HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Először tarnabodi romákat gyanúsítottak a sorozattámadással

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 24    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Miközben megerősített rendőri állomány kereste a romák elleni támadások elkövetőit, a tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadás miatt majd egy évig ártatlanul fogva tartottak három tarnabodi roma fiatalembert, őket gyanúsítva a sorozat-bűncselekménnyel; az érintettek azt mondták az MTI tudósítójának: a velük történtek miatt már nem bíznak a hatóságokban, és abban is kételkednek, hogy bizonyosan a valódi elkövetők állnak a bíróság előtt.

Hirdetmény

A Heves megyei Tarnabodon - ez volt a bűncselekmény-sorozat negyedik helyszíne - 2008. szeptember 29-re virradóra támadtak Molotov- koktélokkal és sörétes fegyverekkel az azóta már bíróság előtt álló debreceni illetőségű férfiak, hogy félelmet keltsenek a romákban. A célpontot ugyanakkor elvétették, mert nem roma emberek házaira rontottak rá.

 

Az eset után alig 12 órával a kommandósok elfogtak három helybéli roma fiatalt, és azonnal meggyanúsították őket a bűncselekmény elkövetésével. „Megalapozott gyanúval” 11 hónapon át fogva tartották őket, annak ellenére, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a romák sérelmére elkövetett sorozattámadás részeként kezelte a tarnabodi esetet. A megalapozott gyanút egy azóta hamisnak bizonyult tanúvallomás támasztotta alá, és a ruházatukon talált lőpormaradvány, amely elfogásukkor a kommandósok öltözékéről kerülhetett rájuk.

 

Miközben az NNI 120 fős külön egysége az akkori államfő által "az ország első számú közellenségeinek" nevezett tetteseket kereste, a bűncselekmények egyre szaporodtak és súlyosbodtak, és a sok tízmillió forintos nyomravezetői díj kitűzése sem vezetett eredményre. Végül a kilencedik támadás, a kislétai gyilkosság után, 2009. augusztus 21-én Debrecenben fogták el a feltételezett elkövetőket.

 

A 11 hónapon át fogva tartott roma fiatalok az MTI tudósítójának elmondták: folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásuk során háromszor voltak poligráfos vizsgálaton, ahol a nyomozók a galgagyörki és a piricsei támadásokról is faggatták őket, szabadulásuk előtt 3 héttel meg is gyanúsították őket ezekkel a cselekményekkel. Mint mondták, arra is rá akarták bírni őket a rendőrök, tegyenek terhelő vallomást egymásra.

 

Ügyvédjük, Magyar Elemér szerint "alattomos módszerekkel" nyomoztak védencei ellen: a rendőrök sorozatos házkutatásokat tartottak, egy ízben pedig - "hamis pénzt keresve" - az egyik őrizetes testvére házának udvarát is felásták, azt remélve, ott megtalálják a lövöldözéskor használt fegyvereket. A fiatalok szüleik és más rokonai ellen pedig azért folytattak nyomozást a rendőrök, mert azt gyanították, azért, hogy hozzátartozóikat mentsék, újabb hasonló támadásokat követtek el. Így azt feltételezték, ők hajtották végre a nagycsécsi és tatárszentgyörgyi két-két áldozattal járó támadást is. Ezt a lehetséges nyomozati szálat Petőfi Attila, az NNI akkori vezetője a most bíróság előtt álló vádlottak elfogása után több sajtónyilatkozatában el is ismerte.

 

Miután a sorozattámadás feltételezett elkövetőit elfogták a rendőrök, a roma fiatalok kálváriája még nem ért véget: egyiküket egy ki nem fizetett 10 ezer forintos szabálysértési bírsága miatt két nappal később engedték ki, majd kábítószerrel való visszaélés miatt eljárást indítottak ellenük. A három fiatal a 11 hónapos fogva tartás miatt fejenként 7,8 millió forintos kártérítési keresetet nyújtott be, az ügyben május 12-én lesz elsőfokú ítélet az egri bíróságon.

 

Elmondták: feljelentést tettek az ellen a helybeli nő ellen, akinek hamis tanúvallomása alapján kerültek előzetes letartóztatásba, de nem tudják, mi lett az ügy fejleménye, mert az asszony szabadulásuk reggelén rendőri segítséggel elköltözött. A szülők szerint a nő pénzért tett gyermekeikre terhelő vallomást, ám félt, hogy ez előbb-utóbb kitudódik, és ezért, nem a bosszú lehetőségétől tartva költözött el.

 

Úgy vélik, tippadójuk vagy segítőjük volt a most bíróság előtt álló vádlottaknak, de azt sem tartják kizártnak, rá akarják kenni valakikre ezeket a cselekményeket, még akkor is, ha a vádlottak részbeni beismerő vallomást tettek.

 

A Tarna utca nem roma lakói, akik elszenvedték a támadást, ugyancsak azt mondták: csalódtak a hatóságokban. Az MTI tudósítójának arról panaszkodtak, hiába ígértek nekik segítséget, az máig nem érkezett meg. A 72 éves Blahó Béláné, akinek házát Molotov-koktéllal meggyújtották, ablakait sörétes puskával szétlőtték, azt mondta: kapott egy új ablakot, az egyik szobáját pedig kifestették, de a sörétek még mindig ott vannak a szekrényében, a szobák falaiban, és azóta senki sem nézett feléje.

 

Az egyedül élő asszony fél, hasonló okokból szomszédja már egy éve elköltözött. A bírósági pert nem tudja sem rádión, sem televízión követni, mert házában számlatartozás miatt kikapcsolták az áramot. Mint mondta, őt nem is érdekli már, ki volt a valódi elkövető, azért imádkozik, hogy valaki segítsen neki elköltözni értéktelenné vált házából.

 

Kiss Árpád elsőrendű vádlott a Pest Megyei Bíróságon zajló büntetőtárgyaláson három héttel ezelőtt a tarnabodi támadásról azt vallotta: „céltalan, értelmetlen lövöldözés” volt. Állítása szerint legalább 40 lövést adtak le a házakra testvérével, Kiss Istvánnal és Pető Zsolt harmadrendű vádlottal, és több Molotov-koktélt is eldobtak.

 

A vádlottak a tarnabodi támadást követő öt bűncselekmény mindegyikében súlyos vagy halálos sérüléseket okoztak a vád szerint.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   galamb  | 2011 április 25 19:11:10 like(0) dislike(0)

Új Roma Nemzetközi Mozgalom indult el! Új Cigány kultúra fölállítása a cél!

ELÉG VOLT! VÁLTOZTATNUNK KELL!

GYERTEK TI IS!

http://uj.roma.mozgalom2011.gportal.hu/
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyeget

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőseCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt