HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hajdúhadház - Osztrák lap riportja a helyszínről

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  hajdúhadház
2011 április 18    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Helyszíni riportot közölt a Profil című osztrák hetilap hétfőn megjelent számában a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházról a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ottani felvonulásaihoz kapcsolódóan.

Hirdetmény

Az egyesületet a riporter a Jobbik "legújabb militáns teremtményeként" jellemzi. A korábban betiltott Magyar Gárda most új formában jelentkezik, "hogy megmentse az országot a "cigánybűnözéstől" és a Jobbikot az eljelentéktelenedéstől" - írta.

 

"Orbán Viktor miniszterelnök bebizonyította, hogy egészen jól le tud fedni olyan politikai területeket, mint a nacionalizmus, a történelmi revizionizmus és - pártja szélső nyúlványai révén - az antiszemitizmus." Az új alkotmány tervezetének bevezetője az "Isten" szóval kezdődik és nemzeti hitvallásnak hívják. Ez a kormánypolitika - vélekedett - a "Fidesz-vetélytárs" Jobbiktól hódít el teret.

 

Hajdúhadház romák lakta részén félelem és düh uralkodik - írta a riportban a hajdú-bihari településről. Az iskolánál a tanítás kezdete előtt és után több roma szülőt látni, mint azelőtt, a szülők nem csak a kisgyerekeket, de a nagyobbakat is elkísérik.

 

Rubi Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője a riporternek nyilatkozva kijelentette, soha nem használta választókerületében a cigánybűnözés és cigányterror kifejezéseket. A politikus ezzel egy kicsit eltávolodik pártja és "az azzal szövetséges náci és uszító portál, a kuruc.info" retorikájától - jegyezte meg a tudósító. "De a közbiztonság - folytatta Rubi - katasztrofálisan rossz, a kormány és az állam nem tesznek semmit".

 

A nem roma lakosok között vannak, akiknek tetszik az egyesület járőrözése. "Nagyobb biztonságban érzem magam, ha itt vannak" - mondta egy nyugdíjas nő, akinek betörtek a szomszédjához.

 

A lap felidézte, hogy márciusban Gyöngyöspatán is járőrözött az egyesület. A "feketeingesek" fenyegetésekkel és szidalmakkal terrorizálták a romákat - fogalmazott a szerző. Felidézte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter akkor bejelentette, véget vetnek a felvonulásoknak. "De azóta sem történt semmi" - tette hozzá a tudósító. A szerző szerint ez "kettős játék" benyomását kelti.

 

A település fideszes polgármestere, Csáfordi Dénes a lapnak nyilatkozva kellemetlennek nevezte, hogy az egyesület az önkormányzat vendégházát bérelte ki, de hozzátette, hogy jogilag meg van kötve a keze. Állítólag a kormánynak sincs eszköz a kezében, Magyarországon polgárőr egyesület ugyanis egyszerű regisztrációval alapítható - írta a riporter.

 

"A Fidesz mindeddig nem riadt vissza kétharmados többsége használatától. De ezt nem a demokrácia és a jogállamiság erősítése érdekében tette, hanem - mint az alkotmánybíróság hatásköreinek megnyirbálásánál vagy a médiatörvénynél - a gyengítése érdekében" - írta a Profil hajdúhadházi helyszíni riportjában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt