HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

MSZP: hiteltelen az Orbán-Farkas-megállapodás

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Május 20    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az MSZP szerint hiteltelen az Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke közötti, pénteken aláírt keretmegállapodás, amellyel 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonnának be a munkaerőpiacra. Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta: térségi felzárkóztató programokra van szükség, a jelenlegi helyzetben ugyanis olaj a tűzre, ha a kormány a szegények egy csoportját kiemeli

Hirdetmény

Az MSZP-s képviselő szerint hiteltelen Orbán Viktor munkahelyteremtő ígérete, miután kormánya szétverte az Út a munkához programot, és ezzel több tízezer romától vette el a munkát, illetve miután szakított a térségi felzárkóztatás koncepciójával.

 

Először az Orbán-kormány társadalom- és gazdaságpolitikájában van szükség 180 fokos fordulatra, ezután következhet az okozott károk felszámolása, majd a kabinetnek vissza kell térnie a térségi felzárkóztatáshoz - mondta Nyakó István, hozzátéve: nem elég négy év alatt munkát adni százezer romának, és csak jövőre elindítani az ehhez szükséges képzési programokat.

 

A parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának szocialista tagja szerint az északkelet-magyarországi térség szociális katasztrófa előtt áll, amely be is következik, ha azonnal nem kezdenek hozzá a probléma megoldásához.

 

Hangsúlyozta, a kormány igazságtalan intézkedései romákat és nem romákat egyaránt sújtottak, és a társadalmi feszültség ma akkora, hogy csak "olaj a tűzre", ha a kormány a szegények egy csoportját kiemeli. Véleménye szerint a romaprogramnak a nehéz helyzetű térségek felzárkóztatását célzó terveken belül a helye.

 

Orbán Viktor kormányfő és Farkas Flórián ORÖ-elnök pénteken írta alá azt a keretmegállapodást, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra. A dokumentum részleteit ismertetve a kormányfő elmondta: átfogó oktatási változásokat hajtanak végre, amelyek végén 20 ezer roma fiatal fog piacképes szakmát szerezni. Célul tűzik emellett, hogy legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt, és be tudja fejezni ott a tanulmányait.

 

A tervek szerint a szak- és a felnőttképzés területén körülbelül 50 ezer, ma legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzését szervezik meg - közölte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy emellett 80 ezer, alapfokú képességgel rendelkező roma felnőttet további képességfejlesztési programba vonnak be, "ami olyan egyszerű dolgokat jelent, mint írás, olvasás, számolás, informatika".Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   leleplezés  | 2011 Május 20 19:05:08 like(0) dislike(0)

IGAZA VAN NYAKÓNAK, CSAK ANNYIVAL EGÉSZÍTENÉM KI AZ EGÉSZ CÍMET, HOGY HITELTELEN ÉS HIETETLEN AMIT ALÁ ÍRTAK A KIS CIGÁNY FIUK. OSZT JÓNAPOT


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt