HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Amnesty-jelentés - Rasszizmus és a médiatörvények miatt is bírálták Magyarországot

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  jog, civilek
2011 Május 13    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az Amnesty International (AI) elsősorban a rasszizmusra, a gyűlölet-bűncselekmények elleni nem kielégítő fellépésre, a médiatörvényekre és a szexuális kisebbség gyülekezéshez való jogának sérülésére hivatkozva bírálta Magyarországot éves jelentésében, amelyet a szervezet helyi vezetői pénteken ismertettek Budapesten.

Hirdetmény

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta: a jelentés Magyarországra vonatkozó részének fókuszában a romákat érő folyamatos rasszizmus áll, és a gyakran előítéleteken alapuló gyűlölet-bűncselekmények.

 

A jogvédő szervezet szerint pontos iránymutatások, szaktudás és nyilvántartás hiányában a rendőrség nem képes megfelelően megelőzni a gyűlölet-bűncselekményeket, illetve fellépni ezek ellen. Mint hangsúlyozta, ez a probléma azért fontos, mert bárki áldozatává válhat ilyen bűncselekményeknek vélt vagy valós hovatartozása miatt.

 

Az AI ismét arra szólította fel a rendőrséget és az ügyészséget, hogy pótolják a szükséges iránymutatásokat és a kriminalisztikai protokollt - mondta Jeney Orsolya, megjegyezve, hogy Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár előző nap Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában - a magyar delegáció vezetőjeként - ígéretet tett arra, hogy ezeket kidolgozzák.

 

A szervezet igazgatója üdvözölte, hogy a romagyilkosságok ügyében megtörtént a vádemelés. Úgy látja, a precedens értékű tárgyalássorozat fontos lesz a társadalom számára, mert így sokkal nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat a jövőben az emberek.

 

Jeney Orsolya kitért arra: a jelentés szerint a média területét érintő, tavaly elfogadott két törvény szükségtelenül és aránytalanul korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát.
A bírálatok között szerepel az is, hogy a rendőrség nem biztosította száz százalékosan a szexuális kisebbség gyülekezéshez való jogát, amikor a tavalyi melegfelvonulás kapcsán kezdetben megtagadta a védőkordonok felállítását.

 

Hevesi Flóra, a szervezet magyarországi elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt év legnagyobb tanulsága az, a modern technológiák és a közösségi média lehetőséget adnak arra, hogy közösen olyan dolgokon is változtassanak, amelyekre korábban nem sok esélyt láttak.

 

A sajtó számára kiosztott közlemény szerint az Amnesty International mellett sok más civil és nemzetközi szervezet úgy látja: az új alkotmány nincs összhangban Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel. Az AI úgy véli, hogy a magzati élet fogantatástól számított védelme sértheti a nők jogait és jogbizonytalanságot teremthet; a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés alkotmányba foglalása sértheti a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód tilalmát; a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmának kihagyása csökkentheti az esélyegyenlőségi garanciákat.

 

A házasság intézményének megfogalmazása, mint egy férfi és nő közötti életközösségé pedig előkészítheti egy, az azonos neműek házasságát egyértelműen tiltó törvény meghozatalát, amely ellentétes lenne az európai és nemzetközi diszkrimináció-ellenes normákkal - írták a közleményben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt