HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Antirasszista világnap - Balog Zoltán: a kormány fellép az erőszakkal szemben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán
2011 Március 21    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A kormány határozottan fellép a gyűlöletből fakadó félelemkeltéssel és erőszakkal szemben - közölte Balog Zoltán, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn az MTI-vel.

Hirdetmény

A kormány azon dolgozik, hogy a kilátástalan helyzetbe került roma és nem roma magyarok százezrei ne egymásban keressék nyomorúságuk okát, hanem lehetőségük legyen a felemelkedésre. Ennek egyik eszköze az európai roma keretstratégia várható elfogadtatása és a társadalmi felzárkózás programjának megvalósítása - olvasható az államtitkárnak a rasszizmus és faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából tett nyilatkozatában.

 

Balog Zoltán szerint az a kormány, amely európai léptékben igyekszik megoldást találni a faji különbségekből eredő társadalmi problémákra, sajnálattal veszi tudomásul, hogy a nemzetközi évfordulót a választók bizalmát elvesztő MSZP - amely pártot "súlyos felelősség terhel az ország katasztrofális gazdasági állapotáért és az elmúlt nyolc évben kialakult nyomorúságos morális helyzetért" - pusztán a kormány elleni hangulatkeltésre használja, ellentétet próbálva szítani a többség és a kisebbség között.

 

A nyilatkozat szerint ennél is szomorúbb az a tény hogy felelős állami hivatalnok, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa "tesz felelőtlen kijelentéseket, ahelyett, hogy a munkáját végezné". Rasszizmusról szólva az egyént, az állampolgárt minden felelősség alól felmenteni ("a felelősség e jelenségekért soha nem az állampolgároké (...)") súlyos aránytévesztés és tévedés - emelte ki Balog Zoltán. Felelősségünk közös: az államé, a kormányé, az ellenzéké, az állampolgároké, a többségi és kisebbségi közösségeké. Ha egyre többen lesznek, akik a gyűlölet helyett az összefogást választják, akkor az államnak és a rendőrségnek is könnyebb dolga lesz. Erre az együttműködésre hívjuk azokat, akik hisznek az ország és polgárai felemelkedésében - áll a kommünikében.

 

Előzőleg Kállai Ernő kisebbségi ombudsman azt mondta, hogy "kétségbeesett figyelemfelhívás" az antirasszista világnap 2011-ben Magyarországon.

 

"A szegénység egyre nő, az államban, az állam szerveiben megrendült a bizalom. A lakosság magára hagyatottsága pedig egyenes úton vezetett, vezet egy olyan jellegű társadalmi önszerveződéshez, amely leegyszerűsítve a valóságot +faji+, +származási+ kategóriákban definiálja azt a csoportot, amellyel szemben védelmet kíván nyújtani" - írta Kállai Ernő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa kiemelte: ennek következtében éppen a legkiszolgáltatottabb, a legszegényebb, a halmozott hátrányok között élő emberek szenvednek a kollektív bűnösség elvén alapuló megaláztatást, anélkül, hogy az állam megvédené őket. Mint hozzátette, a felelősség e jelenségekért soha nem az állampolgároké, hanem az államé, amely magára hagyja állampolgárait: mindennapi életük, létbiztonságuk tekintetében csakúgy, mint emberi méltóságuk védelmében.

 

"Ha az állam alapvető funkcióit nem látja el: nem biztosít polgárainak lehetőséget arra, hogy tanuljanak, dolgozzanak, nem nyújt számukra biztonságot, védelmet és egyenlő méltóságot, akkor ők maguk kénytelenek - bármilyen módon is - megteremteni minimális életfeltételeiket. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat - írta az ombudsman.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt