórumon felszólalva a magyar illetékes úgy vélte: ez az önkormányzati hozzáállás biztosíthat "megfelelő fejlődési irányt a helyi tevékenységeknek, és elegendő felhajtóerőt a közösségek önszerveződésének".

 

Az alpolgármester hangoztatta: a romák helyzetének javítása, társadalmi befogadásuk segítése a többségi társadalom és a roma közösség közös feladata.

 

Emlékeztetett arra, hogy Budapesten 500 évvel ezelőtti írásos emlékek említik először a romákat (muzsikus cigányokat) Csepel-szigeten.

 

Jelenleg tudományos becslések szerint mintegy 100 ezer fős roma közösség él a fővárosban - mondta. Hozzátette: a kirekesztettség és a diszkrimináció meglétét jól érzékelteti, hogy a 2001-ben elvégzett népszámlálás adatai szerint ugyanakkor csak 19 ezer fő vallotta magát romának.

 

Csomós Miklós emlékeztetett arra is, hogy Budapest nyolc várossal együttműködve elindította a Roma-Net programot, amely egyebek között arra teremt lehetőséget, hogy a sok tekintetben hasonló problémákkal küzdő városok betekintsenek egymás kezdeményezéseibe.

 

Jelen volt a tanácskozáson Makai István, a fővárosi roma önkormányzat elnöke is, aki egyebek között reményét fejezte ki, hogy az uniós keretstratégia megteremtésével, a romakérdés középpontba kerülésével új korszak vette kezdetét a romapolitikában.

 

Úgy vélte, a rendszerváltás a cigányság érdekvédelmét tekintve és kulturális érdekeit figyelembe véve nem történt meg, megújulásra van szükség.

 

"Hisszük, hogy hazánk felemelkedését az az út szolgálja, amely a romák XXI. századi polgárosodását segíti elő" - fogalmazott a Roma Polgári Tömörülés elnöke.

 

Beszámolt arról is, hogy Budapesten a valós gazdasági igényekre alapozott, hatékony, de többletforrás bevonását nem igénylő modellt dolgoztak ki a romák felzárkóztatására. Ennek központi elemei a roma felzárkóztatási konzorcium létrehozása, a (részben az idényjellegű munkákra épülő) munkaerő-kölcsönzés, valamint a munka-mentor-társ állásközvetítő és felzárkóztató program.

 

Makai István leszögezte: reményeik szerint a modell az uniós tagállamoknak is modellként szolgálhat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt