HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián feljelentést tett az OCÖ hivatalának átadás-átvételével kapcsolatban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 11    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Büntetőfeljelentést tett az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) hivatalának átadás-átvétele kapcsán feltárt hiányosságok miatt Farkas Flórián, a szervezet elnöke.

Hirdetmény

Az OCÖ vezetője, fideszes országgyűlési képviselő és romaügyi miniszteri biztos az önkormányzat fővárosi, Dohány utcai székházában tartott, terepbejárással egybekötött pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: a jelenlegi körülmények között a munkát nem tudja vállalni. Hozzátette, hogy az általa ígért új szemléletű, erkölcsös, törvényes és szakmai politika alapján büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel eddig 113,2 millió hiányt tártak fel, és az előző vezetés sok tízmillió forintnyi értéket, hivatalos dokumentumokat hanyagul kezelt.

 

A roma politikus, miközben az épületet a pincétől a padlásig megmutatta az újságíróknak, közölte: "a helyzet szégyenteljes és fájdalmas”. Farkas Flórián úgy fogalmazott: "aki törvénysértésekkel alázza meg a romapolitikát, az a büntetést nem úszhatja meg".

 

Dobóvári Ildikó, az OCÖ megbízott hivatalvezetője azt mondta: az átadás-átvétel február elsején - nagy hiányosságokkal - megtörtént. A hiányosságok kapcsán megjegyezte, hogy olyan alapvető okiratokról van szó, mint amilyen a hiteles és a közgyűlés által aláírt szervezeti és működési szabályzat, a hiteles és elfogadott mérleg, valamint leltár 2009-re és 2010-re, így az önkormányzat törvénytelenül működött.

 

Közlése szerint az OCÖ 419 mobiltelefont üzemeltetett, ezeknek csak az alapdíjuk havi 712 ezer forint volt, míg a számlatartozás 7,2 millió forintra rúg. Kitért arra, hogy az országos önkormányzat adótartozása 20 millió, a törvénysértéssel felvett hitel tőketartozása 50 millió, a számlatartozások 16 millió, a felvett és el nem számolt előlegek 16 millió forintot tesznek ki, így összesen 113,2 millió forint az alaptartozása az OCÖ-nek, kamatok nélkül.

 

Dobóvári Ildikó megjegyezte, hogy sok iratot az OCÖ előző vezetése ellen folyó büntetőügyek miatt különböző hatóságok lefoglaltak, így nincs teljes és valós képük a jelenlegi helyzetről, a vizsgálódást tovább kell folytatniuk.

 

Ha a tartozásokat és fizetési kötelezettségeket rendezik, 28 millió forintja marad az önkormányzatnak - tette hozzá a megbízott hivatalvezető. Kitért arra: az egykori, Gyömrői úti művelődési ház eladásából 50 millió forintja van az OCÖ-nek egy zárolt számlán, de ösztöndíjfizetés miatt 2,7 millió forint hiány keletkezett, s azt vissza kell fizetniük.

 

Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a sajtóbejárás után bejelentette: intervenciós támogatást ad a kormány az OCÖ-nek, hogy az alapvető működésüket megkezdhessék.

 

Közölte: az állami költségvetésből 2007 és 2009 között 37 millió forintot kapott az OCÖ eszközbeszerzésre és felújításra, de ezek szemmel láthatóan nem valósultak meg, vagy ha igen, félő, hogy ezeknek "lába kelt".

 

Farkas Flórián az újságíróknak megmutatta az OCÖ által üzemeltetett balatonlellei táborból származó eszközöket és felszereléseket, amelyeket a poros pincében tároltak. Bemutattak olyan romos helyiségeket is, amelyek irattárként szolgáltak, az ott tárolt dokumentumok között 1997-es és 2001-es aktakötegek is voltak.

 

Az épület bejárata mellől eltűnt a romagyilkosságok áldozatainak 2009 novemberében állított emléktábla. Arra a kérdésre, hogy azt ki és mikor távolította el, Farkas Flórián azt mondta: nem tudja, de annak "nem is ott van a helye".

 

Az OCÖ elnöke arra a felvetésre, hogy az elmúlt nyolc évben is tagja volt az országos önkormányzat közgyűlésének, az "áldatlan állapotokkal" akkor miért nem szembesült, közölte: "senki nem tudott erről". Hozzátette, hogy az OCÖ munkájában ő nem vett részt, amikor a közgyűléseken megjelent, szót nem kapott, így elment. Állítása szerint a legutóbb 2010-ben járt az OCÖ Dohány utcai székházában.

 

Kolompár Orbán eddigi OCÖ-elnök pénteken az MTI megkeresésére közölte: a szombati, Kaposváron tartandó közgyűlést követően, a jövő hét elején nemzetközi sajtótájékoztatón kíván reagálni Farkas Flórián kijelentéseire.

 

A múlt héten az OCÖ helyzetéről Kolompár Orbán azt mondta: megfelelő, stabil gazdasági háttérrel, 168 millió forint készpénzállománnyal adta át a hivatalt; az erről szóló jegyzőkönyvet a korábbi és a jelenlegi - megbízott - hivatalvezető, valamint a kisebbségi választásokon győztes szervezet képviselői is aláírták.

 

Farkas Flóriánt, a január 9-i kisebbségi választásokon győztes Lungo Drom vezetőjét - aki 1995 és 2002 között, két cikluson át már vezette az országos önkormányzatot - január 20-i alakuló ülésén egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta elnökké az OCÖ új képviselő-testülete. Az alakuló ülésről csak Kolompár Orbán maradt távol, mert az ellene folyó per tárgyalásán kellett megjelennie Kecskeméten.

 

A testületbe - az elektori voksolás eredményeként - a Lungo Drom 37 küldöttet, míg a rivális szervezet, a Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) 16 képviselőt delegálhatott.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   romungro  | 2011 Február 12 10:49:18 like(0) dislike(0)

Bagoly mondja verébbnek, hogy nagyfejű!

#1   maros50  | 2011 Február 12 07:47:16 like(0) dislike(0)

Nem nemzetközi sajtó tájékoztatón kellene reagálni,hanem a bíróságon!  


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt