HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Nincs meg a besenyszögi fegyverrablás negyedik elkövetője

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A nyomozás nem derítette ki, hogy ki volt az a negyedik ember, aki segített a romák elleni támadásokkal is megvádolt három férfinak a gyilkosságsorozathoz használt fegyverek elrablásában - hangzott el a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat vádiratának ismertetésével kezdődött elsőfokú bírósági tárgyaláson pénteken.

Hirdetmény

A Pest Megyei Bíróságon Thököly úti épületében szigorú biztonsági intézkedésekkel kezdődött tárgyaláson az ügyész a vádirat ismertetésekor azt mondta, Kiss Árpád, testvére Kiss István és Pető Zsolt a romák elleni támadássorozatuk végrehajtásához nem tudtak fegyvert vásárolni, mert nem volt rá elég pénzük, és nem akarták, hogy később azonosíthatók legyenek, ezért úgy döntöttek, internetes hirdetéseket böngészve magánszemélytől rabolnak fegyvereket.

 

    A vádirat szerint a három férfi és egy eddig még ismeretlen negyedik társuk két, fegyverre hasonlító tárggyal 2008. március 7-én éjjel kirabolt egy besenyszögi vadászt, majd őt, a feleségét és két gyermekét megkötözte. A támadásban hét vadászfegyvert és 25 lőszert, valamint egy mobiltelefont vittek magukkal. A vád szerint ezekkel a fegyverekkel követték el kilenc településen az összesen hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadásokat.

 

    Az egyik férfi egy újfehértói nyilvános fülkéből hívta fel a hivatásos vadászt, ellenőrizve, hogy az általa hirdetett fegyver eladó-e még. A három vádlott még aznap előkészített egy Parabellum lőfegyverhez, valamint egy második világháborús, Luger gyártmányú pisztolyhoz hasonlító tárgyat, a lakásban lévők megkötözéséhez ragasztószalagot, a behatoláshoz pedig egy feszítővasat.

 

    Éjszaka, amikor rátörtek az alvó családra, és a fegyvert a fejéhez tartva megkötözték a vadászt, a feleségét és 11, illetve 13 éves lányait, azt kiabálták, hogy rendőrségi akciót hajtanak végre, és a fegyverszekrény kulcsát követelték. Miután a kulcs elgörbült, a zárat nem tudták kinyitni, ezért felfeszítették, és elvitték az ott tárolt Mauser típusú, céltávcsővel felszerelt golyós vadászpuskáját, egy Fabarm Max 2 Bock típusú duplacsövű sörétes puskát, egy Franchi típusú félautomata sörtés vadászpuskát, valamint három másik, kisebb értékű, duplacsövű sörétes, és egy golyós vadászpuskát.

 

    Az erőszakkal megszerzett fegyvereket Kiss István lakásába vitték, az egyik szobában az ágy alatt tették, de néhány hét múlva lakótársa észrevette a fegyvereket, ezért a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt hajdúszoboszlói, kutyatenyésztésre használt telkére vitték, és az egyik fedett kennelben zsákba csomagolva rejtették el őket.

 


    A gyanúsítottak később eltávolították a fegyverekről a gyártási számot, majd átalakították őket: két fegyver csövét levágták, tusukat átalakították, a félautomata puskára pedig fegyverlámpát szereltek.

 

    A fegyverekkel a következő négy hónapban több lőgyakorlatot tartottak, majd Kiss Árpád elhatározta, hogy a Mauser golyós puskát éles helyzetben is kipróbálja: 2008. június 2-ra virradóra, éjfél után 5 perccel, 260 méter távolságról kétszer, célzott lövéssel tüzet nyitott a debreceni menekülttábor második emeleti szobájának ablakára, amelyet az emeleten egyedüliként világított meg a szobában égő lámpa. A 214-es helyiségben egy szerb-montenegrói állampolgárságú roma házaspár lakott, de nem sérültek meg.

 

    A vádirat szerint a menekülttáborra leadott lövések után a vádlottak célzott támadásokat indítottak a rabolt fegyverekkel romák által lakott települések házai, majd kimondott személyek ellen, így kilenc helyszínen összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint 55 ember testi épségét veszélyeztették.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt