HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - A nagycsécsi túlélők szerint hangjuk alapján azonosíthatnák támadójukat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 26    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Hangjuk alapján akár azonosíthatnák is támadójukat a nagycsécsi fegyveres és Molotov-koktélos támadás életben maradt sértettjei, ugyanis jól emlékeznek a fegyveresek romákat gyalázó szitkozódásaira - ezeket tanúvallomásuk jegyzőkönyvében is rögzítették -, amikor az éj leple alatt rátámadtak a romákra - mondták az érintettek az MTI tudósítójának.

Hirdetmény

A 2008 nyarán kezdődött sorozattámadás ötödik és egyben az első halálos áldozatokkal járó rajtaütése volt a 2008. november 3-i nagycsécsi, amely a "félresikerült" tarnabodi "céltalan és esztelen" lövöldözést követte.

 

 

A lefekvéshez készülődő romákra a Dózsa utcában rontottak rá: a gyújtópalackokkal lángra lobbantott ház ablakán keresztül agyonlőttek egy 40 éves nőt és egy 43 éves férfit. Ezt a napot egy évvel később az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a cigányság gyásznapjává nyilvánította.

 

 

A túlélők ma is ugyanolyan szegényes körülmények között tengetik életüket, mint a támadást megelőzően. Úgy vélik, többen lehettek a tettesek. Tanúvallomásukra június 10-én és 15-én kerülhet sor, amikor is részletesen tárgyalja a bíróság a romák elleni, hat halálos áldozat követelő 2008-2009-es bűncselekmény-sorozat nagycsécsi történéseit, de mint elmondták, szeretnék már elfelejteni az egészet. Belefásultak, közönyössé váltak, hiszen csak "médiaszenzációnak" tekintik őket.

 

 

A Borsod megyei település utolsó utcájába, ahol agyonlőtték Nagy Tiborné Illés Évát és sógorát, Nagy Józsefet, ma is gödrös, sáros út vezet. A házak elhanyagoltak, a benne élők segélyen tengődnek már hosszú évek óta, munkájuk nincs. A feleségét elvesztő Nagy Tibor, aki a sörétektől könnyebb sérülést szenvedett, ma is a cigánytelep legszélén álló, az OCÖ segítségével a támadás után felújított és komfortosított, sárgára színezett házában lakik fogyatékos lányával. Mint az MTI tudósítójának elmondta, csak a szerencsén múlt, hogy túlélte a lövöldözést. Úgy véli, sokkal több áldozat is lehetett volna, hiszen a szemben lévő szomszédokra is Molotov-koktélokat dobáltak és lövéseket adtak le.

 

 

A 2008. november 3-i éjszakát felidézve azt mondta: azt sem tudták, mi történik, uzsorások vagy akkor börtönben lévő fiai haragosai akarják-e megfélemlíteni őket. Mivel tartozásuk nem volt, ártatlan áldozatnak vélték magukat, akárcsak ma. Abban is biztosak, hogy egyes televíziós híradásokkal ellentétben "nem félresikerült" támadás volt, és nem csak "véletlenül" lőtték le feleségét és testvérét.

 

 

A romák elleni bűncselekmény-sorozat büntetőügyében ismertetett vádirat szerint Kiss Árpád és testvére, Kiss István és Pető Zsolt a Nagycsécset megelőző támadásokban "szerzett tapasztalatok" (Galgagyörk, Piricse, Nyíradony, Tarnabod) alapján jobban átlátható és megközelíthető célpontot keresett. Mivel Tarnabodon nem romák házait támadták meg, már nem volt fontos az sem, hogy romákkal összefüggő, negatív hírekből ismert legyen a település, csupán az, hogy romák éljenek ott. Így lett a következő helyszín Nagycsécs, amely után már mindig életveszélyes és halálos sérüléssel járó támadásokat követtek el, a vádirat szerint aprólékos módszerrel megtervezve.

 

 

A sértettek elmondása szerint a támadást megelőző néhány napban több idegen autót is láttak a közelben: az egyik alkalommal távcsővel figyelte két férfi a környéket. A gyilkosságot megelőzően két nappal egy idegen autó állt meg a Dózsa utcában, és a legutolsó házban lakók felől érdeklődtek. Nem kérdezték, kik voltak, mert rendőröknek hitték őket, és azt gondolták, a fiaik után nyomoznak.

 

 

Rontó Krisztiánt Alsózsolcán lőtték meg, a Nagycsécsen történtek után másfél hónappal, nem sokkal karácsony előtt. A Sajó melletti cigánysoron háza verandáján éppen fát vágott, amikor az életveszélyes sérüléseket okozó lövés érte, és csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Szerencsére az akkor még fiatalkorú feleségének csak a ruháját lyukasztotta át a lövedék.

 

 

Sérülése miatt dolgozni nem tud, igaz, túl sok lehetősége nincsen, a telepen élők kizárólag segélyből és közmunkából élnek. Az MTI tudósítójának azt mondta, szokta nézni a bírósági pert a tévében, be is idézik majd tanúnak, de őt nem igazán érdekli, ki volt az elkövető, a 2008. december 15-én elvett egészségét szeretné visszakapni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt