HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Vályi István Díjat alapít Komárom-Esztergom megye önkormányzata

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 17    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Popovics György elnök meghívására a megyeházán járt február 15-én dr. Székely János római katolikus segédpüspök, a magyarországi cigánypasztoráció vezető személyisége, Esztergom-Budapest főegyházmegye tagja. A látogatás alkalmával egy új díj alapításának részleteiről értekeztek, amely a cigányság felemelkedését szolgálja.

Hirdetmény

Popovics György megyei elnök kezdeményezésére tervez új díjat alapítani a megyei önkormányzat, amelyet a legközelebbi megyegyűlésen a képviselők elé terjesztenek. A Vályi István díjat cigány gyermekek oktatásában, nevelésében, közösségszervezés területén közreműködő személyek, illetve olyan pedagógusok kapják, akik hátrányos helyzetű cigány gyermekekkel, diákokkal, felnőttekkel foglalkoznak. A díjjal az alapító példát kíván állítani mindazoknak, akik oktatási-nevelési intézményekben, civil szervezeteknél, alapítványoknál, önkormányzatoknál, kisebbségi önkormányzatoknál, egyházaknál, vagy egyéb helyeken végzik elismerésre méltó pedagógiai tevékenységüket.

 

Dr. Székely János örömmel üdvözölte a kezdeményezést, amelyet a megyeházi beszélgetésen jelenlévő kormánymegbízott, Czunyiné dr. Bertalan Judit is fontos gesztusként kommentált. Hozzátette: a magyarországi cigányság gazdasági és társadalmi problémáinak felszámolásában az állam a keresztény egyházak aktív közreműködésére támaszkodhat, illetve a közös fellépéssel és hatékony együttműködéssel gyorsabban enyhíthetők az ismert gondok.

 

Popovics György a meglévő ferences gimnáziumi esti tagozat mellett cigány nemzetiségi gimnázium alapítását szorgalmazná a megyében, hogy a növekvő számú roma értelmiségi segítségével csökkentsék a hátrányos helyzetű csoportok elszigeteltségét, fokozzák integrációjukat.

 

Vályi István az 1700-as évek második felében Dunaalmáson szolgált református lelkész közvetve hozzájárult a cigányok indiai eredetének bizonyításához.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Jelölt – Tükörkép a valóságról

  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt