HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Három vádlott nem tesz vallomást

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2011 Március 30    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Három vádlott nem tesz vallomást, így a negyedrendű vádlott, a két vádpontban bűnsegédként megvádolt Csontos István meghallgatásával folytatódik a romagyilkosságok büntetőperének második tárgyalása szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

Hirdetmény

Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt vádlott, akik a vád szerint a kilenc támadás többségében részt vettek és a hat halálos, illetve öt életveszélyes sérülést okozó lövéseket leadták, a szerdai tárgyaláson megtagadták a vallomástételt, így esetükben a nyomozás során korábban a rendőrök előtt tett vallomásaikat fogja majd felolvasni a bíró.

 

Ugyanakkor Csontos István nem zárkózott el a vallomástételtől. A bíró kérdésére úgy nyilatkozott, hogy részben elismeri bűnösségét abban a két cselekményben - a tiszalöki és a kislétai támadásban -, amelyben bűnsegédi magatartással vádolták meg. Az ügyészség szerint a negyedrendű vádlott vezette az autót, amellyel három társa a két gyilkos támadás helyszínére ment. Csontos szerint cselekménye bűnpártolás. A vádlott úgy nyilatkozott, hogy nyomozati vallomását fenntartja, és a tárgyaláson azt nem kívánja megismételni, de kérdésekre válaszol.

 

A vádlott egyebek mellett elmondta, hogy kétféle szakmát tanult, fazekas és épületburkoló, de érettségije nincs. Fél évtizedig volt szerződéses katona, de 2009 februárjában pszichiátriai okokból alkalmatlanná vált a szolgálatra, és megvált a testülettől.

 

"Nem találtam a helyemet, nem voltak céljaim, sokat alkoholizáltam, alkalmi munkákból éltem" - mondta a negyedrendű vádlott, aki a vádbeli cselekményekkel, illetve az ő azokban játszott szerepével kapcsolatos konkrét bírói kérdésekre egyre inkább kitérő válaszokat adott.

 

A romagyilkosságok szerdai tárgyalása Csontosnak a személyére, vádlott-társaihoz fűződő viszonyára, illetve a két, vele kapcsolatos vádpontra vonatkozó bírói kérdésekre adott részletes válaszaival folytatódik.

 

A tárgyalást korábban 30-40 percre megszakították, mert az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád a nyilvánosság előtt nem válaszolt az anyja nevére, illetve állandó lakhelyére vonatkozó bírói kérdésekre.

 

Az ügyészség Kiss Árpádot, testvérét Kiss Istvánt, Pető Zsoltot, valamint Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberöléssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolja.

 

A 90 oldalas vádirat szerint a férfiak a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadtak romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán.

 

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy férfi és ötéves kisfia vesztette életét. A több esetben Molotov-koktélokkal elkövetett támadások során voltak súlyos sebesültek is, összesen 78 lövést adtak le a vádlottak és 55 ember életét veszélyeztették.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt