HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyöngyöspata - Távozásra szólították fel a véderő tagjait - ÖSSZEFOGLALÓ

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 22    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Gyöngyöspatán a tábornyitás meghirdetett időpontja előtt nem sokkal a rendőrök távozásra szólították fel azokat, akik terepszínű ruhában, illetve a Véderő tagjaira jellemző viseletben voltak. Nyolc embert garázdaság miatt előállítottak, szombaton bíróság elé is kerülhetnek. A tábor kezdete előtt 276 gyermeket és nőt költöztettek ki a vöröskereszt közreműködésével a településről. A belügyminiszter szerint nem volt okuk arra, hogy elmeneküljenek. Roma férfiak viszont azt mondták a Véderőtől való félelmük miatt küldték el az asszonyokat és a gyermekeket. Nyakó István közlése szerint a Véderő már többhete bejelentette táborukat.

Hirdetmény

A magát Véderőnek nevező szervezet péntektől vasárnapig tartó időszakra hirdette meg katonai alapismereteket oktató táborát a község Kecskekő elnevezésű településrészére. A tábornyitás meghirdetett időpontja előtt nem sokkal a rendőrök távozásra szólították fel azokat, akik terepszínű ruhában, illetve a Véderő tagjaira jellemző viseletben voltak.

 

A tábor kezdete előtt 276 gyermeket és nőt költöztettek ki a vöröskereszt közreműködésével a településről, a csillebérci volt úttörőtáborban és a szolnoki tiszaligeti turisztikai központban helyezték el őket.

 

A gyöngyöspatai roma férfiak reggelig tartó virrasztásra készülnek, hogy a házaikat őrizzék. Többen azt mondták az MTI tudósítójának, hogy nem kirándulásra vitték a helybéli asszonyokat és gyermekeket, hanem "a településre költöző Véderőtől való félelmük miatt" kerestek nekik ideiglenes szállást.

 

Pintér Sándor azt mondta: a gyanúsítottak riadalmat és félelmet keltettek a helyi lakosságban, ez pedig garázdaságot jelent. A nyolc előállított gyanúsítottat várhatóan szombaton bíróság elé állítják. Ugyanakkor kijelentette: senkinek nem volt oka arra, hogy elmeneküljön a faluból.

 

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója azt mondta, előre megszervezett táboroztatásáról van szó, míg Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője azt közölte: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket a Véderő elnevezésű mozgalomnak a településre a hét végére meghirdetett katonai tábora miatt.

 

Farkas Sándor, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat volt elnöke a sajtótájékoztatón szót kérve emlékeztette a belügyminisztert arra, hogy a gyöngyöspatai romák immár két hónapja kénytelenek eltűrni szélsőjobboldali szervezetek jelenlétét. Ebben a helyzetben nem érezték biztonságban a gyermekeiket - mondta, hozzátéve, ha nem történik változás, el kell hagyniuk az országot.

 

Pintér Sándor erre úgy reagált, hogy minden gyöngyöspatai számára garantálja a közbiztonságot. De nyilvánvaló, hogy dolgozni kell, és "ehhez a munkahelyeket meg fogjuk teremteni". Ez először nagy valószínűséggel közmunka lesz - mondta Pintér Sándor.

 

Nyakó István szocialista képviselő a kormánytól és Pintér Sándortól a következőket kérte: a kormány azonnali hatállyal állítsa vissza a településőri szolgálatot, adja vissza a rendőrségnek a zárolt 30 milliárd forintot, és állítsa vissza az Út a munkába programot.

 

Nyakó István úgy fogalmazott: "mindannyian tudjuk, hogy a Véderő nevű egyesület, amely katonai kiképzést akart tartani a cigánysor felett, nemhogy egy hete, hanem két-három hete bejelentette, hogy mi lesz ott ezen a hétvégén".

 

Szalay Ferenc (Fidesz) szolnoki polgármester hangsúlyozta: a szolnoki turisztikai és szabadidő központban elszállásolt 104 ember - nők és gyermekeik - nem "menekültként" érkeztek. A vöröskereszt már napokkal korábban, kedden egyeztetett az intézménnyel a táboroztatásról - tette hozzá. Szerinte "tudatos és szervezett hisztériakeltés" van az ügy hátterében, amelyet sürgősen be kell fejezni.

 

Csillebércen a gyöngyöspatai romák azt mondták: előző este szóltak nekik, hogy pénteken elhagyják a falut, de azt sem tudták, hová mennek és mennyi időre.

 

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat elnöke megnyugtatónak minősítette, hogy Gyöngyöspatán több száz rendőr ügyel a közbiztonságra, ugyanakkor nem tartotta jónak az MTI tudósítójának péntek este nyilatkozva, hogy jogvédő szervezetek és "önjelölt politikusok, vezetők feszültséget szítanak a romák között".

 

Farkas Flórián kifogásolta, hogy Richard Field amerikai-magyar üzletember segített abban, hogy péntek reggel a roma nők és gyerekek elhagyják Gyöngyöspatát.

 

Richard Field amerikai-magyar üzletember, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként pénteken Gyöngyöspatán járt, megerősítette: a roma asszonyokat és gyerekeket a Véderő mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki a településről.

 

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman azt közölte: figyelemmel kíséri a Heves megyei Gyöngyöspatán történtek fejleményeit, szükség esetén újabb helyszíni vizsgálatot tart a településen.

 

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője kijelentette: ha Magyarország nem hajlandó megvédeni a cigány embereket, nincs más lehetőség, mint hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához forduljanak.

 

 

Az index.hu pénteken arról is beszámolt, a tárhelyszolgáltató moderátora zárolta a Véderő honlapját annak tartalma miatt. A Gyöngyöspatán katonai kiképzőtábort meghirdető Véderő honlapja péntek délelőtt még elérhető volt, jelenleg csak "A weboldal blokkolt" üzenet látható.

 

Gyöngyöspatával kapcsolatban megjelent híreinket itt olvashatják.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   galamb  | 2011 április 25 18:57:58 like(0) dislike(0)

Új Roma Nemzetközi Mozgalom indult el! Új Cigány kultúra fölállítása a cél!

ELÉG VOLT! VÁLTOZTATNUNK KELL!

GYERTEK TI IS!

http://uj.roma.mozgalom2011.gportal.hu/#2   romai  | 2011 április 23 06:03:30 like(0) dislike(0)

                            

                              ELÉG VOLT! A Parlament tudjuk, nem más, mint egy amatőr színjátszó csoport ripacs színészeinek otthont adó patinás épület. Az igazgatón múlik, hogy a szintársulat megmarad ripacsok gyülekezetének, vagy egyszer, demokratikus értékrendet képviselő kormányzópárttá válnak. FARKEAS FLÓRIÁN pedig, szokásához híven – a LUNGO DROMOS képviselőtársaival együtt  finoman, úri módon zsebre tette a JÚDÁSPÉNZT! Most sem szólalt meg, híven ahhoz, amit már megszoktunk Tőle! Miközben a keresztény világ arra emlékezik, hogy Jézust keresztre feszítették, és feltámadt,                                         Magyarországon a cigányságot                                           „MOST” FESZÍTIK KERESZTRE! Magyarországi cigányok, romák! Ott, valahol a világ országútjain, ott, ahol most menedéket kerestek! Gondoljatok arra, hogy van hazátok, amely egy időre kivetett magából!#1   19530327  | 2011 április 22 22:22:41 like(0) dislike(0)

Most sem mozdult volna semmi, ha nem jön közbe egy kis váratlan kalamajka.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt