HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Vádirat: katonai körültekintéssel tervezték meg az akciót

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Sajtóhírek nyomán szánta el magát az első fegyveres támadásra a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok három vádlottja, akciójukat "katonai körültekintéssel" tervezték meg - hangzott el a vádirat ismertetésekor a Pest Megyei Bíróságon pénteken.

Hirdetmény

A harmadik vádpont szerint az első-, másod- és harmadrendű vádlott - Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt - 2008. június közepén egy televíziós riportműsorból értesült arról, hogy a Pest megyei Galgagyörkön roma és nem roma családok közötti konfliktusok vannak. Úgy döntöttek, megtalálták a megfelelő célpontot a közfigyelem felkeltésére, és a hatóságoknak is példát mutathatnak. Szereztek új mobiltelefonokat, amelyek nem voltak a személyükhöz köthetők. A támadás előtt alapos terepfelmérést tartottak, éjfélre időzítették az akciót, és arról is határoztak, hogy ablakokra fognak lőni.

 

    2008. július 21-én autóval a helyszínre mentek, és éjfél után, mobiltelefonos egyeztetést követően a símaszkos elkövetők több tüzelőállásból egyszerre lőni kezdtek sörétes és golyós fegyvereikből. Ketten bementek a falu házai közé, és onnan tüzeltek, harmadik társuk pedig egy dombról fedezte őket, és onnan nyitott tüzet a házakra. Több ház ablakán behatoltak a lövedékek, de nem okoztak sérüléseket.

 

    A negyedik vádpont szerint az elkövetők a galgagyörki támadás után úgy érezték, hogy nem érték el a kívánt hatást, ezért a bűncselekmény-sorozat folytatásáról döntöttek. A választás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricse településre esett, ahol tudomásuk szerint romák által elkövetett cselekmények miatt "különösen rossz a helyzet", és ezzel a hatóságok sem tudnak mit kezdeni. A település azzal került a híradásokba, hogy korábban egy kisgyermek éhen halt, emiatt a szülőket a bíróság elítélte.

 

     Az első-, másod- és harmadrendű vádlott 2008. augusztus 7-én napközben elkészítette a Molotov-koktélokat, mobiltelefonjaikat otthon hagyták, és este útnak indultak. Másnap hajnalban több házra, illetve házba, amelyben szegényes körülmények között romák éltek, gyújtópalackokat dobtak, majd fegyvereiket is használták. Ezen a helyszínen már volt sérültje a támadásnak, az egyik, égő házából menekülő romát lábon lőtték, és nyolc belül gyógyuló sérüléseket okoztak neki.

 

    A 90 oldalas vádirat tizenkét vádpontból áll. Az első, pénteki tárgyaláson várhatóan csak a vádiratot ismertetik, és a következő tárgyaláson tehetnek majd vallomást a vádlottak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nemzetközi Roma Nap: Kitűzték a roma zászlót az EP épületére

  • Egy roma vezető szerint a migránsok 90 százaléka terrorista

  • 2010-ben a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőse

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt