HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Az ártatlanul fogva tartott három férfi 2-2,5 milliós kártérítést kap

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2011 Május 24    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Kétmillió, illetve két és fél millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a Heves Megyei Bíróság kedden annak a három tarnabodi roma fiatalnak, akik 11 hónapot töltöttek ártatlanul előzetes letartóztatásban, mint utóbb kiderült, a romagyilkosságok tettesei által elkövetett támadás gyanújával.

Hirdetmény

Az ítélet nem jogerős, az ellen 15 napon belül mind a felperesek, mind az alperes állam képviselői fellebbezhetnek.

 

A fiatalokat azt követően vették őrizetbe több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával, hogy 2008. szeptember 29-én hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélokat hajítottak és lövéseket adtak le a Heves megyei Tarnabodon négy faluszéli házra; személyi sérülés nem történt. Az épületekben nem romák laktak.

 

Németh Renátót, Pusoma Jánost és Szabó Adorjánt azt követően helyezték szabadlábra, hogy a rendőrség 2009 augusztusában elfogta a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait, s kiderült, az egyébként személyi sérülést nem okozó tarnabodi támadás is a Debrecenben elfogott társaság számlájára írható.

 

A felperesek nem vagyoni kártérítésként fejenként 6,6 millió forintot, vagyoni kártérítésként pedig személyenként mintegy egymillió forintot követeltek az államtól.

 

A vagyoni kártalanítást mindhármuk esetében teljes egészében elutasította a bíróság Kókai Zsolt vezette tanácsa, amely azt alaptalannak, illetve a követelés okát nem bizonyítottnak ítélte.

 

Szabó Adorjánnak és Pusoma Jánosnak 2-2 millió forintot és annak a kereset benyújtásától számított kamatait ítélte meg a bíróság. Németh Renátónak az indoklás szerint azért jár 2,5 millió forint, mert ő a letartóztatása idején még fiatalkorú volt.

 

Kókai Zsolt indoklásában elmondta: a szakértői vélemények szerint a letartóztatás enyhe, illetve közepes fokú traumát idézett elő a felpereseknél, pszichés betegség ugyanakkor egyiküknél sem alakult ki. Társadalmi, családi visszailleszkedésük zökkenőmentes volt; utóbbi azért is, mert valamennyiük családjában előfordult már, hogy fogdában vagy büntetés-végrehajtási intézetben ültek a rokonaik.

 

Szabó Adorján, a felperesek egyike az MTI-nek elmondta: egy helybeli asszony vallomása alapján rendelték el az előzetes letartóztatásukat, a tanú ugyanis azt állította, hogy látta őket a támadás helyszínén. Közlése szerint poligráfos vizsgálatnak is alávetették.

 

Az esetet követően Pető Zoltán, a község polgármestere az MTI-nek úgy nyilatkozott: idős, csendes, törvénytisztelő embereket ért a lőfegyveres és Molotov-koktélos támadás; egy leszázalékolt házaspár és egy fiával élő idős asszony lakja az érintett házakat. Szerinte a korábbi gyanúsítás ellen szólt az is, hogy a támadáshoz magabiztos fegyverkezelés kellett, és a tettesek autóval menekültek el, míg a három tarnabodi fiú a környező falvakban rendezett diszkókból is gyalog jár haza.

 

A keddi tárgyaláson a felperesek közül Szabó Adorján és Németh Renátó jelent meg, Pusoma János ugyanis egy másik ügy miatt letartóztatásban van.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt