HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hajdúhadház - Határozott kormányzati fellépést sürgetnek civil szervezetek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 14    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Hat civil szervezet közös levélben sürgeti határozott fellépésre a kormányt, valamint az országgyűlési képviselőket és a kisebbségi biztost a Hajdúhadházon "félelmet keltő és a helyieket zaklató" Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben.

Hirdetmény

A többek között Orbán Viktor kormányfőnek és Pintér Sándor belügyminiszternek címzett - csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott - levelet az Amnesty International Magyarország, az Európai Roma Jogok Központja, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetői írták alá.

 

A szervezetek arra kérik a címzetteket, hogy határozottan ítéljenek el minden kirekesztő és rasszista megnyilvánulást, továbbá szeretnék, ha a rendőrség megelőzné a magyar jogszabályokba ütköző cselekedeteket, illetve azok bekövetkezte esetén haladéktalanul nyomozást indítanának.

 

A Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárhoz, valamint Kállai Ernő kisebbségi ombudsmanhoz és Osztolykán Ágnes LMP-s parlamenti képviselőhöz is elküldött levélben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több szállal is kapcsolódik a korábban betiltott Magyar Gárdához és ahhoz "szélsőjobboldali" Jobbikhoz, amelynek "cigánybűnözésről" beszélő uszító retorikája etnikai feszültségeket kelt és erőszakot provokálhat az országban.

 

Az aláírók emlékeztetnek, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mintegy 180 tagja április 12-én kezdett járőrözésekbe Hajdúhadházon, ahol a tizenkétezres lakosság negyede a roma közösséghez tartozik. Kiemelik: a járőrözést 8-10 tagú csoportokban, fekete, katonai jellegű ruházatban, a roma lakosságot megfélemlítve és lefilmezve végzik. Az egyesület emellett bejelentette, hogy legalább két hétig maradnak a községben, és több demonstrációt is tartanak - fűzik hozzá.

 

A hat szervezet szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület jelenlegi tevékenysége nagyon hasonlít a gyöngyöspatai romák ellen, a március 1-16. között elkövetett zaklatásokhoz és félelemkeltéshez, amelyet a rendőrség szerintük nem akadályozott meg.

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai csütörtökön annak ellenére folytatták járőrözésüket Hajdúhadházon, hogy Pintér Sándor korábban úgy nyilatkozott, megakadályozzák a hasonló fellépéseket. Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő szerint a belügyminiszter nem léphet fel járőrözésükkel szemben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt