HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyöngyöspata - Azonnali intézkedéseket sürget a TASZ

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kisebbségek, civilek
2011 április 27    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Azonnali intézkedéseket sürget a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt, álláspontjuk szerint a kormány, a belügyi vezetés és a rendőrség felelőssége is, hogy a helyzet idáig fajulhatott.

Hirdetmény

A TASZ az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a településen szélsőséges csoportok március eleje óta "tartják rettegésben a roma lakosságot". "A rendőrség március első felében hagyta, hogy magukat polgárőrnek kiadó szélsőséges egyenruhások napokon át fenyegetőleg lépjenek fel a romákkal szemben" - jelentették ki. Úgy vélik, az esetenként súlyos, etnikai indíttatású bűncselekmények elkövetőivel szemben a rendőrség nem lép fel, a romák feljelentéseit, panaszait nem követik intézkedések.

 

A szervezet szerint a magyar bűnüldöző hatóságok az államot terhelő nemzetközi kötelezettség ellenére mindeddig nem alkalmaztak protokollt a gyűlölet-bűncselekmények nyomozására, nem részesítik ezzel kapcsolatos speciális képzésben a hatóság tagjait, és "szakmai felkészültség híján" alulminősítik a rasszista indítékból elkövetett bűncselekményeket. A szélsőségesek időről időre megjelennek Gyöngyöspatán és más településeken, és a helyi romákat fenyegetik - jegyezték meg.

 

Mint fogalmaztak, lényeges különbség, hogy helyben élő emberek konfliktusáról van-e szó, vagy szélsőséges csoportok azért utaznak településekre, hogy ott "a szegregátumban élő romákat fenyegessék", ami önmagában megalapozza a rasszista indítékot.

 

A rendőrség a Magyar Gárda utódszervezeteinek és egyéb szélsőséges csoportoknak a jogellenes magatartását az egyenruhák és nem a tevékenység felől közelíti meg: a Gárda-egyenruhától eltérő öltözékek miatt szabálysértés hiányára hivatkozik, miközben "súlyos bűncselekmények elkövetői szabadon lézenghetnek" egy településen - állítja a szervezet.

 

A TASZ megjegyzi: pénteken a Véderő meghirdetett kiképzőtáborát Pintér Sándor belügyminiszter és a megjelent "százas nagyságrendű" rendőri erő megakadályozta ugyan, de a látványos fellépés csak arra volt jó, hogy a kormányzat "kinyilatkoztathassa", fenntartja a rendet Gyöngyöspatán.

 

A feltehetően téves jogi minősítés alapján őrizetbe vett Véderő tagjait hétfőn szabadlábra helyezte a bíróság, ezután a rendőrségnek bűnmegelőzési céllal kötelessége lett volna nagy erőkkel kivonulni, és biztosítani a lakosság személyi biztonsághoz való alkotmányos jogát - emelték ki a közleményben.

 

Mint kifejtették, sem március első felében, amíg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület "járőrözése" zajlott, sem április 16. óta, amióta a Véderő tagjai "nem hagynak nyugtot a helybeli cigányságnak", a rendőrség a fenti őrizetbe vételtől eltekintve nem tett semmiféle hatékony intézkedést a roma lakosok védelméért.

 

Elfogadhatatlan, hogy a rendőrség csupán akkora erőkkel volt jelen a településen, hogy nem tudta megelőzni a cigánysoron történteket; ha a rendőrség a tőle elvárható hatékonysággal biztosította volna a rasszista támadások által érintett területet, nem lehettek volna súlyos sérülésekbe torkolló összecsapások - állapította meg a TASZ.

 

Mint a közleményben olvasható, a TASZ felszólítja a kormányt, a Belügyminisztériumot és a rendőrséget, hogy azonnal intézkedjen a Gyöngyöspatán kialakult súlyos helyzet megoldására, és akadályozza meg a szélsőséges csoportok jogellenes tevékenységét.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt