HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szóról szóra - Dokumentumszínház a romagyilkosságokról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 10    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A túlélőkkel, családtagokkal, falubeliekkel készített interjúkon keresztül dolgozza fel a 2008-2009-es romagyilkosságokat a PanoDráma Szóról szóra című darabja; a dokumentumszínházi előadás csütörtöktől látható a budapesti Trafó - Kortárs Művészetek Házában.

Hirdetmény

Mint Lengyel Anna, az előadás ötletgazdája és kreatív producere az MTI-nek felidézte, a Szóról szóra a PanoDráma antirasszista sorozatának harmadik darabja, két Elfriede Jelinek-színmű után. "Az osztrák írónő tavaly áprilisban bemutatott, Kézimunka című színműve például arról szól, hogy egy elmebeteg rasszista Ausztriában meggyilkolt négy cigányt. A szerzőt a tettnél jobban izgatja a többségi társadalom reakciója, illetve annak hiánya, ahogy engem is ez érdekel" - vont párhuzamot a friss előadással a PanoDráma vezetője.

 

Az alkotó emlékeztetett arra, hogy miután hat helyen támadtak meg cigányokat hasonló módszerrel, Tatárszentgyörgyön a rendőrség a kezdeti, felületes helyszínelés után még éjszaka átadta a terepet a Csorba család házánál, azt állítva, hogy nem történt gyilkosság.

 

A Szóról szóra az első hazai verbatim, azaz szó szerinti dokumentumszínház. Ennek a műfajnak az a lényege, hogy kizárólag szó szerinti anyagokból épül fel: itt részben az internetről, blogokból gyűjtött anyagokból, de nagyrészt saját interjúkból - szólt a produkcióról. "Az interjúkat szigorúan szó szerint használjuk fel, semmit sem stilizálunk. Természetesen a szerkesztés így sem hiányozhat: hogy melyik interjúkból, azok melyik részeivel dolgozunk, milyen sorrendbe rakjuk össze, ez a mi kreatív művészi döntésünk, szem előtt tartva persze, hogy ne manipuláljuk az anyagot" - fogalmazott.

 

Mint elmondta, nem egyszerű színészeket, hanem olyan alkotótársakat keresett, akikről tudni lehetett, hogy képesek saját ötleteket hozni, hozzátenni az előadáshoz. "Tavaly, mikor az Amnesty International romagyilkosságokkal kapcsolatos jelentése készült, én tolmácsoltam nekik a legtöbb helyen, ekkor már elég sokat utaztam és interjúztam. Idén az egész csapat elkezdett utazni, különböző helyekre különböző teamek, már közösen gyűjtöttük az anyagot a színészekkel, dramaturgokkal" - számolt be a munkafolyamatról a koncepciógazda.

 

Lengyel Anna elmondása szerint többek között Tatárszentgyörgyön, Sajóbábonyban, a galgagyörki polgármesterrel, illetve Lakon készültek interjúk. Utóbbi faluban január 23-án meggyilkoltak egy idős asszonyt, és ezt követően négy gyereket vettek őrizetbe, majd a PanoDráma művészeinek jelenlétében két felnőttet is.

 

"Megtaláltuk egy lány blogját, aki gyerekkorától szőkére festette a haját, és kék kontaktlencsét használt, hogy ne nézzék cigánynak, első nagy szerelmének mégis az vetett véget, hogy kiderült a származása. Egy másik, mesés történet viszont hihetetlen humorral vág vissza az erőszaknak, azzal, hogy a +cigány superman+ népmesei eszközökkel védi ki a gárdistákat" - árulta el a kreatív producer. Mint hozzáfűzte, a darabban eredetileg volt egy "politikusi vonal" is, de ezt végül elhagyták.

 

Az alkotók február végén már megmutatták az előadást az interjúalanyoknak, hogy azok esetleg "megvétózhassák" az elhangzottakat, de ilyenre végül nem került sor - idézte fel Lengyel Anna.

 

A dokumentumszínházi produkciót csütörtökön, pénteken és szombaton láthatja a Trafó közönsége, de a darab már Szegedre is meghívást kapott. Az alkotók elmondták: ha érkezne meghívás, szívesen vinnék az előadást kelet-magyarországi falvakba is.

 

A magyar nyelven, angol felirattal előadott darabban Bánki Gergellyel, Feuer Yvette-tel, Hárs Annával, Orsós Róberttel, Ördög Tamással, Schermann Mártával, Szamosi Zsófiával és Urbanovits Krisztinával találkozhat a közönség. A Szóról szóra dramaturgjai Bíró Dénes, Garai Judit, Hárs Anna és Merényi Anna voltak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt