HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hajdúhadház - Határozott kormányzati fellépést sürgetnek civil szervezetek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 14    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Hat civil szervezet közös levélben sürgeti határozott fellépésre a kormányt, valamint az országgyűlési képviselőket és a kisebbségi biztost a Hajdúhadházon "félelmet keltő és a helyieket zaklató" Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben.

Hirdetmény

A többek között Orbán Viktor kormányfőnek és Pintér Sándor belügyminiszternek címzett - csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott - levelet az Amnesty International Magyarország, az Európai Roma Jogok Központja, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetői írták alá.

 

A szervezetek arra kérik a címzetteket, hogy határozottan ítéljenek el minden kirekesztő és rasszista megnyilvánulást, továbbá szeretnék, ha a rendőrség megelőzné a magyar jogszabályokba ütköző cselekedeteket, illetve azok bekövetkezte esetén haladéktalanul nyomozást indítanának.

 

A Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárhoz, valamint Kállai Ernő kisebbségi ombudsmanhoz és Osztolykán Ágnes LMP-s parlamenti képviselőhöz is elküldött levélben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több szállal is kapcsolódik a korábban betiltott Magyar Gárdához és ahhoz "szélsőjobboldali" Jobbikhoz, amelynek "cigánybűnözésről" beszélő uszító retorikája etnikai feszültségeket kelt és erőszakot provokálhat az országban.

 

Az aláírók emlékeztetnek, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mintegy 180 tagja április 12-én kezdett járőrözésekbe Hajdúhadházon, ahol a tizenkétezres lakosság negyede a roma közösséghez tartozik. Kiemelik: a járőrözést 8-10 tagú csoportokban, fekete, katonai jellegű ruházatban, a roma lakosságot megfélemlítve és lefilmezve végzik. Az egyesület emellett bejelentette, hogy legalább két hétig maradnak a községben, és több demonstrációt is tartanak - fűzik hozzá.

 

A hat szervezet szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület jelenlegi tevékenysége nagyon hasonlít a gyöngyöspatai romák ellen, a március 1-16. között elkövetett zaklatásokhoz és félelemkeltéshez, amelyet a rendőrség szerintük nem akadályozott meg.

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai csütörtökön annak ellenére folytatták járőrözésüket Hajdúhadházon, hogy Pintér Sándor korábban úgy nyilatkozott, megakadályozzák a hasonló fellépéseket. Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő szerint a belügyminiszter nem léphet fel járőrözésükkel szemben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt