HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Magyar Hírlap: Roma szakkollégium-hálózatot alakítanak az egyházak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 09    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Bentlakásos roma szakkollégium-hálózatot alakítanak a történelmi egyházak, az intézmények már ősszel megkezdik működésüket a Magyar Hírlap értesülése szerint.

Hirdetmény

Debrecenben, Miskolcon és Budapesten nyílik meg egy-egy szakkollégium a cigány főiskolások és egyetemisták számára.

 

A cívisvárosban a református egyház, Miskolcon a görög katolikusok, míg a fővárosban, Kispesten a római katolikus egyházon belül működő jezsuita rend működtet majd intézményt.

 

Az Európában egyedülálló szakkollégium-hálózat várhatóan a jövőben tovább bővül, és újabb városokban - Nyíregyházán és Pécsett - alakulhatnak intézmények a felsőoktatásban tanuló cigány fiatalok számára.

 

A Magyar Hírlap arról is ír, hogy az önkormányzatok sorra keresik fel a történelmi egyházakat azzal a szándékkal, hogy a jelenleg kedvezőbb finanszírozás miatt vegyék át oktatási intézményeiket.

 

Az egyházak vezetői azonban óvatossággal fogadják e kezdeményezéseket, mert nem tudják, hogyan változik a jövőben az intézmények finanszírozása. A lap idézi Erdő Péter bíborost, aki arra is rámutatott: nem szeretnének olyan embereket katolikus intézményekbe kényszeríteni, akik maguktól nem szívesen vállalják ezt.

 

 


 

Roma szakkollégiumok indulhatnak

Bentlakásos keresztény roma szakkollégiumi hálózatot hoznak létre magyarországi történelmi egyházak – értesült lapunk. Szeptembertől három városban, Budapesten, Debrecenben és Miskolcon nyílik meg egy-egy szakkollégium a cigány egyetemisták és főiskolások számára. Kispesten a jezsuiták, a cívisvárosban a református egyház, Miskolcon pedig Kocsis Fülöp megyés püspök támogatásával a görög katolikusok karolták fel a kezdeményezést. Kamarás István roma származású református presbiter lapunknak elmondta, az ötlettel még évekkel ezelőtt keresték meg Szabó István református püspököt, akinek tetszett az Európában egyedülállónak mondható kezdeményezés. A tervek szerint később újabb városokban is alakulnak majd szakkollégiumok, szó van például Nyíregyházáról, illetve Pécsről is. Információink szerint a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság is támogathatja majd a hálózatot. A szakkollégiumok mellett elképzelhető, hogy közös szervezésben nyári táborok is megvalósulhatnak majd – mondta Kamarás, aki szerint a kezdeményezés arra is rámutat, hogy a cigányság nagy része, bár szabadságszerető, mégis leginkább konzervatív, vallásos szellemiségű.

 

magyarhirlap.hu

 


 Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   maros50  | 2011 Március 09 08:37:17 like(0) dislike(0)

Egyetéretek!

#1   deloro  | 2011 Március 09 08:14:47 like(0) dislike(0)

Végre valami produktum. Írom mindezt úgy, hogy némi részem nekem is volt a szakkollégiumok létrejövetelében. Semmiféleképpen sem öndicséretnek szánom, mivel valóban úgy ézem, hogy a számos politikai tényező mellett roma ügyben történik egy hasznos dolog is. Az pedig, hogy mindez a törénelmi egyházak közreműködésével zajlik a legörvendetesebb dolog. Nekünk romáknak ez a valódi utunk!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián nevében ígértek pénzt, mégsem őt gyanúsítják vesztegetéssel

  • Józsefváros vezetése akadályozza a kerületi roma kampányt

  • Kellenek a tanodák, mert a fiatalok kötődéseket is kaphatnak bennük

  • Vádat emeltek a solti cigány önkormányzati vezető ellen

  • Gazdag cigányok elleni rablógyilkosságra készültekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt