HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyöngyöspata - Csillebércen marad a hétvégére 172 gyöngyöspatai nő és gyerek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 22    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A gyerekeikkel együtt Csillebércre érkező gyönygyöspatai roma felnőttek azt mondták az MTI tudósítójának pénteken, nem tudják, megmarad-e a házunk, mire hazaérnek, és azt sem tudják, mikor mehetnek majd haza. A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el az egykori úttörőtáborban. További, körülbelül 100 társukat Szolnokra vitték.

Hirdetmény

Gyerekzsivaj és elkeseredett felnőtt-tekintetek - ez a kettő uralta pénteken dél körül a csillebérci tábort. A fákkal dúsan borított, az úttörőmúltat tábláin itt-ott még őrző terület, amely a rendszerváltozás előtt az ifjúság egyik nyári vágyálma volt, jelenleg 172, az otthonát kényszerből elhagyó embernek ad otthont.

 

"Polgárháború lesz, a helyi jobbikos megmondta, hogy hétvégén polgárháború lesz" - hajtogatja az egyik elkeseredett nő a Hotel Csillebérc előtt állva. "El kellett jönnünk, mert attól féltünk, hogy megölnek minket. A férfiak meg a nagyfiúk otthon maradtak, telefonon beszélünk velünk. Mi lesz majd este?" - mondja egy másik, miközben idegesen szippant a kezében tartott cigarettából.

 

Gyöngyöspatára a Véderő nevű mozgalom hirdetett meg katonai alapismereteket oktató tábort.

 

Ahogy sorban gyülekeznek az ebéd előtt, árad belőlük az értetlenséggel vegyes panasz. Mesélnek arról, hogy az utóbbi időben, amióta a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megjelent a faluban, ellenük fordult a közhangulat, azok sem állnak velük szóba, akikkel korábban nem volt problémájuk. Sorolják a félelmeiket, hogy a cigánytelep mellett egy hétvégi gyakorlatot készítenek elő, van akinek csak méterekre áll a háza attól a gyakorlóteleptől, ahol tudomásuk szerint éles lőszert is használnak majd. A váratlan utazásukról elmondják, hogy az a többségüket meglepetésként érte.

 

Előző este szóltak nekik, hogy pénteken elhagyják a falut, de azt sem tudták, hová vagy mennyi időre. Nyilatkozni viszont sokan nem akarnak, ahogy kamerát vagy mikrofont látnak, azonnal begubóznak.

 

Félnek, és nem bíznak a médiában. Nevüket nem árulják el, csak annyit mondanak, hogy eddig hiába beszéltek az újságíróknak, soha nem az jelent meg, amit elmondtak.

 

A területet üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója sem rejti véka alá a véleményét, hogy nem örül a megnövekedett érdeklődésnek, a sorban befutó stáboknak, de nyilatkozni nyilatkozik. Hangsúlyozza, hogy az anyák félelme miatt nem örül a média érdeklődésének.

 

Haraszti István azt mondja, a hét elején a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége kereste meg őket, hogy anyáknak és gyermekeinek szeretnének "húsvéti pihenést biztosítani". Hozzáteszi, ők örömmel fogadnak minden vendéget, és csak most tapasztalja, hogy milyen félelmet okoz a sajtó ezeknek az embereknek.

 

Az adatokra térve közli, hogy 172 vendégük érkezett Gyönygyöspatáról délelőtt tíz körül, akiknek vasárnapig foglaltak szállást.

 

Eredetileg háromszáz helyet akartak náluk foglalni - idézi fel -, de csak annyi embert fogadtak be, amennyi szabad helyük volt, mert telt házuk van a hétvégén.

 

"Ami bűnt elkövetnek ebben az országban, azt emberek követik el, teljesen mindegy, hogy milyen a bőrszínük, melyik felekezethez tartoznak, vannak jó és vannak rossz emberek, mi a jókat szeretnénk itt fogadni" - mondja az igazgató, aki indul tovább, hogy forgatócsoportoknak nyilatkozzon.

 

Eközben odakint gyülekeznek a gyönygyöspatai családok, mert kora délután kezdődik az ebéd. A nagyobb gyerekeket innen-onnan kell összeszedni, mert közülük sokan  - elsősorban a kicsik - szemmel láthatóan élvezik a kényszerű nyaralást, ezért gyorsan birtokba vették a tábort. Ahogy a beszélgetésekből kiderül, a Magyar Vöröskereszt jóvoltából többi között zsírkrétát, műanyag játékokat és focilabdát is kaptak. Utóbbival a fiúk passzolgatnak az ebédlőtől nem messze.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   galamb  | 2011 április 25 19:05:25 like(0) dislike(0)

Új Roma Nemzetközi Mozgalom indult el! Új Cigány kultúra fölállítása a cél!

ELÉG VOLT! VÁLTOZTATNUNK KELL!

GYERTEK TI IS!

http://uj.roma.mozgalom2011.gportal.hu/
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Száműzött roma művészet

  • Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

  • Lemondott az FCÖ elnöke

  • Csóka János Pál lett az FCÖ elnöke

  • Jövő pénteken temetik el Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt