HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Antirasszista világnap - Gyertyagyújtás a Belügyminisztérium előtt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 21    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Gyertyagyújtással egybekötött néma demonstrációt tartottak az Amnesty International  (AI) Magyarország szervezésében az antirasszista világnap alkalmából hétfő este Budapesten, a Belügyminisztérium épülete előtt.

Hirdetmény

A nemzetközi jogvédő szervezet a megmozdulással a rasszizmus áldozataira kívánt emlékezni, valamint tiltakozni a faji megkülönböztetés valamennyi formája ellen.

 

Jeney Orsolya, a szervezet igazgatója a Belügyminisztérium előtt összegyűlt mintegy száz ember előtt azt hangoztatta: ma Magyarországon elsősorban a roma közösségeket éri faji alapú hátrányos megkülönböztetés. Példaként az elmúlt hetekben történt gyöngyöspatai eseményeket emelte ki. Mint mondta, a magukat rendfenntartónak beállító, kirekesztő csoportok hetekig rettegésben tartották a Heves megyei falu roma lakosságát, a rendőrség pedig semmit nem tett, hogy megakadályozza a jogsértést.

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai 16 napon át tartottak járőrözést Gyöngyöspatán.

 

"Megemlékező és nyomásgyakorló tüntetésünkkel nem szebb jövőt, hanem szebb jelent szeretnénk elérni" - jelentette ki a jogvédő szervezet vezetője, megjegyezve, mindenki érdeke és felelőssége, hogy kiálljon és tiltakozzon a rasszizmus valamennyi formája ellen.

 

Közlése szerint az Amnesty International, az Európai Roma Jogok Központja és a New York-i székhelyű Human Rights First emberi jogi szervezet közös levelet intézett a magyar kormányhoz, azt kérve a hatóságoktól, hogy hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeiknek eleget téve avatkozzanak be a törvényes rend fenntartásáért, biztosítsanak megfelelő védelmet a romáknak a megfélemlítés és zaklatások ellen.

 

A szervezet igazgatója magyar és angol nyelvű felszólalásában azt hangsúlyozta: a rasszista erőszak megelőzése és visszaszorítása az állam, az igazságszolgáltatás, és különösképpen a rendőrség kötelessége.

 

A megmozduláson részt vevő aktivisták "szebb jelent", "az önbíráskodás nem megoldás, hanem a probléma maga", illetve "a félelemkeltés is erőszak" feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

 

A dobszóval kísért tiltakozó akcióban gyertyát és mécsest gyújtottak a Roosevelt téri épület előtti járdán a rasszista támadások áldozatainak emlékére.

 

Előzőleg a Roma Polgárjogi Mozgalom, a Wesley János Főiskola és a Társaság a Cigány Méltóság Védelméért szervezésében tartott tüntetés szónokai a "cigányellenesség és az újfasizmus megállítását" követelték a fővárosi Kossuth téren.

 

Az Amnesty International Magyarország a Belügyminisztérium előtt tartott akciójával arra emlékezett, hogy az ENSZ 1966-ban döntött arról: március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem világnapjává nyilvánítja. Ezzel arra emlékeztet a világszervezet, hogy 1960-ban ezen a napon Dél-Afrikában vérfürdőbe torkollott, 69 halálos áldozatot követelt egy apartheidellenes tüntetés.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kolompár Orbán visszatér a roma politikába

  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérteCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt